Šport
19 ogledov

Na sever: s Fakom višje ambicije

Gregorinova, Fak in Malijeva so del osemčlanske ekipe. (Foto: Slovenia Biathlon Žurnal24 main
Slovenski biatlonci so na prve tekme odpotovali optimistični. "Pritiski so v sezoni, ki ni olimpijska, relativno majhni, posamezniki imajo velike ambicije," izpostavlja trener Uroš Velepec.
Sezona je zelo dolga, svetovno prvenstvo je šele marca, zato ni nobene panike, če na začetku ne bo šlo tako, kot treba. Ampak verjamem v ekipo. Zadnji testi so pokazali, da so vsi pripravljeni na najboljši ravni.
Uroš Velepec

Proti mrzlemu severu Evrope se je odpravila slovenska biatlonska četa, ki se bo prihodnji teden merila na uvodni tekmi svetovnega pokala v Östersundu. Švedska bo prvi pravi kazalnik forme v sezoni, ki bo imela vrhunec čez štiri mesece v ruskem Hanti Mansijsku na svetovnem prvenstvu. V Skandinavijo odhaja pet tekmovalcev (Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič, Vasja Rupnik in Peter Dokl) in tri tekmovalke (Teja Gregorin, Tadeja Brankovič Likozar in Andreja Mali). Tekma se bo začela v sredo z žensko preizkušnjo na 15 kilometrov.

Pred uvodnimi preizkušnjami sta optimistična oba trenerja, češki strokovnjak Tomaš Kos, ki večinoma skrbi za ženski del ekipe, in glavni trener Uroš Velepec, ki bdi večinoma nad razvojem moškega dela, pod njegovim okriljem pa je tudi Teja Gregorin. Po tekmovalni upokojitvi Dijane Ravnikar je v ženski ekipi zazijala vrzel, zaradi katere ženske štafete v letošnji sezoni ne bo mogoče oblikovati. "Osredotočili smo se na posamične tekme in individualne rezultate. Tako pravzaprav ne vidim nobene težave, razen tega, da štafete ne bo. Škoda je, ker zna biti zelo zanimiva in jo spremlja tudi veliko ljudi, pa tudi z žensko ekipo smo že dosegli nekaj dobrih rezultatov. Ampak tako je in trenutno ne moremo narediti prav veliko," je glavno težavo omenil Kos. Izkušeni trener luč na koncu predora vidi v obetavnem podmladku, zlasti v Lili Drčar, ki pa še ne dosega takšne ravni, da bi lahko nastopila na velikih tekmah. "Forma se stopnjuje. Bili smo zelo zadovoljni z zadnjimi pripravami na Pokljuki. Ekipa je umirjena in samozavestna, predvsem v strelskem delu smo ekipno dosegali nekaj zelo dobrih rezultatov. Upam, da bomo strelsko formo prenesli tudi na tekme," je še dejal Kos.

Tudi Velepec prevelikih pričakovanj na uvodni tekmi nima. "V prvi fazi bi se rad najprej zahvalil pokljuškim delavcem, da so vzdrževali majhno količino snega, ki je tam padla. Tu so se res izkazali. Tudi na koncu, ko je bilo čutiti že pravo pomanjkanje, smo imeli še vedno 600-metrski krog in smo lahko ves čas trenirali doma. Trening doma pomeni večjo sproščenost in bistveno manjšo duševno  obremenitev. Sam trening je bil opravljen stoodstotno, forma je dobra in z veseljem čakamo prve tekme." Pričakovanja so z dobitnikom kolajn na olimpijskih igrah v Vancouvru in na svetovnem prvenstvu v Pjeončangu Fakom v slovenskih vrstah ambicioznejša in višja: "Na vsak način. Ves čas smo ga šteli za svojega in tudi točke, ki jih je v prejšnjem dresu prinašal za Hrvaško, smo vedno računali k našim in si predstavljali, kaj to pomeni za reprezentanco. Seveda smo kotirali veliko bolje z njim in v štafeti imamo bistveno večje možnosti. Upam, da bom imel srečno roko v Hochfilznu, ko bomo to štafeto prvič postavljali, in da bo okvir za naprej."

Reprezentanca je z mislimi že na domači tekmi, ko se bo sredi decembra, od 16. do 19. na Pokljuki zbrala svetovna biatlonska elita.

S Fakom v reprezentanci so se povečali apetiti tudi na SP: "Morate vedeti, da je slovenska ekipa, vključno s Fakom, v Vancouvru imela kar sedem uvrstitev med prvih deset in čisto normalno je, da si v igri za medalje. Tega ne skrivamo. Seveda si želimo narediti največ tudi na vsaki tekmi svetovnega pokala. Pritiski so v sezoni, ki ni olimpijska, relativno majhni, posamezniki imajo velike ambicije, tako da smo naredili vse v tej smeri, da bi te ambicije znali in zmogli nahraniti," je pričakovanja pred sezono opisal Velepec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.