Šport
26 ogledov

"Na SP v Nemčiji se spor ne bi zgodil"

Marko Simeunović je 56-krat oblekel dres z državnim grbom. (Foto: Reuters) Reuters
Nekdanji vratar slovenske reprezentance Marko Simeunović je spregovoril o pričakovanjih glede čete Matjaža Keka, o grenko-sladkih spominih na Južno Korejo in sporu med Zahovičem in Katancem.

Kam bi lahko posegla slovenska reprezentanca – če ne bo hujših poškodb?
Poškodbe so del nogometa. S tem moraš živeti. Vsak mora biti nadomestljiv. Tu se pojavljajo razlike med velikimi in majhnimi reprezentancami. Zaplesti se utegne, ko bo moral selektor klicati igralce iz slovenske lige, ki v tem trenutku ni na strašno visoki ravni. Fantje se morajo sami dvigniti v igri tako, da od sebe ne bodo dali sto, ampak 150 odstotkov. Vsak človek je tega sposoben. Velikih težav ne pričakujem. 

Kot igralec imaš popolnoma drugačen pogled na dogajanje. Nimaš pojma, kaj se dogaja na tribunah – navdušenje, žalost, evforija ... Zdaj spoznavam nogomet s te plati. Zdaj sem gledalec, ki ima ogromno izkušenj.
Marko Simeunović

Se je Slovenija sposobna prebiti iz skupine?
Pričakujem napredovanje, kar bi bil vrhunski rezultat. Ostalo bo odvisno tudi od sreče.
 
Bili ste odličen vratar, v tem trenutku ima Slovenija serijo izvrstnih čuvajev mreže (Handanović, Koprivec, Belec, Oblak …).
Ne bi se strinjal. Delo ni na vrhunski ravni, kar lahko povem iz lastnih izkušenj. O Handanoviću je nesmiselno izgubljati besede, spada v vrh svetovnih vratarjev. Marsikaj ima prirojeno, odhod v tujino pa je pomenil nadgraditev. V tujini trenerji vratarjev spremljajo sodobne tokove, trende. Nihče ni vseved. Tu je pri nas težava. Znanje iz preteklosti ti ne pomaga. Stvari moraš spremljati, tega pa pri nas ni. Ne pošiljamo trenerjev na izobraževanja, kar je povezano tudi s financami. Z dobrimi strokovnjaki v tujini nadgradijo talent. Lahko smo ponosni, da smo spravili nogomet tako visoko, da so se menedžerji začeli zanimati za slovenske fante. 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Torej je glavni problem izobraževanje trenerjev?
Ni krivda pri trenerjih. Klubi nimajo denarja, trenerji nimajo bajnih zaslužkov, to je zanje pogosto priložnostno delo. Ustvarja se začaran krog, ki fantom le škoduje. To je kruta realnost. Vsekakor pa veliko pomeni, da so trenerji vratarjev sami branili. V določenih krogih se najde trener, ki ni bil sam vratar. To je najslabša izbira. 

Velikokrat si rečem, da sem priplezal na Mount Everest in se nato navsezadnje vrgel dol. Trdim, da smo imeli vzdušje in ekipo, ki bi lahko napredovala iz skupine.
Marko Simeunović
Kako se spominjate Južne Koreje 2002?
Nekaj let se nisem zavedel, kaj smo ustvarili. Zdaj sem presrečen, da sem iz tako majhne države sploh lahko sodeloval na SP. Vse te zgodbe, ki so se dogajale … Velikokrat si rečem, da sem priplezal na Mount Everest in se nato navsezadnje vrgel dol. Trdim, da smo imeli vzdušje in ekipo, ki bi lahko napredovala iz skupine. Usoda je hotela, da se je zgodilo, kar se je. S svetovnega dogodka smo šli sklonjenih glav in polni razočaranja. Vsekakor imam mešane občutke, to ni bilo to.

Torej ste prepričani, da bi – če ne bi bilo spora – Slovenija napredovala?
S Paragvajem smo vodili 2:0, igrali z lahkoto. Nato je prišlo do padca. Zakaj? Popolna dekoncentracija zaradi vseh dogodkov: neprespane noči, razmišljanje, glava je bila nekje drugje. Tudi JAR je bila premagljiva. Drugo mesto bi lahko bilo rezervirano za nas. Manjkali so slovenski navijači. Vemo, kaj se je dogajalo v Amsterdamu. Na vsakem koraku so bili naši navijači. Ko si prišel na stadion, je bila norija na vrhuncu. To je bil raj na svetu. Šlo je za drugačen pristop in rezultate, to je manjkalo v Koreji. Trdim, da če bi bilo SP v Nemčiji, do teh dogodkov ne bi prišlo. Ni bilo navijačev, ki ti dvignejo adrenalin in moralo.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.