Šport
14 ogledov

Na OI želi med deseterico

(Foto: Osebni arhiv Mitje Oraniča) Žurnal24 main
Nordijski kombinatorci se že pripravljajo na prve tekme svetovnega pokala. Govorili smo z našim najuspešnejšim tekmovalcem Mitjo Oraničem. Preberite si prvi del intervjuja.

Prve treninge na snegu ste nordijski kombinatorci opravili na Pokljuki, nato ste se preselili v Lillehammer. Kako bi ocenili treninge tam? Ste bili z razmerami zadovoljni?
Trening na Pokljuki je bil kot nekakšna motivacija, da smo se preselili s cest (trening na rolkah) na sneg, tako da taki treningi so zmeraj uspešni, še posebej, če je ta trening v mesecu novembru. Trening v Lillehammerju je v začetni fazi pokazal zelo hitro prilagoditev s plastičnih podlag na snežno, prvi dobri skoki mi vlivajo optimizem pred nadaljnjimi treningi in nato tekmami. Imamo tudi primerjavo z Nemci in Norvežani. Opazili smo, da smo zelo konkurenčni. Na tekaških treningih je še malo težav, ker se me je lotevala viroza, samo večjih ovir pa to ne predstavlja.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Svetovni pokal se sicer začne 28. in 29. novembra na Finskem, vi boste s tekmami začeli teden kasneje v Trondheimu na Norveškem. Zakaj boste preskočili prvi dve tekmi?
Odločitev je padla že spomladi, ker računamo na dodaten trening na snegu. Bolje to, kot da bi šli v spremenljive razmere v Kuusamo, ker nikoli ne veš, kaj te tam čaka.

Kako bi ocenili svojo trenutno pripravljenost in kaj si obetate od začetka sezone?
Pripravljenost je v tem primeru na takem nivoju, kot sem jo imel zastavljeno pred sezono, skoki so na boljšem nivoju kot lansko leto, na tekih imam še malo težav z virozo, do tekem pa želim skoke spraviti v konstantno formo in dvigniti nivo smučarskega teka. Začeli smo že s hitrimi treningi, torej upam, da bom na prvi oziroma na drugi tekmi svetovnega pokala že v pravi tekaški formi.

Ste imeli v zadnjem času možnost primerjave z drugimi tekmeci iz svetovnega pokala?
Kot sem že omenil, v Lillehammerju z Norvežani A ekipo in Nemci A in B ekipo,  v poletnem delu pa z Italijani in Švicarji.  

10. mesto sem si zadal kot cilj, ker sem bil v svetovnem pokalu do tega trenutka najboljši 10.
Mitja Oranič o ciljih na OI

Pred olimpijskimi igrami bodo tekme za svetovni pokal na kar devetih prizoriščih, po Vancouvru pa le še na dveh. Boste kakšne tekme izpustili?
Spuščam prvo prizorišče, zaradi že omenjenih razlogov, za ostale tekme se bomo pa dogovarjali sproti glede na rezultate in forme.

Vse moči ste letos usmerili v Vancouver. Kakšne načrte imate tam? V enem intervjuju ste omenili uvrstitev med najboljših deset?
Res je, največja želja ostaja Vancouver, ker sem si to že zadal leta 2004 na poletnih olimpijskih igrah v Atenah, kjer sem videl, kaj pomeni olimpijski duh. Tam sem bil kot gledalec, zdaj pa bi se rad preizkusil tudi kot tekmovalec. 10. mesto sem si zadal kot cilj, ker sem bil v svetovnem pokalu do tega trenutka najboljši 10. Mislim, da v dobri pripravljenosti dosežem ta rezultat tudi na olimpijadi.

Lani ste s posameznimi rezultati v svetovnem pokalu dvignili ugled nordijske kombinacije v Slovenije. Kam merite v svetovnem pokalu letos?
Tekme v svetovnem pokalu si bom jemal iz tekme v tekmo in v mesecu januarju bi si rad izboljšal svojo najboljšo uvrstitev. V skupnem seštevku si želim biti višje kot lansko leto, ko sem bil na koncu na 40. mestu.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Znani ste kot uspešen tekač, večkrat pa se vam ponesreči skok. Kaj ste letos delali na tem področju? Bi lahko rekli, da ste napredovali na področju skokov?
Zadnje dve leti opažam rast trenda boljših skokov, tako da pri kondiciji nisem naredil velik sprememb, razen tega, da sem se še bolj zavestno spopadel z mojimi negativnimi točkami. Glede tehnike na skakalnici ni večjih sprememb, razen majhnih korekcij v vzletni fazi in fazi leta. Pri opremi imam dodatek v čevlju – »kajlo« in dvojne čevlje: ene za trening, druge za tekmo zaradi trdote. Imam pa tudi več skakalnih dresov, tako da bom poskušal najti najbolj primeren dres za tekmo.

Na državnih prvenstvih se me drži sloves drugega moža.
 

Čeprav ste se v zadnjih sezonah utrdili na mestu najboljšega slovenskega tekmovalca, ste letos na poletnem državnem prvenstvu morali priznati premoč Gašperju Berlotu. Je bil poraz le posledica utrujenosti ali je Berlot tako napredoval?
Berlot iz leta v leto zelo napreduje, je zelo talentiran tekmovalec, ampak vendar sem mogel priznati premoč zaradi zdravstvenih razlogov. Pa res je tudi, da se me na državnih prvenstvih vedno drži sloves drugega moža.

Drugi del intervjuja si boste lahko prebrali v sredo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.