Šport
27 ogledov

Na Giro po formo za Tour

Gorazda Štanglja je primer Tadeja Valjavca osebno prizadel. (Foto: Osebni arhiv) Žurnal24 main
Najstarejši slovenski kolesar v najmočnejši svetovni konkurenci Gorazd Štangelj bo po izključitvi Tadeja Valjavca edini slovenski predstavnik na Dirki po Italiji, ki se začne v soboto v Amsterdamu.
Ta trenutek še nisem vrhunsko pripravljen, upam, da mi bo prav Giro pomagal do želene forme.
Gorazd Štangelj

Novomeščan Gorazd Štangelj, eden najbolj cenjenih pomočnikov v kolesarski karavani, bo tokrat garal za kapetana Astane, Kazahstanca Aleksandra Vinokurova, visokih osebnih pričakovanj pa nima. "Ta trenutek še nisem vrhunsko pripravljen, upam, da mi bo prav Giro pomagal do želene forme. Na njem hočem dokazati, da sem dovolj dober za Tour. Pripravljal sem se v miru, saj nisem imel nobenih pritiskov, prav tako jih ni imela ekipa. Moja naloga bo, da pomagam Vinokurovu, ki je bil na zadnjih dirkah v vrhunski formi, želi pa si, da bi vsaj nekaj časa nosil majico vodilnega, kar bo tudi cilj ekipe. Na dirko odhajam sproščeno, prav tako moštvo, zato imamo dobro izhodišče, da kaj naredimo," meni 37-letni veteran, ki je že nekajkrat napovedal konec kariere, a iz sezone v sezono prestavlja odhod v pokoj.

Na Dirki po Italiji bo nastopil že osmič, ne ve pa, ali tudi zadnjič: "Iz leta v leto se pokažejo rezultati, ki mi dajejo novega elana. Vsako leto se pojavljajo nove stvari, ki me še zanimajo. Zato ne bom ničesar napovedoval, kaj več bom vedel po sezoni." Izkušeni Štangelj, ki je bil že velikokrat v vlogi enega glavnih pomočnikov kapetanov ekipe, predvsem v ravninskih delih, je pred začetkom letošnje sezone prestopil v Astano. Mnogi so takrat zmajevali z glavo, a sam meni, da je storil dobro potezo. V letošnji sezoni je ekipa mnogo bolj složna kot lani, ko sta v njej kolesarila zvezdnika Američan Lance Armstrong in Španec Alberto Contador (tudi Slovenec Jani Brajkovič).

O tem, ali je nekdo dopingiran ali ne, so vedno odločale dopinške kontrole, pri Tadeju je ni bilo.
Gorazd Štangelj
"Letos v njej ni več delitev na skupine. Tudi če sta vodji skupaj, vsi delamo za vse. Ne dogaja se, da bi kdo rekel, da za enega ne bi delal. Primer je bila dirka Bastogne-Liege-Bastogne, ki jo je na koncu Vinokurov dobil, Contador pa je bil deseti." Novomeščan pa obžaluje, da bo na dirki sam, konkretneje, da v karavani ne bo Tadeja Valjavca. "Mene je ta primer tudi osebno prizadel. Predvsem zaradi načina, kako so športnika oddaljili od tekmovanj. Način, kako so to storili Tadeju, je najmanj sporen. O tem, ali je nekdo dopingiran ali ne, so vedno odločale dopinške kontrole, pri Tadeju je ni bilo. Mnenje neke osebe, ki zaradi razlik v krvni sliki meni, da je tekmovalec sumljiv in da mora sam dokazati nasprotno, ne bi smelo obveljati. Tako so lahko tudi nedolžne žrtve, najbrž pa Valjavec sam ve, ali je žrtev ali ne, česar pa jaz ne morem komentirati."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.