Šport
19 ogledov

Mučenje olimpijskih prvakov

Finec Teemu Selanne je s šestintrideseto točko na olimpijskih turnirjih izenačil EPA
Češka je v prvi tekmi olimpijskega turnirja v Vancouvru premagala Slovaško s 3:1 Že pred tem so v predtekmovalni skupini C Finci premagali Beloruse s 5:1, Švedi pa Nemce z 2:0.

Švedi so obrambo olimpijskega naslova začeli slabše od drugih favoritov za odličja, saj so v svojem prvem srečanju v Vancouvru premagali Nemčijo z le dvema zadetkoma razlike. "Vsi se ozirajo na visoki zmagi domačinov in Rusov in se sprašujejo: 'Kaj je narobe s Švedi?' To je odlično in všeč mi je, da nas že malce odpisujejo," je dejal Daniel Alfredsson, švedski reprezentant in kapetan Ottawe v NHL.

Vloga najboljšega veterana večera pa ni pripadla omenjenemu Švedu, ampak leto dni starejšemu Čehu Jaromirju Jagru, ki je v ponedeljek dopolnil 38 let, ter Fincu Teemuju Selanneju, ki je že prekoračil štiri desetletja. Slednji je bil proti Belorusom med podajalci in se je s šestintrideseto točko na vrhu olimpijske lestvice izenačil z Rusom Valerijem Karlamovom, Čehom Vlastimilom Bubnikom in Kanadčanom Harryjem Watsonom. Selanne, še prejšnji mesec je bil na operacijski mizi zaradi zloma čeljusti, je skupno na OI zbral 20 golov in 16 podaj. "Srečen sem lahko, da sem v vseh teh letih igral z zelo velikimi hokejskimi igralci, brez katerih ne bi dosegel toliko točk," je menil Selanne in dodal, da bodo to njegove zadnje OI.

Jagr, ki zadnji dve sezoni nastopa v ruski ligi za Avangard iz Omska, je proti Slovakom dosegel dve točki za gol in podajo. "Kar težko je bilo danes, saj že nekaj časa nisem igral tako močne tekme," je priznal Jagr, ki je igral nekaj manj kot še pred nekaj leti, kljub temu pa je prikazal dobro predstavo. "Vsako moštvo bo moralo upoštevati, da je še vedno velik igralec in lahko vsakega tekmeca na ledu osmeši. Je naš najboljši napadalec, kar je s hitrim drsanjem in izjemnim pregledom nad igro dokazal tudi danes," je Jagra ocenil obrambni igralec Češke Tomaš Kaberle. Tomaša Vokouna, ki je zbral 34 obramb, je premagal zgolj Marian Gaborik, za Češko pa sta zadela še Patrik Eliaš in Tomaš Plekanec.

Najmanj zadetkov je videlo 16.924 gledalcev na srečanju med Švedsko in Nemčijo. "Na začetku srečanja smo bili zelo nervozni in preveč pazljivi. Na srečo pa nas ni zajela panika," je olimpijski začetek svoje reprezentance opisal Henrik Lundqvist, ki je ubranil vseh 21 strelov Nemcev. Švedi so prvi strel na vrata tekmecev sprožili šele sredi prve tretjine, v drugem delu pa sta zadela Mattias Ohlund in Loui Eriksson. "Naš cilj je, da čim bolj zagrenimo življenje favoritom. Igrali smo zelo dobro in disciplinirano, v dvoboju z zelo dobro ekipo pa nam je manjkalo tudi malce sreče, da bi dosegli še več," je menil nemški trener Uwe Krupp.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.