Šport
19 ogledov

Na cestah tudi Sky, Lampre in Katjuša

kolesarska dirka po Sloveniji Saša Despot
Prireditelji kolesarske dirke Po Sloveniji so danes predstavili podrobnosti 22. izvedbe, ki se bo začela 18. junija v Ljubljani. Bistvenih novosti ne bo, edini novinec med kraji gostitelji je Dobrovnik v Prekmurju, kjer bo start "kraljevske", tretje etape, ki se bo drugo leto v nizu končala z vzponom na Tri kralje.

Dirka se bo tradicionalno začela na ljubljanskem Kongresnem trgu, v središču Ljubljane bo potekal 8,8 kilometra dolg kronometer. Ta zmagovalca dirke zagotovo ne bo dal, a bo vseeno zelo pomemben, tako da ga bodo morali tekmovalci vzeti resno. Kdo je med močnejšimi, bo pokazala že druga etapa, ki se bo začela v Škofji Loki, končala pa v Kočevju. Etapa bo zelo razgibana, vsebovala bo kar nekaj gorskih ciljev, Kureščka in Svetega Gregorja doslej še ni bilo na dirki, tisti, ki so slovensko pentljo že vozili, pa dobro poznajo vzpon na Strmo Reber.

Skupni zmagovalec bo najbrž znan po tretji etapi. Ta bo potekala po Prekmurju, kjer zna nagajati veter, tako da bi se lahko zgodilo, da bi kolesarji v zadnjih 80 kilometrov, v katerih jih bodo čakali trije gorski cilji in še zaključni vzpon na Tri kralje, prišli že precej utrujeni. Zadnja etapa od Rogaške Slatine do Novega mesta ne bo posebej težka, a vseeno dovolj, da bodo morali biti najboljši dovolj zbrani, če ne želijo doživeti kakšnega presenečenja.

Konkurenca bo tudi letos odlična. Prijavljene so tri ekipe najvišje ravni, to so Sky, za katerega naj bi vozil Richie Porte, Lampre, ki bo najbrž v boj poslal slovenskega junaka Gira Jana Polanca, in pa Katjuša, za katero bo skoraj zagotovo vozil lanski zmagovalec Tiago Machado. Z velikimi ambicijami bo na dirko zagotovo prišel tudi Jani Brajkovič, tekmovalec ameriške ekipe UHC, na žalost pa v Prekmurju ne bodo mogli pozdraviti trenutno najboljšega slovenskega kolesarja na svetovni lestvici Simona Špilaka, ki bo v tem času nastopil na dirki po Švici.

"Zaenkrat imamo samo predprijave, tako da ne moremo z gotovostjo trditi, kdo bo na dirko prišel. Mi kot organizatorji želimo najmočnejšo možno konkurenco, čeprav se s tem možnosti, da jo začinimo s slovensko zmago zmanjšajo. Termin dirke je dober, zato jo mnogi izkoristijo za pripravo na Tour, med te spada tudi Sky, zato verjamemo, da bo prišel z napovedanim Portom. Avstralec je pri nas že bil, dvakrat je tekmoval v dresu Saxo Banka, tako da dobre ve, kam bo prišel," je dejal direktor dirke Bogdan Fink.

"Nasploh pa so odlični kolesarji tudi v ekipah, ki jih novinarji imenujete druga liga. Lahko postrežem s podatkom, da so vsi zmagovalci prvih petih etap Gira že bili pri nas, kar je pohvala za organizatorje. Za slovenske legionarje pa tudi težko rečem, kdo bo dejansko prišel. Istočasno kot naša dirka bodo v Bakuju potekale evropske igre, istočasno bo dirka po Švici in treba bo uskladiti program. Dejstvo pa je, da smo prejeli še enkrat več prošenj za nastop, kot jih lahko sprejmemo, 53 ekip je bilo pripravljenih za to plačati, a smo jih morali več kot 30 zavrniti," je o velikem zanimanju povedal Fink, ki verjame, da bo dirka po vzgledu Hrvaške kmalu dobila tudi prenos na Eurosportu. Za to potrebuje dodatnih 150.000 evrov na dan, ki bi jih lahko zagotovila Slovenska turistična zveza.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.