Šport
193 ogledov

Na SP v Rigi padel nov slovenski rekord

Klara Lukan Instagram
Slovenska atletinja Klara Lukan je na svetovnem prvenstvu v Latviji postavila nov državni rekord v teku na pet kilometrov.

Klara Lukan (Kladivar Celje) je na svetovnem prvenstvu v cestnih tekih v latvijski Rigi v teku na pet kilometrov z državnim rekordom, 15 minut in 25 sekund, zasedla 10. mesto in bila tretja Evropejka. Zmagala je Kenijka Beatrice Chebet z rekordom prvenstev (14:35). Slednja je bila srebrna in bronasta na prejšnjih dveh SP na stadionih na 5000 m.

Liza Šajn, druga slovenska predstavnica v Rigi na pet km, je bila 24. z osebnim rekordom 16:14. Veronika Sadek, tretja Slovenka na SP, je nastopila v teku na miljo in bila 21. prav tako z osebnim rekordom (4:47,00). S svetovnima rekordoma sta na miljo zmagala Etiopijka Diribe Welteji (4:20,98) in Američan Hobbs Kessler (3:56,13).

"Deseto mesto na svetu in državni rekord za zaključek sezone, to je res lep dosežek. Tekla sem sama, vodilna skupina je bila prehitra. Šla sem pogumno v svojem tempu. Bilo je precej vetra, niso bili ravno idealni pogoji, je bilo pa super vzdušje ob progi. Nastopila bom letos le še na 10 km na ljubljanskem maratonu. Zadovoljna sem s sezono, glavni cilj je bil, da ostanem zdrava po lanski hudi poškodbi, kar mi je uspelo. Bilo je tudi tekmovalno uspešno leto, skoraj na vsaki tekmi sem popravila osebne rekorde, nekaj je bilo tudi državnih," je povedala Lukan.

Pred njo sta bili od predstavnic stare celine v cilju le Nadia Battocletti na petem mestu z italijanskim rekordom (14:45) in na osmem mestu Britanka Verity Ockenden (15:18).

Lukan je prejšnji rekord 15:32 dosegla 22. aprila letos na Dunaju, ko je za več kot pol minute popravila prejšnji absolutni državni rekord Helene Javornik iz leta 2000.

Klara Lukan Impresivno Šport Klara Lukan zrušila 23 let star državni rekord

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.