Šport
13 ogledov

Na Bledu vročina narašča

Luka Špik se je po daljši bolezni vrnil kot prerojen. (Foto: Veslaška zveza Slov Žurnal24 main
Na Bledu so že pripravljeni za svetovno prvenstvo v veslanju, ki se bo sicer uradno začelo v nedeljo. Slovenske posadke so odlično pripravljene in že komaj čakajo, da se prične zares.

Bled v teh dneh dobiva končno podobo pred letošnjim svetovnim prvenstvom v veslanju, ki se s prvimi tekmami začenja v nedeljo. Takrat bodo na sporedu tudi vse slovenske discipline, katerih cilji so precej podobni – odveslati po najboljših močeh in skušati s čim manj tekmami priti do zaključnih bojev.

Že pred dvema tednoma je selektor slovenske izbrane vrste Miloš Janša kot poglavitni cilj ekipe izpostavil boj Iztoka Čopa in Luke Špika za eno od kolajn, drugi slovenski čolni pa naj bi se borili najmanj za olimpijsko vozovnico za London 2012. Cilji tudi na zadnji novinarski konferenci ekipe ostajajo nespremenjeni.

Skupaj bo na SP na Bledu nastopilo pet slovenskih posadk. Ob Čopu in Špiku, ki bosta natopila v dvojnem dvojcu, bodo veslali še Aleš Zupan (slednji je pred petimi dnevi zaradi poškodbe zamenjal Žigo Piriha), Gašper Fistravec, Jan Špik in Matej Rojec v dvojnem četvercu, Jure Cvet in Matevž Malešič v lahkem dvojnem dvojcu, Janez Jurše v skifu in Rajko Hrvat v lahkem skifu.

"Ne ukvarjam se s tem, kakšna je možnost neuspeha, kakšno je tveganje, ker potem je očitno možen tudi neuspeh, potem lahko kar neham. Ukvarjam se s tem, kakšna je možnost uspeha, da bo veslanje kakovostno, da bova dovolj hitra, da bo vožnja brezhibna. Če bova to naredila, potem tudi rezultat ne bo izostal, vsaj jaz tako mislim," je bil pred prvenstvom optimističen Luka Špik, ki bo tako po lanskem finalnem nastopu v skifu na Novi Zelandiji tokrat lovil finale in tudi zmagovalni oder med dvojnimi dvojci, ki jih bo na startu kar 32.

Čop in Špik, nekoč nepremagljiva naveza v svetovnem veslanju, sta zadnjo skupno kolajno osvojila pred štirimi leti in se nato razšla po olimpijskih igrah 2008 v Pekingu. V sezoni 2009 je doslej zadnjo kolajno za slovensko veslanje osvojil četverec brez krmarja, lani pa je bila najboljša uvrstitev prav Špikovo šesto mesto med enojci.

Slovenske barve bosta prvič na prvenstvu branila tudi invalida – Mednarodna veslaška zveza (Fisa) organizacijo SP pogojuje z integracijo veslačev invalidov –, in sicer 42-letna Mojca Tomažin, nekdanja vrhunska igralka namiznega tenisa, in 33-letni Dejan Fabčič, nekdaj odličen plavalec med invalidi, tudi udeleženec paraolimpijskih iger v Pekingu 2008.

Pozor: Spremenjen prometni režim

Na Bledu je sicer tik pred prvenstvom skoraj že vse nared, vse službe že opravljajo svoje delo, novinarsko središče se uradno odpre že v petek. Prireditelji so le še sporočili, da bo v času tekmovanj na Bledu veljal spremenjen prometni režim. Parkiranje bo možno le na posebnem prostoru pred policijsko postajo na Seliški cesti, od koder bo vsakih 20 minut vozil posebni avtobus do tribun v Veliki Zaki, obiskovalci pa se bodo lahko s parkirnega prostora v središče Bleda odpravili tudi peš. Cesti v smeri Pokljuke ali Bohinja bosta normalno prevozni, vendar prireditelji v okolici Bleda pričakujejo povečan promet od 25. avgusta pa vse do 5. septembra. Cesta mimo železniške postaje do Pristave bo odprta zgolj za imetnike akreditacij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.