Šport
13 ogledov

Na vrhu Ivanovićeva in Nadal

Rafael Nadal je naposled s prestola spravil Rogerja Federerja. Žurnal24 main
Rafael Nadal je naposled zasedel prvo mesto na moški teniški lestvici ATP. Jelena Janković se poslavlja od prvega mesta na ženski lestvici. Prva dama je spet njena rojakinja Ana Ivanović.
 

Lestvica ATP

1. R. Nadal (ŠPA) 6700 točk
2. R. Federer (ŠVI) 5930
3. N. Djoković (SRB) 5105
273. B. Kavčič (SLO) 133

Španski teniški igralec Rafael Nadal , sveži olimpijski zmagovalec iz Pekinga , je danes prevzel vodstvo na lestvici ATP . Z dolgo napovedovano spremembo se je Švicar Roger Federer po 237 tednih neprekinjenega vladanja poslovil od vrha računalniške lestvice.

Nadal je zamenjavo na vrhu lestvice napovedal že s serijo uspehov pred tedni, predvsem zmago v Wimbledonu , potrdil pa jo je z uspehom na turnirju v Cincinnatiju ; do prvega mesta pa bi prišel tudi, če mu v Pekingu ne bi uspel veliki met in zmaga v posamični olimpijski konkurenci. Španec ima tako zdaj 6700 točk, po novem drugouvrščeni Federer pa 5930. Švicar je bil na prvem mestu lestvice vse od 2. februarja 2004, Nadal pa je 24. igralec od uvedbe lestvice, ki se je povzpel prav na vrh. Po Carlosu Moyi (1999) in Juanu Carlosu Ferreru (2003) pa je Nadal tudi tretji Španec s tem prestižnim dosežkom. Preostanek deseterice ni doživel večjih sprememb, le David Nalbandian je pridobil mesto in je zdaj sedmi. Junak zadnjih tednov Juan Martin del Potro je z odličnimi igrami prišel že na 17. mesto. Od Slovencev je na položaju najboljšega Grego Žemljo zamenjal Blaž Kavčič , ki je pridobil 37 mest in je zdaj 273. Žemlja je na 296. mestu, med najboljšimi 500 igralci na svetu pa sta še Marko Tkalec na 333. in Luka Gregorc na 434. mestu.

 

Lestvica WTA

1. A. Ivanović (SRB) 3612 točk
2. J. Janković (SRB) 3515
3. S. Kuznecova (RUS) 3455
29. K. Srebotnik (SLO) 957

Po le enem tednu na prvem mestu ženske teniške lestvice WTA je srbska teniška igralka Jelena Janković spet padla na drugo mesto in vrh lestvice prepustila rojakinji Ani Ivanović . Na tretjem mestu ostaja Rusinja Svetlana Kuznecova . Najboljša slovenska igralka Katarina Srebotnik se je vrnila med najboljših 30 na svetu in je zdaj 29.


Ana Ivanović je znova na vrhu lestvice najboljših teniških igralk sveta. © Reuters

 
Jankovićeva je na OI v Pekingu izpadla v četrtfinalu, medtem ko Ivanovićeve zaradi poškodbe prsta sploh ni bilo na igriščih v kitajski prestolnici. Jelena Dementjeva , nova olimpijska prvakinja, je s sedmega mesta napredovala na peto. V deseterici je tudi Vera Zvonareva ; bronasta olimpijka se je na deveto mesto prebila z enajstega. Srebotnikova je bila pred tednom dni še 31., zdaj pa je spet v trideseterici najboljših na 29. mestu. Precej mest pa je izgubila druga najboljša slovenska igralka Andreja Klepač , ki je s 105. mesta padala na 121. Drugačno smer spremembe je ubrala Maša Zec Peškirič , ki se je na 193. mesto povzpela z 231. Med najboljšimi 500 igralkami na svetu so še Polona Hercog na 206. mestu, Tadeja Majerič 332. in Petra Rampre na 404.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.