Šport
24 ogledov

Na SP brez prevelikega spoštovanja

Kopitar zagotavlja, da bodo vsi hokejisti dobili svojo priložnost. (Foto: Anže P Anže Petkovšek
Slovenska hokejska reprezentanca se v četrtek zjutraj odpravlja na svetovno prvenstvo elitne divizije na Slovaško. Dan pred odhodom smo na tiskovni konferenci pokramljali s selektorjem Matjažem Kopitarjem.
Rezultat bo pač takšen, kot bo, sam pri sebi pa moraš imeti čisto sliko in mirno vest, da si se potrudil po najboljših močeh.
Matjaž Kopitar

Kako so reprezentanti pripravljeni na začetek SP?
Vsi skupaj komaj čakamo, da se SP začne. Priprave so bile dolge in naporne, z nekaterimi smo skupaj že od 15. marca. Bilo je pač tako, da so se nekatere lige končale precej prej. Menim, da smo v tem trenutku dobro pripravljeni, igramo s samimi odličnimi reprezentancami. Ne smemo jih preveč spoštovati, mnenja sem, da lahko igramo proti vsaki izmed njih. Treba je le zaupati vase. Sam fantom stoodstotno zaupam in prepričan sem, da me ne bodo razočarali.

Je tik pred prvenstvom kaj težav s poškodbami?
Po takšnih pripravah so manjše poškodbe vselej prisotne, a česa hujšega v tem trenutku ni. Upam, da je to dober znak za naprej.

Čemu ste se posvečali na zadnjih treningih?
To ni nobena skrivnost. V zadnjih dneh se uigravajo situacije z igralcem več ali manj na ledu in ostale stvari, ki lahko prinesejo razliko na tekmi. Menim, da smo obdelali vse zadeve in da bomo uspešni v vseh posebnih situacijah, do katerih pride med dvobojem.

Prvi dve peterki:
Kopitar je v prvo peterko postavil Davida in Marcela Rodmana, Tomaža Razingarja (napadalci) ter Grega Kužnika in Aleša Kranjca (branilca). V drugi peterki pa bodo zaigrali Rok Tičar, Robert Sabolič, Žiga Jeglič (napadalci), Mitja Robar in Blaž Gregorc (branilca).

Peterke so že sestavljene?
Imamo dve fiksni peterki, vse ostalo se lahko kar hitro spremeni. Prvi dve peterki bosta nosili glavno breme, še zlasti ob igri z igralcem več. Vse poteka normalno, vsakdo se zaveda svojih nalog. Predvsem je odvisno od igralcev, ali bodo igrali v tretjem ali četrtem napadu, ali bodo na ledu prebili pet ali 15 minut. Minute na ledu si morajo prislužiti. Boljši bodo igrali nekoliko več, ostali nekoliko manj. Sicer zaupam vsem igralcem, ki so v kadru, in vem, da mi bodo to povrnili.

Ste že določili, kdo bo prve tekme ostal na tribuni?
Ne. To imam v glavi, a se lahko še marsikaj spremeni, ne bi prehiteval s tem. Je pa prvenstvo dovolj dolgo in vsi igralci bodo dobili priložnost.

Kako je z vratarji?
Vemo, da imamo dva nekoliko starejša vratarja. Robert Kristan je imel odlično sezono v Medveščaku, Andrej Hočevar je imel nekaj težav s poškodbami. Slednji je že kar nekajkrat Slovenijo pripeljal v elitno skupino in menim, da je tudi pošteno, da dobi priložnost. Oba jo bosta dobila, Matiji Pintariču pa sem povedal, da njegov čas šele prihaja. On bo v prihodnosti nosil breme v slovenski reprezentanci, zaenkrat pač še ne.

Predvsem je odvisno od igralcev, ali bodo igrali v tretjem ali četrtem napadu, ali bodo na ledu prebili pet ali 15 minut. Minute na ledu si morajo prislužiti.
Matjaž Kopitar

Kaj lahko poveste o tekmecih v predtekmovalni skupini A?
Slovaki so domačini, v zadnjem času pa so se okrepili še s fanti, ki so v ligi NHL izpadli v prvem krogu končnice. Rusi so konstantno zelo dobri, kot vsi vzhodnjaki pa so za nas zelo neugodni. Tu je še Nemčija, ki se je na lanskem svetovnem prvenstvu prebila do polfinala. Imajo zelo organizirano hokejsko zvezo, ki dobro deluje že vrsto let, posledica tega so tudi odlični rezultati. Njihova baza igralcev je v primerjavi z nami izjemna. Kljub temu lahko igramo z vsakim, zame pa je bistveno, da se po koncu tekmovanja lahko pogledaš v ogledalo in si rečeš, da si dal vse od sebe. Rezultat bo pač takšen, kot bo, sam pri sebi pa moraš imeti čisto sliko in mirno vest, da si se potrudil po najboljših močeh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.