Šport
0 ogledov

Mozetičeva boljša od olimpijske prvakinje

Dejan Kralj je med kajakaši zaostal le za Nemcem Döflerjem. Žurnal24 main
Na mednarodni kajakaški tekmi v Tacnu je med kajakaši slavil Dejan Kralj, pred Kauzerjem in Švicarjem Kurtom. Pri kanuistih najboljši Benjamin Savšek.
 
 

Videlo se je, da je to prva tekma v sezoni in da tekmovalci šele dobro prihajajo v tekmovalni ritem.

Andrej Jelenc

 
Zimska športna tekmovanja se počasi končujejo, kajakaši pa vstopajo v zelo pomembno olimpijsko sezono. Na prvi mednarodni kajakaški tekmi letos v Tacnu je v konkurenci kajakašev zanesljivo zmagal Ljubljančan Dejan Kralj , ki je bil od moštvenega kolega in dvakratnega evropskega podprvaka Petra Kauzerja hitrejši kar dobre štiri sekunde. Na tretje mesto se je uvrstil Švicar Michael Kurt. Peto mesto je osvojil vodilni po prvem teku Simon Artelj , ki je sicer še mlajši član in ga bo julija v Solkanu čakalo evropsko prvenstvo mlajših članov. Sedmo mesto pa je pripadlo tretjemu članu ekipe, ki je na EP v Liptovskem Mikulašu osvojila zlato, Juretu Megliču . Obetaven je tudi nastop mladinca Martina Albrehta , saj je po prvi vožnji zasedal peto mesto. Albreht bo namreč najverjetneje eden izmed glavnih slovenskih adutov na solkanskem evropskem prvenstvu.


Michael Kurt je bil v Tacnu tretji. © Nina Jelenc

 
"Videlo se je, da je to prva tekma v sezoni in da tekmovalci šele dobro prihajajo v tekmovalni ritem. Predvsem v prvem teku so bili vsi bolj zadržani. V drugi vožnji pa sta Kralj in Kauzer pokazala, da sta dobro pripravljena" je nastop zmagovalcev ocenil glavni trener in direktor reprezentance Andrej Jelenc .

Dijakinja gimnazije Bežigrad Eva Terčej je pometla s konkurentkami. © Nina Jelenc

 
V močni mednarodni zasedbi, ekipe Švice , Avstrije , Hrvaške in Makedonije so imele v Tacnu namreč eno od izbirnih tekem za sestavo reprezentance, je navdušila tudi 16-letna Eva Terčelj , ki je pometla z najbližjimi zasledovalkami. Največjo konkurenco ob odsotnosti Nine Mozetič in Urše Kragelj je imela v švicarskih reprezentantkah. Drugouvrščena Švicarka slovenskih korenin (mama je Slovenka) Nagwa El Desouki je za njo zaostala več kot 41 sekund in pol. Tretja je bila njena rojakinja Olivia Bryne Sutton .

V konkurenci kanuistov je zmagal Benjamin Savšek , pred Joštom Zakrajškom in Avstrijcem Leopoldom Fuchsom . V kategoriji dvojcev pa je po hudi napaki v drugi vožnji zmaga po vodi splavala Nejcu Višnarju in Urbanu Jarcu . Če ne bi zgrešila vrat in bila kaznovana s 50 sekundami pribitka, bi zmagala s kar 15 sekundnim naskokom, tako pa sta se morala zadovoljiti s tretjim mestom. Zmagala sta Italijana Ferrari in Camporesi , pred drugouvrščenima bratoma Janežič .

Nina Mozetič je bila nekoliko presenetljiva zmagovalka kvalifikacij. © Nina Jelenc

 
Na drugem koncu sveta, v Avstraliji , pa je v kvalifikacijah Oceanskega prvenstva nastopal drugi del ekipe. Za presenečenje kvalifikacij je poskrbela Primorka Nina Mozetič , ki je z odlično vožnjo zmagala. Za njo je zaostal cel kup zvenečih imen ženskega kajaka na divjih vodah. Druga je bila namreč olimpijska prvakinja iz Aten Slovakinja Elena Kaliska , tretja pa obetavna Kitajka Jingjing Li . Evropska prvakinja Violetta Oblinger Peters je bila sicer najhitrejša, vendar je bila kaznovana s 50 kazenskimi sekundami in posledično šele 22. Slovenski uspeh v kvalifikacijah je dopolnila Urša Kragelj z osmim mestom. Z rezultatom Nine Mozetič je bil zelo zadovoljen tudi Jelenc : "Odpeljala je tako, kot se od nje pričakuje na vsaki tekmi. Doslej so ji boljše rezultate preprečevale napake, tokrat pa je odpeljala brez njih. Temu primeren je bil nato tudi rezultat."

Alexander Slafkovsky je zaostal za rojakom Martikanom in Avstralcem Robinom Bellom. © Nina Jelenc

 
Slovenska reprezentanta Simon Hočevar in Dejan Stevanovič sta v kvalifikacijah zasedla peto oziroma osmo mesto med kanuisti. Zmagal je Slovak Michal Martikan , pred Robinom Bellom in rojakom A lexandrom Slafkovskym . Med kajakaši je slavil evropski prvak Jan Šajbidor, pred domačinom Anthonyjem Brownom in Američanom Brettom Heylom . Matic Lesjak je osvojil 16., Anej Berlot pa 23. mesto. Dvojec Sašo Božič/Luka Taljat je zasedel peto mesto.

Prav tako na Oceanskem prvenstvu, vendar na mirnih vodah, pa je nastopala Špela Ponomarenko , ki si je na olimpijski razdalji 500 metrov priveslala finale.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.