Šport
50 ogledov

Nadal ekspresno, Wawrinka po maratonu

Rafael Nadal OP Francije EPA
Na drugem grand slamu sezone sta znana oba finalista v moški posamični konkurenci. Stan Wawrinka je v petih nizih ugnal Andyja Murraya, Rafael Nadal pa v treh Dominica Thiema.

Španec Rafael Nadal, ki je minulo soboto proslavljal svoj 31. rojstni dan, je za uvrstitev v svoj deseti finale turnirja v Roland Garrosu v dobrih dveh urah premagal osem let mlajšega Dominica Thiema.

Mladi Avstrijec, ki je v četrtfinalu izločil Srba Novaka Đokovića je sicer že v uvodni igri izkušenejšemu Špancu odvzel servis, vendar mu je ta takoj odgovoril z re-breakom, v četrti igri pa je prišel še do svojega drugega breaka, kar mu je zadostovalo za zmago v prvem nizu. V drugem nizu je bilo devetkratnemu zmagovalcu pariškega turnirja dovolj en break, v tretjem pa Thiemu ni prepustil niti igre.

Nadal se je z deseto uvrstitvijo v finale Rolanda Garrosa izenačil s Švicarjem Rogerjem Federerjem in Američanom Billom Tidnom, ki sta se do zdaj kot edina desetkrat uvrstila v finale turnirja za grand slam. Federerju je to do zdaj uspelo v Wimbledonu, kjer je zmagal sedemkrat, Tidnu pa na odprtem prvenstvu ZDA, vendar pred skoraj stotimi leti, zmagal pa je petkrat, medtem ko je Španec dobil vseh svojih devet finalnih dvobojev. Zadnjič leta 2014.

"Že ves čas pariškega turnirja igram dober tenis, tudi danes je bilo podobno. V tekmo sem šel nekoliko nervozno, nato sem igral dobro. Res je, da je Thiem naredil veliko lastnih napak, več kot običajno, vendar ne smemo pozabiti, da je bilo vreme vetrovno. Do zdaj je bila devet moja najljubša številka, toda če bom v nedeljo zmagal v finalu, bo to deset," je po polfinalni zmagi dejal Nadal.

Wawrinka po preobratu ugnal Murraya

Stan Wawrinka | Avtor: EPA EPA

V finalu se bo Nadal pomeril s Stanom Wawrinko, ki je kot prvi prekinil njegovo vladavino v Parizu, lani pa je bil najboljši Đoković. Vendar je bila pot Švicarja do finala veliko bolj naporna, saj je za zmago proti prvopostavljenemu Andyju Murrayju potreboval štiri in pol, čeprav v odločilnem petem nizu tekmecu ni oddal niti ene igre. 

Z 32 leti je Švicar postal najstarejši finalist pariškega turnirja v zadnjih 44 letih. Zanj bo to drugi četrti finale na turnirjih za grand slam. Ob predlanski zmagi v Parizu je bil lani najboljši tudi na odprtem prvenstvu ZDA, leta 2014 pa je bil prvi na odprtem prvenstvu Avstralije.

"To je bil težak dvoboj, oba pa je motil veter, tako da ni bilo ravno preprosto igrati svojega najboljšega tenisa. Vesel sem, kar mi je uspelo na igrišču, skušal sem biti ves čas agresiven, kar mi je v glavnem uspevalo," je po zmagi dejal Wawrinka.

Zgodovina na strani Nadala

V nedeljskem finalu, začel se bo ob 15. uri, je v prednosti Nadal, ki je v medsebojnih dvobojih Wawrinko premagal petnajstkrat, izgubil je le trikrat, na peščenih igriščih pa je razmerje v zmagah 5-1. Eden od teh dvobojev je bil tudi leta 2013 v Rolandu Garrosu, takrat je Švicar prišel le do šestih iger. Na strani Wawrinke pa je podatek, da je leta 2015 na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu v finalu premagal prav Nadala, ki je do zdaj osvojil 14 grand slam turnirjev v 21 finalih.

OP Francije, polfinale (M):

Stan Wawrinka (Švi/3) - Andy Murray (VB/1) 6:7(6), 6:3, 5:7, 7:6(3), 6:1
Rafael Nadal (Špa/4)
- Dominic Thiem (Avt/6) 6:3, 6:4, 6:0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.