Šport
7 ogledov

Na veleslalomu Gorza 9.

Aleš Gorza je bil slovenski adut na superkombinaciji, a je odstopil že na smuku. Žurnal24 main
Zmagovalec moškega veleslaloma za svetovni pokal v Bad Kleinkirchheimu je Italijan Massimiliano Blardone. Aleš Gorza je končal na 9. mestu, Bernard Vajdič pa na 25.
 

Bad Kleinkirchheim, veleslalom (M)

1. M. Blardone (ITA) 2:10,75
2. M. Moelgg (ITA) +0,09
3. T. Ligety (ZDA) +0,17
9. A. Gorza (SLO) +1,26
25. B. Vajdič (SLO) + 2,54

Tretji moški veleslalom sezone za svetovni pokal je v avstrijskem Bad Kleinkirchheimu dobil Italijan Massimiliano Blardone . To so njegove 13. stopničke v karieri, prav vse pa je osvojil v veleslalomu. Za dvojni italijanski uspeh je poskrbel Manfred Moelgg , ki je na drugem mestu za rojakom zaostal vsega devet tisočink. Na zmagovalni oder se je uvrstil še Američan Ted Ligety, ki je za zmagovalcem zaostal 17 tisočink. Zmagovalni oder sta za las zgrešila Avstrijec Benjamin Raich na četrtem mestu z 20 tisočinkami zaostanka ter Švicar Daniel Albreht na petem s 35 tisočinkami slabšim časom od Blardoneja. Vodilni po prvi vožnji Francoz Thomas Fanara je v finalni padel, uspel nadaljevati in z velikanskim zaostankom končal na 27. mestu. Navkljub 27. mestu ni dobil niti ene točke, ker je imel prevelik zaostanek.

Zmagovalec veleslaloma v Bad Kleinkirchheimu Blardone se je v ciljnem izteku veselil zmage. © AFP

 


Najboljši Slovenec je bil Aleš Gorza , ki je v drugi vožnji s sedmega mesta nazadoval na končno deveto mesto, a kljub temu potrdil, da je v dobri formi. Če ne bi naredil napake v zgornjem delu druge proge bi bil lahko še višje, saj je imel ob vmesnem času še 81 tisočink prednosti pred takrat vodilnim Fincem Kallejem Palanderjem . Drugi Slovenec v finalu Bernard Vajdič se je uspel s 30. prebiti na 25 mesto. Mitja Valenčič je veleslalom končal na 42 mestu.  "Žal ne gre brez napak, čeprav sem obe vožnji odpeljal zelo dobro," je menil Gorza, ki je že 3. decembra v ameriškem Beaver Creeku v superveleslalomu osvojil deveto mesto. Aleš se je še četrtič v karieri na tekmah za svetovni pokal uvrstil v prvo deseterico. To mu je uspelo še na veleslalomskih preizkušnjah v Adelbodnu in Lenzerheideju leta 2005. Prve veleslalomske točke v tej sezoni je osvojil Vajdič, ki si veliko obeta tudi od nedeljskega slaloma.

Drugo progo je postavil vodja slovenske ekipe Urban Planinšek , ki je slovenski nastop ocenil: "Odličen dan je za nami, saj smo imeli dva tekmovalca v finalu, ob tem pa je Gorza drugič zapored tem tednu osvojil deveto mesto. Je v izvrstni formi, tokrat pa je bilo v igri še kaj več, kot zgolj deveto mesto. Kljub padcu na bok pa se je rešil. Postavil sem veliko hitrejšo progo, kot je bila prva, ker močnejši tempo Gorzi bolj ustreza. Škoda, da se ni izšlo povsem po naših željah, čeprav je bila vožnja razen omenjene napake vrhunska. Težko je postaviti progo tako, kot to najbolj ustreza tekmovalcu, ter da ta nato prav na tekmi pelje brez napake. Za Vajdiča je uspeh že, da se je prebil v drugo vožnjo, ta pa je bila za njegov okus malce prehitra. Pričakujem, da bo v slalom popravil najboljši dosežek te zime."

Tekmovanje je potekalo na zelo ledeni progi Franza Klammerja, nastope je motila tudi megla. Na njej se niso znašli niti domači smučarji, ki so ostali brez stopničk. Favorizirani Mario Matt j e zgrešil vratca, odstopila sta tudi Mario Scheiber in Reiner Schönfelder. S tem so razočarali navijače, ki so tekme alpskih smučarjev v pokalu gledali prvič po superveleslalomu leta 1992. V skupnem seštevku v vodstvu ostaja Albreht s 317 točkami in ima 12 točk prednosti pred Raichom. V nedeljo bo v Bad Kleinkirchheimu še slalom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.