Šport
36 ogledov

"Na koncu so vsi zadovoljni, da univerzijade ne bo"

Univerzijada Žurnal24 main
Milan Zver je bil minister za šolstvo in šport v času uspešne kandidature Maribora za univerzijado, a danes pravi, da je odločitev vlade, da se odpove organizaciji, povsem pričakovana. Župan Maribora Franc Kangler pa želi nadaljevati z nekaterimi projekti.

Evropski poslanec Milan Zver, ki je bil v času uspešne kandidature Maribora za univerzijado minister za šolstvo in šport ter je projekt precej podpiral, danes ni želel komentirati odločitve vlade o nefinanciranju omenjenega zimsko-športnega dogodka. Kot je dejal za STA, je takšna odločitev vlade v danih razmerah na nek način vendarle pričakovana.

Sicer pa je Zver negativno presenečen nad tem, da se projekt v zadnjih štirih letih ni razvijal. "Zadevo so pripeljali tako daleč, da so na koncu vsi zadovoljni, da univerzijade ne bo, vključno s Tonetom Vogrincem, ki je bil v četrtek najbolj vesel, da je vlada rekla ne. To me je nekoliko čudilo. Niso torej toliko krive ustanove kot posamezniki, ki v tem času niso opravili dela, za katerega so bili odgovorni," je dejal Zver in dodal, da je vse skupaj izgubljena priložnost, ki se bo težko vrnila.

Kangler želi nadaljevati z nekaterimi projekti

Se je pa po prespani noči danes na vse skupaj znova odzval mariborski župan Franc Kangler. Kot je dejal, so se v njegovem kabinetu danes odločili, da mestnemu svetu predlagajo nadaljevanje projektov tekaškega poligona, obnovo ledne dvorane in cevovoda za zasneževanje. Po njegovih besedah so to projekti, ki so nujno potrebni za razvoj turizma in športa v Mariboru, ne nazadnje lahko le na ta način po njegovem rešujejo več kot 500 delovnih mest, povezanih s turizmom.

Kangler je danes še vedno prepričan, da so bili v Mariboru dovolj dobro pripravljeni na dogodek, krivdo za neizpeljavo investicijskih projektov pa je znova pripisal državi, ki naj bi jim onemogočala črpanje evropskih sredstev, pa tudi sama ni prispevala svojega deleža.

O treh milijonih, ki jih je država namenila za plačilo kotizacije Mednarodni univerzitetni športni zvezi (FISU), je dejal, da po njegovih informacijah ta denar ostane pri FISU, saj je bila to nekakšna garancija za izvedbo univerzijade. O tem, kdo bi zdaj to moral vrniti državi, ko bo ta v skladu s pogodbo zahtevala vračilo, pa je dejal, da naj se vprašajo tudi, kaj je z denarjem nekaterih slovenskih bank, ki je šel neznano kam, gre pa za precej višje vsote.

"Na ta način smo izgubili tri milijone, a sem prepričan, da če bi nekdo izračunal ekonomsko upravičenost univerzijade skozi izkoriščene nočitvene zmogljivosti, razvojne potenciale in trošenje v času dogodka, bi to govorilo v prid nadaljevanju projekta," je še zatrdil Kangler.

Sicer pa je po četrtkovi odločitvi vlade, ki pomeni konec zimske univerzijade za Maribor, danes v skladu z napovedmi predsednika Toneta Vogrinca že odstopil organizacijski odbor omenjenega tekmovanja. Z odstopom so že seznanili FISU in jo ob tem za nadaljnjo komunikacijo v zvezi z nesojeno univerzijado napotil na Slovensko univerzitetno športno zvezo (SUSA). FISU bo o nadaljnjih korakih odločala na sobotnem zasedanju izvršnega odbora v Lozani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.