Šport
21 ogledov

Na EP po dve kolajni

damir dugonjić olimpijske igre london 2012 Stanko Gruden/STA
Damir Dugonjić je bil na lanskem SP najhitrejši Evropejec na 50 in 100 metrov prsno. Zdaj si želi dve kolajni na evropskem prvenstvu.

"Lani stotinke niso bile na moji strani, letos upam, da bodo," se Barcelone 2013 spominja Damir Dugonjić, kjer sta se mu medalji na SP izmaknili za stotinko sekunde, oziroma tri. Cilji za EP so zato razumljivo visoki: "Če ne zmagam, si želim dve medalji. Seveda ne bi bil razočaran, če bi bila samo ena, a najraje bi stal na stopničkah v obeh disciplinah. Konkurenca je zelo močna in na 100 prsno bo za to verjetno treba popraviti tudi osebni rekord."

damir dugonjić olimpijske igre london 2012 | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
Pri tem ga ne moti, da so ga letos tekmeci med sezono premagovali. "Vsi vedo, da me med letom premagujejo na pripravljalnih tekmah, a vedo tudi, da naredim ogromen preskok, ko se spočijem, oni pa so približno tam, kjer so bili. Vedo, da bom hiter, vedo, da sem močan tudi na drugih 50 metrih. A na njih se ne bom oziral, vem, da bomo v vodi zelo skupaj in moram se boriti."

Dugonjić med glavnimi tekmeci omenja tekmovalce iz Velike Britanije in Nemčije ter Madžara Daniela Gyurto. "Prvi favorit je Adam Peaty, ki ima letos najboljša izida na svetu in moj cilj je, da ga prehitim. Med letom izidi niso tako pomembni. Včasih povedo veliko, a najbolj pomembni so na koncu sezone."

Pomemben pri sklepni pripravi je dolgoletni trener Matija Medvešek, h kateremu pred velikimi tekmami vsako leto pride iz ZDA, kjer živi. "Njemu popolnoma zaupam. Vem, da me vedno pripravi. Tudi če sem slabše natreniran, me zna v zadnjem mesecu popraviti. Pogleda me in takoj ve, kje sem, kaj rabim in me nekako sestavi skupaj, da iz mene potegne največ. Prav zato pridem vsako leto nazaj na Ravne, da me spolira." Plavalec k temu dodaja, da resno razmišlja o možnosti, da bi z Medveškom treniral 100-odstotno v naslednjih dveh sezonah do olimpijskih iger v Rio de Janeiru. "Da vidim, kaj lahko narediva. S predlogom se strinja tudi žena."

Tudi zadnje tekme, predvsem državno prvenstvo na Ravnah, so pokazale, da je Dugonjić blizu lanski formi. "Trener mi je rekel, da sem na 50 morda celo hitrejši kot lani, na 100 pa približno na istem nivoju. Sem vesel. Težko je napredovati vsako leto. Lani sem naredil velik preskok in če mi letos uspe popraviti osebne rezultate, bom zelo zadovoljen."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.