Šport
15 ogledov

Na Madžarsko s +2

zorman1_portret_sad_main Žurnal24 main
Slovenska moška rokometna reprezentanca si je pred povratno tekmo kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu proti Madžarski v Ljubljani priborila dva gola prednosti (27:25).
Glede na to, kako se je tekma razpletala, sem lahko zadovoljen z izidom. Zadovoljen sem predvsem z obrambo. Prejeli smo le 25 golov, le 12 v prvem polčasu, za sodobni rokomet je to zelo dobro. Po drugi strani pa že dolgo nisem videl toliko zgrešenih zicerjev, zaradi katerih je razlika prenizka. Če bomo na povratni tekmi ponovili takšno obrambno predstavo in zadeli iz le polovice priložnosti, ki smo jih na današnji tekmi zapravili, potem bomo šli naprej. A nihče ne ve, ali bo res tako.
Zvonimir Serdarušić

Slovenski rokometaši so izpolnili prvi del naloge na poti do svetovnega prvenstva, ki ga bo v začetku prihodnjega leta gostila Švedska. V hramu slovenskega rokometa na Kodeljevem so ugnali kakovostne Madžare, a dela še niso opravili v celoti, saj jih konec minulega tedna čaka še povratni obračun v Veszpremu, ki velja za enega najbolj negostoljubnih na evropskih rokometnih tleh.

Začetna domača napadalna postava Dragan Gajič in Luka Žvižej na krilnih, Renato Vugrinec, Uroš Zorman in David Špiler na zunanjih položajih ter Miha Žvižej na mestu krožnega napadalca je prikazala precej nepovezano igro z obilico zgrešenih strelov in tehničnih napak, tako da domači selektor Zvonimir Serdarušić hitro posegel po prvih menjavah.

Sebastjan Skube, David Miklavčič in Vid Kavtičnik so naši igri resda dali dinamiko, igra je postala bolj tekoča in hitrejša, a kaj, ko so slovenski rokometaši od 10. do 15. minute zgrešili kar štiri 100-odstotne priložnosti in v 11. minuti prvič na dvoboju zaostali s 3:4. Ko je zaostanek v 17. minuti narasel na -2 (4:6), je slovenska klop zahtevala minuto odmora, a le z enim razpoloženim igralcem - Zorman je v prvih dvajsetih minutah dosegel štiri od skupno osmih golov - ni mogla računati na preobrat proti trdi igri tekmecev. Zorman in druščina so navkljub dokaj neprepričljivi igri v 26. minuti prek Vugrinca izenačili na 10:10, polčas pa z golom Mihe Žvižeja s sedemmetrovke končali z 12:12. V prvem polčasu je slovenska igra v glavnem slonela na zunanjih igralcev, manjkal pa je učinek krilnih igralcev (med strelce iz igre se je vpisal le Gajič, "pivot" Žvižej pa je prav tako dosegel le en gol.

Naša predstava je bila dobra. Pokopali so nas številni zgrešeni streli, drugače pa menim, da smo bili v obrambi in napadu povsem uspešni.
Luka Žvižej

Drugi polčas so bolje začeli domači rokometaši, ki so z dvema zaporednima goloma Vugrinca po dolgem času povedli s 14:13, kar je bilo njihovo prvo vodstvo po sedmi minuti, ko je bilo 3:2. A tekmeci so jih hitro ujeli, z malenkostno bolj zbrano igro v izjemno težkih razmerah v zastareli ljubljanski dvorani - največji nasprotnik Slovencev in Madžarov je bila huda vročina - so v 43. minuti znova povišali na +2 (19:17).

Na današnji tekmi nismo bili 'pravi'. Borili smo se po najboljših močeh, čeprav smo zapravili kar veliko priložnosti za izdatnejšo zmago.
Vid Kavtičnik

A Slovenci se niso predali, pogumno so se spustili v lov za tekmecem in ga v 47. minuti z golom Zormana tudi ujeli (19:19). Nato je "eksplodiral" Aleš Pajovič, z dvema njegovima zaporednima goloma si je Slovenija dve minuti kasneje prvič na tekmi priigrala dva gola prednosti (21:19), nato pa znova padli v manjšo krizo, kar so Madžari izkoristili in v 52. minuti izenačili na 21:21.

V izjemno živčni in razburljivi končnici je slovenskim rokometašem uspel pravi mali podvig, prek Miklavčiča in Luke Žvižeja so si minuto pred koncem priigrali zalogo treh golov (27:24), v Veszprem pa bodo odpotovali s prednostjo dveh golov (27:25). Razlika v golih bi bila zagotovo višja, če v sami končnici, a tudi med samo tekmo, ne bi zapravili nešteto strelov iz "čistih" rokometnih položajev.

Kvalifikacije za SP, 1. tekma

Slovenija : Madžarska 27:25 (12:12)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.