Šport
13 ogledov

Na stolčeni progi Petra 17.

Petra Majdič po pričakovanju tokrat ni bila v ospredju. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Petra Majdič je 2,5 kilometra dolg prolog na stolčeni progi v Falunu končala na 17. mestu. Za vodilno Norvežanko Marit Björgen je zaostala za 37,4 sekunde. Fabjanova 45., Višnarjeva pa 48.

Norvežanka Marit Björgen je zmagovalka uvodne tekme zaključka svetovnega pokala v Falunu. Drugo mesto na 2,5 kilometra v klasični tehniki je osvojila Poljakinja Justyna Kowalczyk, tretje pa Norvežanka Therese Johaug. Petra Majdič je z zaostankom 37,4 sekunde zasedla 17. mesto, Vesna Fabjan je bila 45., Katja Višnar pa 48. Na progo je že ponoči začel padati sneg, smučina pa ni bila nič lažja kljub predtekmovalcem, ki naj bi z nje spravili novo plast snežne odeje. Danes so bile tako v manjši prednosti lažje tekmovalke in Skandinavke, vajene težkih razmer in drugačne strukture snega.

Majdičeva je sicer že pred tekmo zmajevala z glavo, saj je vedela, da ji te težke razmere, od noči pa do tekme je zapadlo novih 20 centimetrov snega, niso pisane na kožo. Kljub temu se je podala v boj za tekmicami, saj je glede na sprinterski seštevek, kjer je zmagala, startala kot zadnja. Na vzponih je že začela zaostajati in kmalu je bilo jasno, da tokrat znova razpoložene konkurentke Marit Björgen ne bo ujela. "Uh, tole danes je pa bilo naporno. Če je bilo v Stockholmu fenomenalno, danes pač slabše. Že ko sem se zbudila, sem videla, da je zunaj sodni dan, da zna biti težko zame. Ampak tako je, ene so pač v takih razmerah 'ful' boljše, recimo Johaugova, na drugi strani pa sem jaz, ki se sploh ne znajdem v tem. Potem sem morala krajšati korak, ogromno se je teklo v 'smrekci' saj je bila proga že uničena, to je pa moja najslabša tehnika," je po tekmi dejala Majdičeva, ki si je v sredo v Stockholmu z novo zmago priborila mali kristalni globus za najboljšo v seštevku sprinta.

"Proga je bila precej stolčena, ni bila normalna, a tam precej lažje tekmovalke znajo dobro 'odtečt' tukaj. Predvsem Skandinavke, ... leta in leta trenirajo v tem, pri nas je zdaj 15 stopinj Celzija in dejansko ni teh pogojev. Borila sem se, ampak na kritičnih delih sem izgubljala, ne samo sekundo, dve, pač pa deset ali več, sploh tam, kjer je bilo teči v 'smerkco'. To ni bila 'smrekca' samo nekaj korakov, pač pa tudi po sto metrov in res ni bilo možnosti."

Še slabše sta jo v težki smučini odnesli drugi dve slovenski predstavnici. Fabjanova si je že pred polovico proge nabrala skoraj 40 sekund zaostanka in že v cilj prišla izven trideseterice in tekmo končala na 45. mestu. "Ne vem, ne znajdem se v teh razmerah. Že tako nisem v klasiki dobra, lažje tečem, če je proga trda in danes so imele lažje tekmovalke prednost. Sneg je suh, previdno moraš postavljati smuči na sneg, kjer proge ni in precej je odvisno od tekmovalca, kako bo speljal in sama sem se tam precej lovila," pa je povedala Fabjanova. Višnarjeva je bila na koncu 48. Pred tekmo je sicer imela višja pričakovanja, vendar ji je načrte pokvaril novozapadli sneg. "Hja, ne samo, da proga ni bila dobra, ponekod je sploh ni bilo. Ni mi bilo všeč, po kakšnem smo tekli, da ne bom še jaz dejala, da se nisem znašla na tem snegu."

Pri moških, ti so tekli na 3,3 kilometra, Slovenija pa na finalu svojih predstavnikov kot večino sezone nima, je zmagala Rus Ilija Černusov pred Norvežanom Pettrom Northugom in Rusom Maksimom Vilegžaninom.

Na tekmi so se delile polovične točke, najboljši trije pa so dobili tudi časovni odbitek za končni vrstni red finalne turneje. V soboto se bo švedska turneja nadaljevala z dvojnim zasledovanjem, najboljši trije na vmesnih časih pa bodo prejeli tudi bonusne odbitke.

Falun, prolog, klasično (2,5 km):

1. Marit Bjoergen (Nor) 9:01,6
2. Justyna Kowalczyk (Pol) + 10,6
3. Therese Johaug (Nor) + 12,9
4. Anna Haag (Šve) + 17,4
5. Arianna Follis (Ita) + 22,8
...
17. Petra Majdič (Slo) + 37,4
45. Vesna Fabjan (Slo) + 1:10,2
48. Katja Višnar (Slo) + 1:17,3


Skupni seštevek svetovnega pokala (29/31):

1. Justyna Kowalczyk (Pol) 1867 točk
2. Marit Bjoergen (Nor) 1328
3. Arianna Follis (Ita) 1173
4. Marianna Longa (Ita) 1051
5. Petra Majdič (Slo) 1018
...
28. Vesna Fabjan (Slo) 266
29. Katja Višnar (Slo) 266
72. Barbara Jezeršek (Slo) 30
82. Alenka Čebašek (Slo) 20
92. Mirjam Cossettini (Slo) 15

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.