Šport
16 ogledov

Na Poljskem le droben korak od kolajne

Erazem Lorbek je bil izbran v prvo peterko prvenstva, čeprav je Slovenija ostala
1/15
Žurnal24 main
Svojo drugo uvrstitev na svetovno košarkarsko prvenstvo si je Slovenija priborila zaradi odličnega četrtega mesta na EP na Poljskem, kjer bi z malo sreče moštvo Jureta Zdovca lahko prišlo celo do kolajne.

Slovenska košarkarska reprezentanca je na evropskem prvenstvu 2009 na Poljskem dosegla največji uspeh v svoji zgodovini, četrto mesto. Selektor Jure Zdovc je zaukazal brezkompromisno igro s poudarkom na obrambi, prva violina Slovenije pa je bil krilni center Erazem Lorbek, ki je bil ob koncu tekmovanja izbran v prvo peterko prvenstva. Matjaž Smodiš je na vsem prvenstvu na igrišče stopil le za nekaj minut, Goran Dragić pa ni odigral zadnjih štirih tekem.

Po izgubljeni tekmi za tretje mesto je bilo precej besa nad sodniki. Predsednik Košarkarske zveze Slovenije je streljal strupene puščice. "To je velika sramota. FIBA je organizacija s tretjerazrednimi košarkarskimi uradniki, ki delajo to, kar jim ukažejo vodilni. Odločajo samo velike države, kot sta Španija in Grčija. Mi nikoli ne bomo osvojili kolajne na evropskih prvenstvih, saj moramo biti 50 odstotkov boljši od tekmeca. Toliko pa nismo. Kradli so nas proti Španiji v predtekmovanju, kradli so nas v polfinalu proti Srbiji in danes so nam sodniki ukradli še medaljo,“ je dejal za STA.

 

Jaka Lakovic | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Slovenski košarkarji so v skupini C v družbi Španije, Srbije in Velike Britanije osvojili prvo mesto. Po podaljšku so izgubili le proti Španiji, ugnali pa Srbe, ki so se jim za to maščevali v kasnejšem polfinalu. Nadaljevanje je prineslo tekme s Turčijo, Poljsko in Litvo. Tri zmage so Slovence popeljale na prvo mesto v skupini in v četrtfinale s Hrvaško. Drugi del pa je terjal visok davek. Izvrstni Goran Dragić si je na tekmi z Litvo poškodoval koleno, zato je Jaka Lakovič ostal edini pravi organizator igre.

V četrtfinalu proti našim južnim sosedom utrujenost še ni bila tako prisotna. Sosedski derbi je bil poln adrenalina in napetosti. Slovenci so začeli izjemno slabo in 28 sekund pred koncem prvega polčasa so Hrvati vodili za 15 točk. Nato pa je Domen Lorbek zadel trojko, Marko Popović je napravil tehnično napako in Slovenci so se približali na minus osem. V tretji četrtini so dopustili kockastim le tri točke, v končnici pa ohranili mirne živce. Sijajno je igral Erazem Lorbek, ki je Hrvatom nasul 27 točk in dodal osem skokov.

Najkoristnejši igralec 36. evropskega prvenstva na Poljskem je postal Španec Pau Gasol, najboljšo peterko prvenstva pa so sestavljali Vasilis Spanulis (Grčija), Miloš Teodosić (Srbija), Rudy Fernandez (Španija), Erazem Lorbek (Slovenija) in Pau Gasol (Španija).

Polfinale je Sloveniji namenilo Srbijo, ki je dobro vedela, kje je treba izvajati največji pritisk – na organizatorju igre. Tekma se je prevesila v podaljšek, ki so ga "plavi“ s pomočjo filigransko natančnih metov za tri Miloša Teodosića na koncu dobili. Čeprav je znova kraljeval Erazem Lorbek s 25 točkami in 10 skoki.

Zadnje dejanje prvenstva je bila tekma za tretje mesto, pred katero je bila vojska Jureta Zdovca že zelo načeta. Kljub temu je napovedala odločen in nepopustljiv boj za kolajno. Slovenija je iz igre metala le 30-odstotno in dosegla le 56 točk. Veliko preglavic ji je povzročal "Baby Shaq“ Sofokles Shortsanitis, ki bi mu verjetno sodniki lahko prisodili kakšno osebno napako v napadu več.

Jure Zdovc je bil upravičeno ponosen na svoje igralce: "Ko sem zjutraj na treningu po neprespani noči videl obraze igralcev, sem se kar ustrašil. Moral sem jih motivirati in razložiti, da je to tekma, ki smo jo vsi čakali. Odigrali so jo dobro in zato čestitke tako njim kot vsem ostalim, ki so nas spremljali teh štirinajst dni. Nikakor pa ne morem preko ene stvari - sodniškega kriterija. Na zadnjih dveh tekmah smo imeli katastrofalen odnos sodnikov. Resda smo majhna država, a igramo z velikim srcem. Zame osebno je prvenstvo neregularno. Če bi se moral zdaj odločiti, ali bom še kdaj selektor, potem izjavljam, da nikoli. To je preveč stresno delo.“

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.