Šport
13 ogledov

Na generalki pred Pokljuko Fak do druge zmage!

Fak Mališko Hochfilzen biatlon zasledovalna tekma
1/5
EPA
Jakov Fak je po tretjem mestu v Hochfilznu na zasledovalni preizkušnji v soboto dosegel zgodovinsko drugo zmago v svetovnem pokalu v karieri. Fak je na 12,5 kilometra dolgi preizkušnji slavil pred Rusom Dmitrijem Mališkom in Francozom Martinom Fourcadom.

Slovenski biatlonec Jakov Fak je zmagal na tekmi svetovnega pokala v Hochfilznu. Na zasledovalni tekmi na 12,5 km je dosegel drugo svojo zmago v svetovnem pokalu. Drugo mesto je zasedel Rus Dmitri Mališko, tretje pa Francoz Martin Fourcade.

Fak, ki je odlično formo pokazal že s tretjim mestom na petkovem sprintu, je bil na prvih dveh streliščih brezhiben, na tretjem in zadnjem je po enkrat zgrešil, vendar pa so grešili tudi njegovi najhujši tekmeci.

Tekma se je odločala v zadnjem krogu, v katerega sta najprej vstopila petkov zmagovalec Nemec Andreas Birnbahher in Fak, Mališko,  Fourcade in Šved Fredrik Lindström. A Birnbacher je le po nekaj metrih prepustil vodstvo slovenskemu svetovnemu prvaku, ki je skupino popeljal do zadnjega velikega vzpona na tekmi, ki se je končal 700 metrov pred ciljem.

Fak: "Trenutno res vse 'klapa'"

Na zadnjem vzponu se je skupina razdelila na tri deli. V boju za zmago sta ostala Fak in Mališko, Francoz je bil trdno tretji, Nemec in Šved pa sta se poslovila od boja za stopničke. V zadnjem delu Fak ni dopustil presenečenje in zaključni sprint začel že pred ciljno ravnino ter prepričljivo zmagal, prvič v svetovnem pokalu.

"Če zmagaš, so vsi vtisi lepi. Rezultat je lep tudi za celo ekipo. Rad bi se zahvalil trenerjem, serviserjem, zdravnikom, fizioterapevtom in vsem, ki so mi dali priložnost, da sem sploh lahko prišel do takšne uvrstitve. Trenutno res vse 'klapa' in smo na nivoju, ki si ga želimo," je po tekmi dejal Fak in dodal:

"Na koncu se je tekma izšla kot sem si zamislil, tako da sem več kot zadovoljen. Mislim, da se je tudi na televiziji videlo, da sem nastopal sproščeno in da sem imel v zadnjem krogu še dovolj moči, da sem naredil odločen rezultat."

Prelisičil tekmece v zadnjem krogu

"Jakov je danes tekmoval tako kot je treba. Dokazal je, da je tekmovalec, ki je zrel za takšne tekme. Na zadnjem streljanju je sicer tudi zgrešil, a je šel v zadnji krog zelo spočit. Potem je samo še naredil tisto kar zna. A ni bilo lahko, saj so grešili na strelišču tudi najboljši in v zadnjem krogu je bilo treba tekmece še prelisičiti," je bil vesel trener Uroš Velepec.

Vnovič brez vidne uvrstitve je ostal Klemen Bauer, ki je nastop pokvaril pri streljanju stoje, kjer je zgrešil polovico tarč, na zadnjem streljanju kar tri od petih strelov. Prihodnji teden je na vrsti Pokljuka in Fak meni, da je možno pričakovati prav vse, a tudi kakšen slabši dosežek, kot denimo prejšnji teden na Švedskem, čeprav doma upa na dobre dosežke.

Svetovni pokal, Hochfilzen, 12,5 km zasledovalno (M), rezultati:

1. Jakov Fak (Slo) 33:04,7/2
2. Dmitri Mališko (Rus) + 0,9/1
3. Martin Fourcade (Fra) 8,6/3
4. Fredrik Lindström (Šve) 11,3/1
5. Andreas Birnbacher (Nem) 15,1/2
6. Anton Šipulin (Rus) 35,8/2
7. Ole Einar Bjoerndalen (Nor) 38,3/3
8. Dominik Landertinger (Avt) 1:05,9/2
9. Jevgenij Ustjugov (Rus) 1:06,8/3
10. Lowell Bailey (ZDA) 1:11,9/1
...
34. Klemen Bauer (Slo) 2:53,7/6
...

Vrstni red v svetovnem pokalu:

1. Martin Fourcade (Fra) 253 točk
2. Andreas Birnbacher (Nem) 204
3. Jevgenij Ustjugov (Rus) 176
4. Alexis Boeuf (Fra) 172
5. Anton Šipulin (Rus) 160
6. Dmitri Mališko (Rus) 155
7. Emil Hegle Svendsen (Nor) 155
8. Friedrich Pinter (Avt) 155
9. Dominik Landertinger (Avt) 148
10. Erik Lesser (Nem) 130
...
13. Jakov Fak (Slo) 117
52. Klemen Bauer (Slo) 22
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.