Šport
49 ogledov

Murray lomil loparje, Federer gladko

andy murray kevin anderson EPA
Britanski teniški igralec Andy Murray se je v osmini finala poslovil od OP ZDA Tretjega nosilca turnirja z nagradnim skladom 40,2 milijona dolarjev je premagal Južnoafričan Kevin Anderson s 7:6 (5), 6:3, 6:7 (2), 7:6 (0).

Za Murraya, zmagovalca odprtega prvenstva ZDA leta 2012, je bil v osmini finala letošnjega turnirja usoden Anderson. Dvoboj je trajal štiri ure, kar trije nizi so se končali v tie-breaku, tudi zadnji četrti, v katerem Škot ni osvojil niti točke. Zanj je bil to najzgodnejši izpad na turnirjih za grand slam v zadnjih petih letih, do zdaj se je osemnajstkrat zapored uvrstil najmanj v četrtfinale.

"Mislim, da sem odigral eno svojih najboljših tekem v karieri. Vsekakor mi to veliko pomeni in je plod tega, da imam za sabo odlično ekipo. Veliko sem delal tudi s športnim psihologom, kar očitno pomaga. Danes se počutim odlično, saj sem v četrtem krogu turnirja za grand slam premagal enega najboljših igralcev na svetu," po zmagi Anderson kar ni mogel verjeti, da je izločil Murraya in se pri 29-letih prvič uvrstil med osem najboljših na enem od štirih največjih turnirjev na svetu.

"Nikoli ni lahko, ko izgubiš tekmo, še zlasti ne takšne, kakršna je bila ta, ki je trajala več kot štiri ure. Vendar sem izgubil proti odličnemu igralcu, ki ima svoj način igre in niti trenutka ne odstopa od njega. Za vsako točko sem se moral pošteno potruditi," je po porazu dejal Murray, ki bo imel tako več časa, da se pripravi na polfinalni dvoboj Davisovega pokala, v katerem bo Velika Britanija igrala z Avstralijo.

V četrtfinalu se bo Anderson pomeril s Švicarjem Stanom Wawrinko, ki je imel proti Američanu Donaldu Youngu težave le v drugem nizu, ko je od nemoči in jeze tudi polomil svoj lopar.

"V tem nizu mi ni prav nič uspevalo in morda je bilo dobro, da sem izgubil nadzor nad sabo, kajti po tem izbruhu sem spet igral dobro," je svoje dejanje pojasnil letošnji zmagovalec odprtega prvenstva Francije, ki je v tretjem in četrtem nizu, podobno kot v prvem, nadzoroval potek dvoboja z Youngom, ki ga je na koncu dobil s 6:4, 1:6, 6:3, 6:4.

roger federer | Avtor: EPA EPA
Petkratni zmagovalec turnirja v New Yorku Roger Federer, ki je zadnjič tu zmagal pred sedmimi leti, je Johna Isnerja premagal v treh nizih s 7:6 (0), 7:6 (6), 7:5, vendar sta se dva končala po tie-breaku, v tretjem pa je Švicar Američanu odvzel niz pri vodstvu s 6:5.

"John velja za enega najboljših serverjev na svetu, zato je zelo pomembno, da proti njem ne izgubiš svojega servisa. To mi je tudi uspelo," je pot do svoje zmage opisal Federer, ki bo v četrtfinalu igral proti Francozu Richardu Gasquetu. Dvanajsti nosilec turnirja v New Yorku je po izgubljenem uvodnem nizu nadigral šestega nosilca Čeha Tomasa Berdycha.

"Začel sem izredno slabo. Občutek sem imel, kot da nisem na igrišču, vendar sem v drugem nizu začel igrati bolj agresivno, četrti niz pa je bil sploh nekaj neverjetnega, saj mi je uspevalo prav vse, kar sem si zamislil. Uvrstitev v četrtfinale je zame velik uspeh," je po zmagi z 2:6, 6:3, 6:4, 6:1 dejal Gasquet, ki je predlani v New Yorku igral tudi že v polfinalu.

V ženski konkurenci je Romunka Simona Halep v dvoboju z Nemko Sabine Lisicki že v hudih težavah, saj je po izgubljenem prvem nizu drugega dobila šele z odvzemom servisa nasprotnici v dvanajsti igri, v tretjem pa je le pokazala igro, kot se spodobi za drugo nosilko turnirja.

"To je bila nora tekma. Nekaj časa sem se morala boriti z nasprotnico in sama s sabo, toda v tretjem nizu mi je igra le stekla," je po zmagi s 6:7 (6), 7:5, 6:2 po dveh urah in 34 minutah dejala 24-letna Halepova, ki bo v četrtfinalu igrala proti Viktoriji Azarenki. Belorusinja, predlanska finalistka New Yorka, ko jo je v finalu premagala Serena Williams, v letošnji sezoni, zaradi težav s poškodbami ni veliko igrala, je s 6:3, 6:4 premagala Američanko Varvaro Lepchenko s 6:3, 6:4.

Čehinja Petra Kvitova je s 7:5, 6:3 pričakovano opravila z Britanko Johanno Konta in bo v četrtfinalu igrala proti Italijanki Flavii Pennetta, ki je s 6:4, 6:4 premagala Avstralko Samantho Stosur, zmagovalko odprtega prvenstva ZDA leta 2011. Izkušena, 33-letna Pennetta, je predlani v New Yorku izgubila šele v polfinalu, ko jo je zaustavila Azarenka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.