Šport
14 ogledov

Na Vuelti v boj za rdečo majico

tour_valverde-rumena_reuters Žurnal24 main
V Sevilli se v soboto začenja še zadnja od treh največjih kolesarskih dirk – Vuelta. Petinšestdeseta se bo začela s spektaklom, na sporedu bo namreč 16,5 kilometra dolg ekipni kronometer.
Upam, da se bom na dirki čim bolje pripravil na samo prvenstvo, če bo vmes prišel še kakšen rezultat, pa še toliko bolje.
Grega Bole

V nadaljevanju bodo kolesarji na Dirki po Španiji v 21 etapah prevozili 3352 kilometrov, cilj dirke bo tradicionalno v Madridu. Zmagovalca dirke, ki bo domov odnesel rdečo majico – ta bo zamenjala zlato (rdeča naj bi bolje simbolizirala Španijo) –, bodo odločile gorske etape. Kar šest etap, vključno z vzponom na Pal, ki so ga prireditelji spet vključili v spored, se bo končalo na vrhu vzpona. Na sporedu bo le en posamični kronometer, in sicer v 17. etapi.

Domači ljubitelji kolesarstva bodo na startu predvsem pogrešali zadnja dva zmagovalca Alberta Contadorja in Alejandra Valverdeja. Trikratni zmagovalec Toura je kljub trditvam na lanski predstavitvi dirke, da bo storil vse, da bi nastopil na domači dirki, sezono že končal, lanskega zmagovalca Valverdeja pa ne bo zaradi dopinških grehov. Kljub temu imajo domači kolesarji, ki so v zadnjem desetletju sedemkrat zmagali, v rokah nekaj močnih adutov, med drugimi Carlosa Sastreja, ki bo letos nastopil še na svoji tretji veliki dirki. Kolesar ekipe Cervelo Test na prvih dveh ni imel veliko uspeha, sezono bo poskušal rešiti na domači dirki.

Zmagovalci dirke po Španiji v zadnjih desetih letih:
2009 - Alejandro Valverde
2008 - Alberto Contador (Špa/Astana)
2007 - Denis Menčov (Rus/Rabobank)
2006 - Aleksander Vinokurov (Kaz/Astana)
2005 - Denis Menčov (Rus/Rabobank)
2004 - Roberto Heras (Špa/Liberty Seguros)
2003 - Roberto Heras (Špa/US Postal)
2002 - Aitor Gonzalez (Špa/Kelme)
2001 - Angel Casero (Špa/Festina)
2000 - Roberto Heras (Špa/Kelme)

Glavni protikandidati Špancev bodo luksemburška brata Schleck, Rus Denis Menčov, Italijan Vicenzo Nibali in Čeh Roman Kreuziger. Od bratov Schleck naj bi bil po napovedih v Španiji boljši starejši Fränk, mlajši Andy, ki se je izkazal z drugim mestom na Touru, naj bi bil le njegov pomočnik. Svojo tretjo zmago na dirki, najboljši je bil v letih 2005 in 2007, bo lovil Menčov, ki je ob Kazahstancu Aleksandru Vinokurovu v zadnjih desetih letih edini tujec z zmago.

V sprinterskih etapah bo najbrž glavno vlogo igral britanski zvezdnik Mark Cavendish, ki bo na Vuelti nastopil prvič. Ob sebi tokrat sicer ne bo imel glavnega pomočnika Marka Renshawa, toda Bernhard Eisel in Matt Goss ga v sprinterskem vlaku HTC Columbie lahko uspešno nadomestita. Z močno sprintersko ekipo na dirko prihaja tudi Lampre, Alessandru Petacchiju, ki se je še ta teden zaradi domnevnega dopinga zagovarjal na italijanskem olimpijskem komiteju in še čaka odločitev CONI, pa bodo v zaključku pomagali Danilo Hondo, Mircio Lorenzetto in tudi Slovenec Grega Bole.

Kar se tiče končnega skupnega seštevka, je za Slovence Vuelta najmanj uspešna od treh največjih dirk. Najboljšo končno uvrstitev ima Tadej Valjavec, ki je bil leta 2002 na 18. mestu, a v vseh drugih pogledih je španska pentlja za slovenske kolesarje mnogo uspešnejša. Lani je Borut Božič poskrbel za prvo slovensko etapno zmago na velikih dirkah, leta 2007 pa je Jani Brajkovič celo nosil zlato majico vodilnega v skupnem seštevku. Tokrat na startu ne bo ne Božiča ne Brajkoviča, njunih moštev Radioshacka oziroma Vacansoleila organizatorji namreč niso povabili. Tako bo slovensko čast branil le Bole. "V bistvu od Vuelte ne pričakujem preveč, kajti v ekipi sem naknadno zaradi SP. Upam, da se bom na dirki čim bolje pripravil na samo prvenstvo, če bo vmes prišel še kakšen rezultat, pa še toliko bolje. Po Touru sem se počutil zelo dobro, kar sem dokazal na dirki po Poljski. Na Vuelti pa si želim predvsem kakšen ciljni sprint, ki bo malo v klanec."

Etape 65. Vuelte:

1. etapa: Sevilla, nočni ekipni kronometer (16,5 km)
2. etapa: Alcala de Guadaira–Marbella (173 km)
3. etapa: Marbella–Malaga (156 km)
4. etapa: Malaga–Valdepenas de Jaen (177 km)
5. etapa: Guadix–Lorca (194 km)
6. etapa: Caravaca de la Cruz–Murcia (144 km)
7. etapa: Murcia–Orihuela (170 km)
8. etapa: Villena–Xorret del Cati (188,8 km)
9. etapa: Calpe–Alcoy (187 km)
10. etapa: Tarragona–Vilanova i la Geltru (173,7 km)
11. etapa: Vilanova i la Geltru–Vallnord Pal, (208 km)
12. etapa: Andorra-la-Vieille–Lleida (175 km)
13. etapa: Rincon de Soto–Burgos (193,7 km)
14. etapa: Burgos–Pena Cabarga (178,8 km)
15. etapa: Solares–Lagos de Covadonga (170 km)
16. etapa: Gijon–Cotobello (179,3 km)
17. etapa: Penafiel, kronometer (46 km)
18. etapa: Valladolid–Salamanque (153 km)
19. etapa: Piedrahita–Toledo (200 km)
20. etapa: San Martin de Valdeiglesias–Bola del Mundo (168,8 km)
21. etapa: San Sebastian de los Reyes–Madrid (100 km)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.