Šport
16 ogledov

Murray po 77 letih izpolnil sanje Britancev

novak đoković
1/34
EPA
Andy Murray je po zgolj treh nizih v finalu Wimbledona premagal prvega igralca sveta Novaka Đokovića in po 77 letih postal prvi britanski zmagovalec tega prestižnega turnirja.

Škot Andy Murray je osvojil svoj drugi naslov na turnirjih za grand slam, potem ko je v treh nizih (6:4, 7:5, 6:4) ugnal prvega nosilca Novaka Đokovića. Prvič po 77 letih je Wimbledon dobil britanskega zmagovalca. Srb je v svojem enajstem finalu na turnirjih velike četverice še petič klonil, ostaja pri eni zmagi v All England Clubu.

Noleta so tokrat pokopale predvsem številne neizsiljene napake, ki sicer še zdaleč niso zaščitni znak srbskega šampiona. Na drugi strani je Murray dobro serviral, izjemno uspešen pa je bil tudi pri vračanju nasprotnikovega servisa.

V prvem nizu je domačin uspel obdržati prednost enega "breaka", v drugem je bil bolj zbran v enajsti in 12. igri, v tretjem pa je dosegel ključen odvzem servisa v deveti igri in vzdržal za zgodovinsko zmago.

Murray do dveh "breakov" v uvodu

Na navdušenje domačih navijačev je imel Murray že v prvi igri priložnost odvzeti začetni udarec Đokoviću, ko je povedel s kar 0:40, a je srbski prvi nosilec rešil tri žogice za "break" in dobil prvo igro.

Nove priložnosti za odvsem servisa Đokoviću je Murray zapravil v tretji igri pri rezultatu 30:40, nato pa še v podaljšani igri, ko je Srb z deveto neizsiljeno napako podaril novo priložnost Škotu. Srečna je bila šele sedma priložnost za "break", s katero je Murray povedel z 2:1.

Toda Đoković je imel z agresivno igro takoj pripravljen odgovor in izid z "rebreakom" nemudoma poravnal. A v sedmi igri je Škot spet odvzel servis Srbu in nato v osmi z nekaj težavami potrdil "break". Po še eni težki servisni igri za Noleta je Andy nato zanesljivo odserviral deseto igro in tako odbil prvi niz.

Novak Đoković Wimbledon finale  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Škot bolj zbran ob koncu 2. niza

V drugem nizu smo na prvo priložnost za odvzem servisa čakali do četrte igre, Đoković pa je že takoj izkoristil ponujeno in povedel s 3:1. V naslednji igri je Srb potrdil "break". Pri izidu 4:2 je imel Murray povedel s 15:40, a prvi igralec sveta se je izvlekel v izenačenje. Toda Škotu se je ponudila še tretja priložnost, ki pa jo je uspel izkoristiti zaradi dvojne napake Noleta. Naslednjo igro, v kateri je imel Srb dve "break" žogi, je stežka dobil Murray in izenačil na 4:4.

Nov velik korak na poti do zmage je Murray naredil v 11. igri, ko je dobil drugo "break" žogo in povedel s 6:5. Đoković se je med igro še enkrat več pritoževal nad linijskimi sodniki. V 12. igri je Škot hitro prišel do treh "set žog", z asom izkoristil že prvo in povedel z 2:0 v nizih.

Zaključek poln preobratov

Đoković je še naprej nizal neizsiljene napake in tako je Murray že v uvodni igri tretjega niza uspel priti do "breaka". Nole je v spet prišel do priložnosti za igro na nasprotnikov servis v četrti igri. Tokrat je domačinu vendarle popustila koncentracija in Srb je izenačil na 2:2. Številka ena na lestvici ATP je dobro formo prenesel tudi v naslednji dve igri, a v sedmi je ponovno izgubil začetni udarec in Škot je znižal na 3:4.

Naslednjo igro je ljubljenec domačega občinstva dobil, v deveti pa je pri izidu 15:40 imel dve "break" žogi po dveh izjemnih točkah na mreži. Izkoristil je že prvo priložnost, ko je Nole forehand poslal v mrežo in Murray je povedel s 5:4 in serviral za zmago.

Povedel je kar s 40:0, toda Srb se ni predal in prišel do "break" žoge. Prvo je Škot ubranil, tudi drugo in tretjo. Po še eni izjemni izmenjavi se je zgodila še četrta zaključna žoga in tokrat je Murray vzdržal in tako postal prvi Britanec s posamično zmago v Wimbledonu po Fredu Perryju leta 1936.

OP Anglije, Wimbledon, finale:

Moški

Andy Murray (VBr/2) : Novak Đoković (Srb/1) 6:4, 7:5, 6:4

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.