Šport
30 ogledov

Na Portugalsko s petimi goli zaloge

Luka Žvižej Slovenija Portugalska kvalifikacije svetovno prvenstvo 2013 stožice
1/31
Boštjan Tacol
Slovenski rokometaši so si v Stožicah na prvi tekmi kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2013 proti Portugalski priigrali pet zadetkov prednosti pred povratno tekmo (31:26). Varovanci Borisa Deniča bodo na Iberskem polotoku gostovali čez teden dni.

Slovenski rokometaši so dobro opravili prvi del naloge na poti do svetovnega prvenstva prihodnje leto v Španiji. V osrednji ljubljanski dvorani Stožice so po hudem boju premagali Portugalce in si pred povratnim dvobojem, ki bo 16. junija v Guimaraesu, priigrali pet golov prednosti. Pot do zmage je bila izjemno naporna, izbranci Borisa Deniča pa so v zadnjih dveh minutah zapravili priložnost za zmago s sedmimi goli.

Bezjak: "Bolje pet golov prednosti kot osem"

"Vedeli smo, da Portugalcev ne bomo mogli 'razbiti' na lahek način. V prvem polčasu smo v napadu igrali v krču, preočasi. Mislili smo, da nam bo nasprotnik napravil priložnost. V drugem polčasu smo boljše igrali v napadu, zatajila pa je obramba. Nismo bili tako ostri kot v prvih 30 minutah. Na splošno pa sem prepričan o našem napredovanju," je dejal David Špiler, ki je Slovence v napadu reševal v drugem polčasu, ko je dosegel vseh svojih pet golov.

"Pet golov je lepa prednost. Gremo na Portugalsko, a ne moremo biti mirni. Ampak dobro, mogoče bolje pet golov kot pa sedem, osem, da gremo v gosteh 'na polno' po zmago. Na Portugalskem bo gotovo polna dvorana. Še bolj borbeni bodo, morda še bolj grobi, ampak napravili bomo vse, da pridemo na svetovno prvenstvo. Mislim, da si ga zaslužimo. Še boljša obramba na Portugalskem nam daje velike možnosti za napredovanje. Malo pa nam manjka tudi Peter Pucelj," pa je povedal Marko Bezjak.

Začetno mučenje

V slovenski vrsti sta bila na tekmi strelsko najbolj razpoložena Jure Dolenec z osmimi in Luka Žvižej s šestimi goli. V portugalski izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Fabio Magalhaes s petimi zadetki.

Slovenski selektor Boris Denič je izjemno pomembno preizkušnjo začel z udarnimi možmi. V vratih je bil Gorazd Škof, krilna položaja sta zasedla Dragan Gajič in Luka Žvižej, mesto krožnega napadalca Miha Žvižej, zunanje položaje pa Jure Dolenec, David Špiler in Uroš Zorman. V obrambi je Špilerja menjal Matej Gaber.

A slovenski prvokategorniki so se v uvodni četrtini kar pošteno mučili z bojevitimi Portugalci. Igra v napadu ni stekla, na vse strani pa je kapljalo in curljalo tudi v obrambi. Portugalci so jo dokaj zlahka prebijali in si v 12. minuti priigrali dva gola prednosti (4:6), zaostanek pa sta že v naslednji minuti izničila Gaber in Luka Žvižej.

Slovenski rokometaši so v drugi polovici prvega polčasa prikazali nekoliko boljšo predstavo. Z boljšo igro v obrambi so tekmecem onemogočili strele iz izdelanih akcij, še vedno pa je pešala igra v napadu. Denič ji je neprestano dovajal svežo kri (v prvem polčasu nista nastopila le vratar Primož Prošt in Borut Mačkovšek), a to ni pripomoglo k njihovi boljši predstavi, tako da so na odmor med polčasoma odšli z golom prednosti (11:10).

Dober zaključek prinesel lepo zalogo

Slovenskim rokometašem se je "odprlo" v začetku drugega polčasa. Po izključitvi robustnega Joaa Lopesa so z dvema goloma Dolenca ter po enega Gajiča in Mihe Žvižeja v 33. minuti povedli s 15:11, prednost pa - ob manjših nihanjih - držali vse do 46. minute, ko so se jim tekmeci približali na gol zaostanka (22:21).

V zadnji četrtini pa so domači rokometaši vendarle zlomili odpor žilavega tekmeca. Slovenski voz sta povlekla učinkovita Špiler in Dolenec, a ključ do zmage je bila vendarle agresivnejša igra v obrambi in hitrejša v napadu. Na roko jim je šlo tudi dejstvo, da je Portugalska v zadnjih desetih minutah ostala brez Alvara Rodriguesa in Wilsona Davyesa, ki sta zaradi grobe igre prejela rdeča kartona. Slovenija je v 58. minuti povedla z 31:24, v zadnjih dveh minutah pa malenkostno popustila, na Pirenejski polotok pa se bo vendarle odpravila z lepo prednostjo petih golov.

Kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2013:

Slovenija : Portugalska 31:26 (11:10)
Dolenec 8, L. Žvižej 6, Špiler 5, M. Žvižej 3; Ferraz 5, Megalhaes 4, Tavares, Andrade, Carneiro in Davyes 3

Povratna tekma bo v Guimaraesu na sporedu 16. junija.

Komentarjev 1