Šport
21 ogledov

Murray navdušil rojake

Andy Murray Wimbledon EPA
Roger Federer je v četrtfinalu Wimbledona ekspresno odpravil Rusa Mihaila Južnija in se bo za preboj v finale udaril z Novakom Đokovićem, ki je izločil Floriana Mayerja. Med najboljše štiri sta se uvrstila tudi Jo-Wilfried Tsonga in domači matador Andy Murray.

Francoz Jo-Wilfried Tsonga in Škot Andy Murray sta zadnja polfinalista teniškega turnirja za grand slam v Wimbledonu. Murray je s 6:7 (5), 7:6 (6), 6:4 in 7:6 (4) izločil Španca Davida Ferrerja, Tsonga pa je s 7:6 (5), 4:6, 7:6 (3) in 6:2 premagal Nemca Philippa Kohlschreiberja. V polfinalu sta še Švicar Roger Federer in Srb Novak Đoković.

Peti nosilec Tsonga se je v polfinale Wimbledona uvrstil drugič zapored. Na zadnji stopnički pred finalom se bo pomeril z Murrayjem, v drugem polfinalu pa se bosta pomerila Federer in Đoković.

"Vesel sem zmage in druge priložnosti v polfinalu," je povedal 27-letni Francoz in dodal: "Philipp je igral zelo dobro. Dobro je serviral in bil je boljši na zadnji črti. Bilo je težko." Tsonga je v celotnem dvoboju dosegel 43 "winnerjev" in 17 asov. Kohlschreiber je prvič v karieri igral v četrtfinalu turnirjev za grand slam, v letošnjem Wimbledonu pa je v tretjem kolu premagal Lukaša Rosola, slednji je pred tem presenetljivo izločil Španca Rafaela Nadala.

Murray je za zmago potreboval tri ure in 52 minut, ob tem pa je njegov dvoboj s Ferrerjem za pol ure prekinil dež. Murray bi z zmago v finalu lahko prekinil 76 let dolgo "sušo" britanskega tenisa in postal prvi igralec po Fredu Perryju, ki bi slavil v Wimbledonu.

"Bila je res težka, dolga tekma z veliko napetimi trenutki. Igral sem nekoliko bolje ob koncu nizov," je o tekmi povedal Murray, o nasprotniku v polfinalu pa je dejal: "Težko bo proti Tsongaju. Res dobro servira. Moral bom igrati zelo dobro, da bom zmagal."

Đoković, branilec naslova v Wimbledonu, se je uvrstil v deveti zaporedni polfinale turnirjev za grand slam, v četrtfinalu pa je s 6:4, 6:1 in 6:4 premagal Nemca Floriana Mayerja.

Federer je s 6:1, 6:2 in 6:2 ugnal Rusa Mihaila Južnija in se z zmago proti Rusu uvrstil v rekordni 32. polfinale na turnirjih za veliki slam. Šestkratni zmagovalec Wimbledona je proti Južniju zabeležil 14. zmago, Federer pa bo zdaj lovil sedmo wimbledonsko lovoriko.

"Igral sem super. To je bila za Mihaila velika priložnost, mogoče moja igra ustreza njegovi. V vsakem nizu je bil nemočen, kar mu je oteževalo, da bi igral bolj svobodno," je po dvoboju povedal Federer, ki se je zmage veselil pred princem Williamom in njegovo soprogo Catherine, ki sta si dvoboj ogledala iz kraljevske lože.

Južni proti Švicarju skozi celotni dvoboj ni imel pravega odgovora na njegovo igro, po dvoboju pa je dejal: "Mi lahko poveste, kaj naj bi naredil tam zunaj?"

Polfinalnega dvoboja pa se že zdaj veseli Đoković: "Komaj čakam ta polfinalni obračun. Vedno mi je v zadovoljstvo igrati proti njemu. Roger je res velik šampion. Na vseh grand slamih ima izjemne rezultate in je bil dominanten."

Srb je imel z Mayerjem nekaj težav v prvem delu igre, nato pa je le našel način, kako streti Nemca. Đoković je v tretjem nizu pri 5:4 prišel do breaka, nato je ubranil tri break žogice, v naslednji igri pa je povsem nadigral tekmeca in do zmage prišel z asom.

Kata že v četrtfinalu

Slovenska teniška igralka Katarina Srebotnik se je v mešanih dvojicah s Srbom Nenadom Zimonjićem uvrstila v četrtfinale. V tretjem krogu sta s 6:4, 6:7 (5) in 9:7 ugnala britansko navezo Kenneth Skupski - Melanie South. Nasprotnika slovensko-srbskega para za vstop v polfinale bosta zmagovalca dvoboja med britansko navezo Dominic Inglot/Laura Robson ter britansko-tajvanskim parom Colin Fleming (Velika Britanija) in Su-Wei Hsieh.

Wimbledon, četrtfinale (M):

Novak Đoković (Srb/1) : Florian Mayer (Nem/31) 6:4, 6:1, 6:4
Roger Federer (Švi/3) : Mikhail Južni (Rus/26) 6:1, 6:2, 6:2
Andy Murray (Vbr/4) : David Ferrer (Špa/7) 6:7 (5), 7:6 (6), 6:4, 7:6
Jo-Wilfried Tsonga (Fra/5) : Philipp Kohlschreiber (Nem/27) 7:6 (5), 4:6, 7:6 (3), 6:2

Wimbledon, osmina finala, mešane dvojice:

Katarina Srebotnik/Nenad Zimonjić (Slo/Srb, 3) : Kenneth Skupski/Melanie South (VBr) 6:4, 6:7, 9:7

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.