Šport
123 ogledov

Nadal in Federer v osmini finala

Roger Federer EPA Roger Federer.
Teniško odprto prvenstvo ZDA v New Yorku se preveša v odločilni teden. V noči na nedeljo so si nastop v osmini finala med drugimi zagotovili prva nosilca Španec Rafel Nadal in Čehinja Karolina Pliškova, to je uspelo tudi švicarskemu asu Rogerju Federerju.

Številka ena moškega tenisa Rafael Nadal je znal nadoknaditi zaostanek po izgubljenem nizu in po zmagi nad Argentincem Leonardom Mayerjem s 6:7 (3), 6:3, 6:1 in 6:4 morebiti znova zre v težko pričakovani polfinalni obračun s Švicarjem Rogerjem Federerjem. Enaintridesetletni Nadal je Mayerja zdaj premagal še četrtič v štirih dosedanjih dvobojih. V nadaljevanju ga čaka Ukrajinec Aleksandr Dolgopolov, s katerim ima izid v dvobojih 6:2.

Nadal je že imel izkušnje na letošnjem turnirju, kako se vrniti po izgubljenem nizu, saj je v drugem krogu na enak način premagal Japonca Tara Daniela. Tudi sobotni dvoboj je potekal po enakem kopitu, saj 15-kratni zmagovalec turnirjev za veliki slam v prvem nizu nikakor ni znal najti recepta za argentinskega igralca. A potem se je vse spremenilo, drugi niz je že tekel po željah Španca, Mayer pa je dvoboj končal z 52 neizsiljenimi napakami.

"To je bil dolg dan. Težko je bilo, imel sem 14 priložnosti za odvzem servisa nasprotniku, kar ni preveč dobro, a boril sem se v pravih trenutkih," je po dvoboju, ki se je zavlekel pozno v noč, dejal Nadal.

Pobiralec žog Zabavni Federer Šport Federer z enim čivkom naredil novo zvezdo

Med najboljših šestnajst je napredoval tudi petkratni zmagovalec Roger Federer, ki igra na 16. OP ZDA in že na 63. turnirju za grand slam. V uvodnih dveh krogih je Švicar proti Francesu Tiafoeju in Mihajilu Južniju moral odigrati po pet nizov, tokrat pa je tretji nosilec proti Špancu Felicianu Lopezu potreboval zgolj tri, zmagal je s 6:3, 6:3 in 7:5. S tem se je Švicar v osmino finala prebil že šestnajstič.

"Zelo sem vesel, da sem v osmini finala. Res je krasen občutek igrati na teh igriščih. V prvih dveh dvobojih mi ni šlo, mučil sem se, a danes sem odigral dobro," je po zmagi dejal Federer, ki se bo v nadaljevanju pomeril z Nemcem Phillipom Kohlschreiberjem. Slednji je bil tokrat boljši od Avstralca Johna Millmana s 7:5, 6:2 in 6:4. Nemec in Švicar sta se pomerila že enajstkrat, na vseh dvobojih je slavil Federer.

Avstrijec Dominic Thiem, šesti nosilec, je premagal Francoza Adriana Mannarina s 7:5, 6:3 in 6:4 in se v osmino finala prebil tretjič v zadnjih štirih letih. Zdaj se bo pomeril z Argentincem Juanom Martinom del Potrom, ki je zmagal leta 2009. Slednji je bil tokrat boljši od Španca Roberta Bautiste Aguta s 6:3, 6:3 in 6:4. V nadaljevanju bo igral tudi ruski najstnik, 19-letni Andrej Rublev, ki je Bosanca Damirja Džumhurja premagal s 6:4, 6:4, 5:7 in 6:4.

Pliškova ubranila zaključno žogo

Prva nosilka na ženskem delu turnirja Karolina Pliškova je imela nekaj težav s Kitajko Zhang Shuai in ubranila celo zaključno žogo, nato pa slavila s 3:6, 7:5 in 6:4. Lanska finalistka bi v primeru poraza izgubila prvo mesto na jakostni lestvici WTA.

"Zaostajala sem že, ko sem si rekla, danes še nisi velikokrat poskusila s forehandom ob vzdolžni črti. To sem storila, saj sem vedela, da morda sploh ne bom imela več priložnosti," je povedala 25-letna Pliškova, ki se bo za preboj v četrtfinale pomerila z Američanko Jennifer Brady.

Za prvo mesto lestvice WTA še naprej kandidira tudi Ukrajinka Jelina Svitolina, ki je tokrat s 6:4 in 7:5 ugnala Američanko Shelby Rogers. Prvič bo med najboljšimi 16 igralkami Rusinja Darja Kazatkina, ki je nadigrala zmagovalko odprtega prvenstva Francije Jeleno Ostapenko, dvanajsto nosilko, s 6:3 in 6:2.

Marija Šarapova Šport Sporna igralka že v osmini finala

OP ZDA (50,4 mio. dolarjev), 3. krog:

MOŠKI:
Aleksandr Dolgopolov (Ukr) - Viktor Troicki (Srb) 6:1, 6:0, 6:4
Philipp Kohlschreiber (Nem/33) - John Millman (Avs) 7:5, 6:2, 6:4
Juan Martin Del Potro (Arg/24) - Roberto Bautista (Špa/11) 6:3, 6:3, 6:4
Dominic Thiem (Avt/6) - Adrian Mannarino (Fra) 7:5, 6:3, 6:4
Rafael Nadal (Špa/1) - Leonardo Mayer (Arg) 6:7 (3), 6:3, 6:1, 6:4
David Goffin (Bel/9) - Gael Monfils (Fra/18) 7:5, 5:1, predaja
Andrej Rublev (Rus) - Damir Džumhur (BiH) 6:4, 6:4, 5:7, 6:4
Roger Federer (Švi/3) - Feliciano Lopez (Špa) 6:3, 6:3, 7:5

ŽENSKE:
Karolina Pliškova (Češ/1) - Shuai Zhang (Kit/27) 3:6, 7:5, 6:4
Lucie Šafarova (Češ) - Kurumi Nara (Jap) 6:3, 6:2
Darja Kazatkina (Rus) - Jelena Ostapenko (Lat/12) 6:3, 6:2
Kaia Kanepi (Est) - Naomi Osaka (Jap) 6:3, 2:6, 7:5
Jennifer Brady (ZDA) - Monica Niculescu (Rom) 6:3, 4:6, 7:6 (3)
Coco Vandeweghe (ZDA/20) - Agnieszka Radwanska (Pol/10) 7:5, 4:6, 6:4
Jelina Svitolina (Ukr/4) - Shelby Rogers (ZDA) 6:4, 7:5

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.