Šport
14 ogledov

Mrk favoritov: Loebu sledila oba Forda

Hirvonen Citroen reli WRC Portugalska druga etapa Tavira EPA
Reli po Portugalski, četrta postaja letošnjega svetovnega prvenstva, je v prvih dveh etapah postregel z dramatičnimi dogodki. Po nesreči, v kateri se sicer ni poškodoval, je že prvi dan odstopil svetovni prvak Sebastien Loeb (Citroen), pridružila pa sta se mu še oba Fordova tovarniška voznika. Odpovedi treh hitrostnih preizkušenj.

Svetovni prvak Sebastien Loeb si sicer redko privošči vozniške napake, ki bi ga stale uvrstitve, na reliju po Portugalski pa je nastop končal zelo učinkovito. S svojim Citroenom je namreč na tretji, nočni hitrostni preizkušnji, zapeljal s ceste in se večkrat prevrnil. Na srečo se s sovoznikom Danielom Eleno nista poškodovala, dirkalnik pa je bil preveč uničen, da bi lahko dirko nadaljevala.

"Nisem dobro slišal navodil sovoznika. Zapeljal sem levo namesto desno in zgrešil ovinek, nato pa je bilo prepozno, da bi še popravil smer," je nesrečo opisal Loeb. Fordova tovarniška voznika Jari-Matti Latvala in Petter Solberg pa sta napaki naredila v petek. Finec je na peti hitrostni preizkušnji zapeljal s ceste in obtičal v jarku, že na naslednjem "brzincu" pa je v dežju in težkih voznih razmerah njegov moštveni sotekmovalec Solberg prav tako zapeljal s ceste in tudi končal nastop. Oba bosta po pravilu superreli znova na startu v sobotni tretji etapi.

Odpovedali zadnje tri hitrostne preizkušnje

Po sedmih hitrostnih preizkušnjah vodi drugi Citroenov tovarniški voznik Finec Mikko Hirvonen pred Rusom Jevgenijem Novikovom (Ford) in Norvežanom Madsom Oestbergom. Prireditelji relija so zaradi varnosti odpovedali zadnje tri za petek načrtovane hitrostne preizkušnje. Reli se bo nadaljeval v soboto.

Na Portugalskem imajo veliko težav zaradi močnega dežja in mokrih ter spolzkih cest. Po načrtu bi morali vozniki po dvakrat opraviti s tremi enakimi hitrostnimi preizkušnjami, a so zaradi mokrih cest že v prvi seriji "brzincev" številni imeli težave, nekateri, tudi najboljši, pa so končali ob cesti.

Reli po Portugalski, druga etapa, rezultati:

1. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (Fin/Citroöen DS3) 1:20:01,7
2. Jevgenij Novikov/Denis Giraudet (Rus/Fra/Ford Fiesta RS) + 36,3
3. Mads Ostberg/Jonas Andersson (Nor/Šve/Ford Fiesta RS) 41,8
4. Patrik Sandell/Maria Andersson (Šve/Mini) 3:07,2
5. Martin Prokop/Zdenek Hruza (Češ/Ford Fiesta RS) 3:25,8
6. Nasser Al Attiyah/Giovanni Bernacchini (Kat/Ita/Citroen DS3) 3:46,9
7. Peter Van Merksteijn/Eddy Chevaillier (Niz/Bel/Citroen DS3) 3:50,8
8. Dennis Kuipers/Robin Buysmans (Niz/Bel/Ford Fiesta RS) 4:41,1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.