Šport
22 ogledov

Na Xooret prvi prilezel Moncoutie

Pireneji bodo naredili prvo čistko na letošnji Vuelti. Po vzponu na Xooret del C Žurnal24 main
Osmo etapo, prvo ključno na letošnji Vuelti, je dobil francoski hribolazec David Moncoutie. Bil je v peterici ubežnikov in je za svojo peto etapno zmago napadel na zadnjem vzponu na Xooret del Cati.

Francoz David Moncoutie (Cofidis) je zmagovalec osme etape kolesarske dirke po Španiji, 190-kilometrske preizkušnje od Villene do Xorret de Catija. Španec Igor Anton (Euskatel), zmagovalec četrte etape, pa je to soboto oblekel rdečo majico vodilnega na Vuelti in na vrhu zamenjal Belgijca Philippa Gilberta. Enak čas kot Anton ima tudi domačin Joaquim Rodriguez (Katjuša).

Moncoutie je bil v skupini petih ubežnikov, nato pa je na zadnjem strmem vzponu na vrh Alto Xorret de Cati ušel in prednost v zadnjih nekaj kilometrih zadržal vse do cilja. Kolesar Cofidisa je bil zadnje dve leti najboljši hribolazec na Vuelti, tokratno zmago pa je slavil pred Špancem Serafinom Martinezom in Švicarjem Johanom Tschoppom. Edini slovenski kolesar na Vuelti Grega Bole (Lampre) je bil 98.

Bolj kot kdorkoli drug sem presenečen, da vodim. Mislim sem, da bo vodil Joaqium, ker smo mi popustili skupaj z Gilbertom. Se pa ne pritožujem. Ne vem pa, če lahko zmagam dirko. Še nikoli nisem zmagal kakšne etapne dirke.
Igor Anton

Anton je bil sedmi z zaostankom 1:29 minute, kar je bilo dovolj, da je po etapi oblekel rdečo majico vodilnega, čeprav ima z rojakom Rodriguezom na drugem mesti isti čas. Italijan Vicenzo Nibali skupno na tretjem mestu zaostaja za dve sekundi. Gilbert je tako po petih dnevih slekel majico vodilnega.

V začetku sobotne etape je prišlo do masovnega padca, v katerega sta bila poleg Gilberta vpletena tudi superzvezdnika, sprinterja Italijan Alessandro Petacchi in Britanec Mark Cavendish.

Umik Skyja
Moštvo Sky se je umaknilo z dirke zaradi smrti 43-letnega maserja ekipe. Txema Gonzalez je umrl sinoči v bolnišnici v Sevilli, kamor so ga prepeljali zaradi bakterijske okužbe, ki je povzročila odpoved organov. "Smrt Txeme je prizadela vse v ekipi Team Sky. Izgubili smo prijatelja in dobrega sodelavca. V takšnih okoliščinah je odločitev o umiku z dirke edina poteza, ki jo lahko naredimo," je pojasnil vodja ekipe Dave Brailsford.

Sobotna etapa se je zaradi tega začela z minuto molka.

Deveta etape dirke po Španiji bo dolga 187 km od Calpeja do Alcoija in ima šest manjših vzponov. Vuelta se bo končala 19. septembra v Madridu.

Vuelta, osma etapa (190 km, Villena - Xorret de Cati):

1. David Moncoutie (Fra/Cofidis) 5:14:32
2. Serafin Martinez (Špa/Xacobeo) +0:54
3. Johan Tschopp (Švi/Bbox) isti čas
4. Jose Luis Arrieta (Špa/AG2R) isti čas
5. Joaquin Rodriguez (Špa/Katjuša) +1:29
6. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas) isti čas
7. Igor Anton (Špa/Euskaltel) isti čas
8. Asan Bazajev (Kaz/Astana) +1:32
9. Xavier Tondo (Špa/Cervelo) isti čas
10. Carlos Sastre (Špa/Cervelo) +1:35
...
98. Grega Bole (Slo/Lampre) +10:52

Vuelta, skupno:

1. Igor Anton (Špa/Euskaltel) 32:28:49
2. Joaquin Rodriguez (Špa/Katjuša) isti čas
3. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas) +0:02
4. Xavier Tondo (Špa/Cervelo) +0:42
5. Marzio Bruseghin (Ita/Caisse D'Ep.) +1:10
6. Ruben Plaza (Špa/Caisse D'Ep.) +1:15
7. Ezequiel Mosquera (Špa/Xacobeo) +1:18
8. Nicholas Roche (Irs/AG2R) +1:19
9. Peter Velits (Slk/HTC-Columbia) +1:26
10. Tejay Van Garderen (ZDA/HTC) isti čas
...
82. Grega Bole (Slo/Lampre) +31:03

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.