Šport
23 ogledov

Na prvi gorski etapi Contador zaostal

Samuel Sanchez  tour 12. etapa Reuters
Španec Samuel Sanchez je zmagovalec 12. etape kolesarske dirke po Franciji. Prvo pravo gorsko etapo s ciljem na Luz-Ardidenu je olimpijski prvak dobil pred Belgijcem Jellom Vanendertom. Alberto Contador si je pridelal nekaj sekund zaostanka.

Pravi junak prve pirenejske preizkušnje je domačin Thomas Voeckler, ki je presenetljivo ubranil rumeno majico vodilnega. Vsi glavni favoriti za končno zmago na Elizejskih poljanah so ciljno črto prečkali povsem skupaj, tako da prva pirenejska etapa še ni odločila o ničemer; res pa je, da so se v zadnjih trenutkih etape Italijan Ivan Basso, Avstralec Cadel Evans in Luksemburžan Andy Schleck otresli prvega favorita Španca Alberta Contadorja, ki je zaostal malenkost več.

V 12. etapi – prvi v Pirenejih – so morali kolesarji opraviti tri vzpone, vključno s slovitim vzponom na Tourmalet, ki je en najtežjih v kolesarski karavani sploh in je dodobra razredčil vrste. Za konec pa so opravili še s 13-kilometrskim klancem in splezali na Luz-Ardiden. Tam sta se najbolje znašla Sanchez in Vanendert, ki sta pobegnila in zdržala do cilja; v zadnjih nekaj sto metrih je Španec prehitel Belgijca in pred domačimi navijači povsem blizu španske meje slavil svojo prvo etapno zmago na Touru. Vanendert je ciljno črto prečkal sedem sekund za njim.

"Res sem si želel dobiti etapo. To je zame res velika zmaga! Že prvi dan Toura sem imel smolo in izgubil veliko časa, zato sem si za cilj zadal vsaj etapno zmago. Vse svoje moči sem usmeril v ta cilj. Fränk Schleck se nama je z Vanendertom močno približal, vendar sem sam nadzoroval zadnje metre. Njegov poskus ni ogrožal moje današnje zmage," je po zmagi dejal Sanchez, ki je potočil tudi nekaj solz sreče. "Zdaj bom skušal še malo napredovati v skupni razvrstitvi, kar bo zelo težko, in dobiti še kakšno etapo, če se mi bo le ponudila priložnost."

Luksemburžan Fränk Schleck se je 2,5 kilometra pred ciljem odcepil od skupine z rumeno majico in skoraj ujel oba ubežnika, a mu ni uspelo. Tako je danes končal na tretjem mestu, v skupni razvrstitvi pa je napredoval na drugega. V vodstvu je ostal Voeckler, čeprav je po 11. etapi sam dejal, da ne verjame v čudeže in da pričakuje, da bo majico vodilnega izgubil. "Noge me res močno bolijo. Za današnji dosežek sem se moral zelo potruditi, rumeno majico pa sem ubranil zahvaljujoč odlični ekipi. Resda sem včeraj izjavil, da ne verjamem v kaj takšnega, vendar ti da rumena majica dodatno motivacijo. Veseli me, da sem se motil," je dejal domači junak.

"Danes sem bil zelo pazljiv. Videl sem, kako se brata Schleck sporazumevata med sabo, in vedel sem, da pripravljata svojo akcijo, da bosta odigrala svojo potezo. Frank je bil tisti, ki je napadel, morda zato, ker se je počutil močnejšega. Povsem na koncu mu nisem zmogel slediti, a sem vseeno zelo zadovoljen," je po etapi povedal Contador in dodal: "Zdaj bom z dneva v dan boljši. Danes sem še čutil posledice padca, poleg tega mi noge niso najbolje služile in slabo sem vrtel pedala. A šlo bo le še bolje in bolje."

Kolesarje v petek čaka 156 kilometrov dolga etapa od Pauja do Lourdesa.

Tour, 12. etapa (Cugnaux – Luz Ardiden, 211 kilometrov):

1. Samuel Sanchez (Špa/Euskatel) 6:01:15
2. Jelle Vanendert (Bel/Omega-Lotto) +0:07
3. Fränk Schleck (Luks/Leopard Trek) +0:10
4. Ivan Basso (Ita/Liquigas) +0:30
5. Cadel Evans (Avs/BMC) +0:30
6. Andy Schleck (Luks/Leopard Trek) +0:30
7. Damiano Cunego (Ita/Lampre) +0:35
8. Alberto Contador (Špa/Saxo Bank) +0:43
9. Thomas Voeckler (Fra/Europcar) +0:50
10. Pierre Rolland (Fra/Europcar) +0:50
...
101. Grega Bole (Slo/Lampre) + 33:05
108. Kristijan Koren (Slo/Liquigas)
175. Borut Božič (Slo/Vacansoleil) vsi isti čas

Tour, skupno:

1. Thomas Voeckler (Fra/Europcar) 51:54:44
2. Fränk Schleck (Luks/Leopard Trek) +1:49
3. Cadel Evans (Avs/BMC) +2:06
4. Andy Schleck (Luks/Leopard Trek) +2:17
5. Ivan Basso (Ita/Liquigas) +3:16
6. Damiano Cunego (Ita/Lampre) +3:22
7. Alberto Contador (Špa/Saxo Bank) +4:00
8. Samuel Sanchez (Špa/Euskatel) +4:11
9. Tom Danielson (ZDA/Garmin) +4:35
10. Nicolas Roche (Irs/AG2R) +4:57
...
81. Kristijan Koren (Slo/Liquigas) +54:17
133. Borut Božič (Slo/Vacansoleil) +1:22:39
139. Grega Bole (Slo/Lampre) +1:25:09

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.