Šport
16 ogledov

Na ledeno Norveško po prve točke

(Foto: Osebni arhiv Mitje Oraniča) Žurnal24 main
Nordijski kombinatorci so se preselili na Norveško. Slovenska ekipa po manjši nezgodi z opremo upa na točke svetovnega pokala.

Prvi konec tedna v decembru se bo v Lillehammerju trlo nordijskih kombinatorcev. Na sporedu je druga postaja svetovnega pokala (HS 140, tek na 10 km). V nasprotju s srednjo Evropo na Norveškem nimajo težav s snegom: na tekaških progah je najmanj 10 centimetrov naravnega snega, prekriva pa ga ogromno umetnega snega. Temperature so od 10 do 15 stopinj Celzija pod ničlo, tako da lahko govorimo o pravi zimi.

Želi si dobrega nastopa in točk
"Upam na dober začetek, torej že prve točke v svetovnem pokalu. Tekmoval bom na obeh tekmah, poleg mene pa se bo v svetovnem pokalu preizkusil še Gašper Berlot. Treme pred tekmo ni. Želim si le zelo dobro nastopiti že na samem začetku," pravi naš najboljši tekmovalec Mitja Oranič, ki se je lani že uvrščal med najboljšo petnajsterico v svetovnem pokalu. Prvo tekmo na Finskem je slovenska zasedba preskočila in raje ta čas izkoristila za trening.

Zanimivo je to, da sva z Gašperjem prišla iz plus 10 na minus 15 stopinj Celzija, kar je zelo velika sprememba na telo.
 

 

Brez prtljage v Skandinavijo
Pot na Norveško ni minila brez zapletov. "Nezgoda se je zgodila s prtljago, ki je ostala v Bruslju na letališču. Zaradi tega sva izpustila prvi jutranji trening, naslednji dan pa je vse potekalo tako, kot mora," pojasnjuje Oranič zaplet, ki ju je stal treninga. V sredo sta zato opravila dva treninga na skakalnici, četrtek pa izkoristila za naporne intervale.

"Na prvih tekmah navadno pokažem solidno predstavo, a v januarju sem ponavadi na višjem nivoju kot sedaj," še dodaja Oranič. Kako je pripravljen in ali je poletne treninge s trenerjem Primožem Triplatom dobro načrtoval, bomo kmalu videli.

Finski fenomen Manninen
Zagotovo pa lahko rečemo, da je treninge nedvomno vrhunsko načrtoval povratnik v svetovno elito, Finec Hannu Manninen. Štirikratni zmagovalec svetovnega pokala v skupnem seštevku se je že upokojil, a nato avgusta začel razmišljati o vrnitvi. "Študij ostaja na prvem mestu. V svetovnem pokalu na bom redno nastopal. Naslednjič bom nastopil v Oberhofu in nato najbrž na olimpijskih igrah," je dejal Finec po 46. zmagi.

"Glede Manninena sem vedel, da bo zelo visoko. Uvrščam ga v top peterico, ker je vrhunsko pripravljenost pokazal že na pregledni tekmi, ki so jo imeli. Vedel sem, da bo on štartal le nekaj tekem v sezoni in da bo na teh tekmah zagotovo v vrhunski formi. Zanj ni tako težko priti na tekmo tudi po daljši odsotnosti, ker ima pač zelo veliko izkušenj," o Manninenu še doda Oranič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.