Šport
21 ogledov

Nad Slovence Defoe in Milner

Naj se danes čim večkrat pleše in Slovenija bo šla naprej v osmino finala. (Foto Žurnal24 main
Odštevamo minute do tekme, ki bo odločila potnika v osmino finala. Slovenija proti Angliji ob 16. uri. Angleži začenjajo z Defojem in Milnerjem, Slovenci z Ljubijankičem in tudi poškodovanim Šulerjem.
Nekaj ur pred tekmo je Zlatko Dedič za angleški BBC dal intervju. Kot ključna igralca Slovenije je izpostavil: "Ko napadamo, je Novaković za nas zelo pomemben. Je zelo močan in dober za doseganje golov. Najtrši igralec v ekipi pa je branilec Boštjan Cesar. Še na treningu nočeš biti njegov nasprotnik." O selektorju Keku je Dedič povedal: "Je zelo neposreden. Če mu kaj ni všeč, ti da to takoj vedeti. Je tudi zelo ambiciozen. Če imaš slab dan in nimaš prave motivacije, je lahko zelo zoprn." In kaj si naš napadalec misli o Angležih? "Anglija ima fantastične igralce, kot so Terry, Lampard in Rooney, pa tudi izkušenega trenerja Capella, ki pozna vse trike." In slabost Anglije? Vratar, meni Zlatko in poudarja: "Spoštujemo angleške nogometaše, a se nikogar ne bojimo."

Slovensko nogometno reprezentanco v Južnoafriški republiki ob 16. uri v Port Elizabethu čaka tretja in zadnja tekma v skupini C. Izbranci Matjaža Keka se bodo v boju, ki jim lahko prinese zgodovinsko uvrstitev v osmino finala, pomerili s favoriziranimi Angleži. Prav angleški mediji so se po decembrskem žrebu dobesedno norčevali iz ekip, ki jim jih je dodelil žreb, češ da bodo nogometaši Fabia Capella zlahka opravili z ZDA, Alžirijo in s Slovenijo. Pri časniku Sun so si celo privoščili posmehovalno besedno igro. Našteli so imena tekmecev, katerih prve črke v angleščini dajo besedico easy (England, Algeria, Slovenia, Yanks), kar pomeni lahko.

Toda po dveh predtekmovalnih kolih so na Otoku povsem drugače razpoloženi. Od easyja ni ostal niti E. Njihova reprezentanca ni navdušila, v ekipi se je pojavilo nezadovoljstvo nekaterih igralcev, kar je priznal celo Capello. Zato so v napovedih razpleta precej previdnejši, kot so bili decembra. Angleži za napredovanje nujno potrebujejo ne le zmago, temveč tudi igro, s katero bi vsaj delno upravičili status enega od favoritov prvenstva. Na drugi strani so slovenski nogometaši že s prvimi točkami in prvo zmago na mundialih napravili velik uspeh. Toda zadali so si cilj osmino finala, ki se zdi prav zaradi razglašenih Angležev dosegljiva. Posebej ob dejstvu, da jim za to zadostuje že točka, ob ugodnem razpletu druge tekme med Alžirijo in ZDA (neodločen izid) pa tudi poraz. Kek pravi, da se z drugo tekmo skupine ne bodo preveč obremenjevali, osredotočili se bodo le na svojo tekmo, saj na drugo ne morejo vplivati.

"Mene druga tekma sploh ne zanima. Vedeti hočem le to, da bo, ko bo sodnik Stark  zapiskal konec tekme, vse skupaj tako naneslo, da bomo mi v osmini finala. To je moje izhodišče pred tekmo, saj imamo nenazadnje štiri točke. Se pa zavedam, da se lahko hitro vse obrne. Anglija je velik favorit, ampak ravno to je izziv, ki ga nosim v sebi in ga želim prenesti na fante. Da ob spoštovanju ne kažejo strahu ali pretiranega spoštovanja. To je boj na igrišču, enajst proti enajstim in z nami na klopi. Obremenjevati se z zadevami, na katere ne moreš vplivati, je brezpredmetno. Je le nepotrebno trošenje energije," pravi Kek. Ta bo moral v ekipi bržčas opraviti eno menjavo v sicer bolj ali manj standardni začetni enajsterici. Marka Šulerja, ki čuti še bolečine v rebrih in v ponedeljek ni treniral, bo bržčas zamenjal Matej Mavrič.

Obiskali smo Capellovo rojstvo vas pri Gorici. V videu poglejte, da bo eden od vaščanov navijal za slovenske fante.

"Od svojih igralcev pričakujem dobro tekmo, vprašanje pa je, kaj pričakujem od tekmecev. Vem, kaj je zanje v igri. Oni morajo v drugi krog, zato je na njih pritisk, ampak oni znajo takšen pritisk prenesti, saj imajo veliko tovrstnih izkušenj. Naš cilj je bil drugi krog, zdaj je to podkrepljeno z neko željo, z nekimi oprijemljivimi zgodbami z drugih dveh tekem. To bo tekma na vse ali nič, zato ne bo 'šparanja' ne z ene ne z druge strani. Sem pa vesel, da smo v tem položaju. Mnogi so pričakovali, da bo to le turistična tekma, jaz sem pričakoval (in mogoče tudi kdo drug), da bo tu le peščica novinarjev, zdaj pa je polna dvorana. Tudi to kaže, da smo naredili nekaj pozitivnega," še meni Kek.

Prva postava Anglije: od prve minute Defoe in Milner
Selektor Capello je uslišal klice po osvežitvi svoje enajsterice in že več kot uro pred tekmo je znana prva postava Angležev, ki se bo zoperstavila Sloveniji. Na desnem boku bo namesto Aarona Lennona začel James Milner, ki je tekmo proti ZDA zapustil še pred polčasom, v konici napada pa bo ob Waynu Rooneyju začel napadalec Tottenhama Jermain Defoe. Postava Anglije:

James; Johnson, Terry, Upson, A. Cole; Barry, Lampard, Gerrard, Milner; Defoe, Rooney.

Slovenska ekipa je nespremenjena, kar pomeni, da bo igralo enajst fantov, ki so začeli prejšnjo tekmo z ZDA. Poškodba Marka Šulerja, kot kaže, le ni hujše narave:

S. Handanović; Brečko, Šuler, Cesar, Jokić; Radosavljević, Koren, Birsa, Kirm; Novaković, Ljubijankić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.