Šport
5 ogledov

Nadal med legende, Federer ponižan

Roger Federer je stisnil roko Rafaelu Nadalu in mu čestital za četrto pariško zm Žurnal24 main
V finalu OP Francije je Španec Rafael Nadal v treh nizih s 6:1, 6:3 in 6:0 premagal Švicarja Rogerja Federerja in pokal za četrto zaporedno pariško zmago prejel iz rok Bjorna Borga.
 

OP Francije, finale (M)

R. Nadal (ŠPA, 2) : R. Federer (ŠVI, 1) 6:1, 6:3, 6:0

Drugi igralec sveta Rafael Nadal je boj za četrti naslov v Parizu na igrišču Chatrier odprl silovito in že v prvi igri prvopostavljenemu Rogerju Federerju odvzel servis. Federer, ki v zbirki štirih nima le še pariškega grand slama, je začel slabo, njegovi forhend udarci so po večini končali v mreži. Tudi kralj peska je imel težave s servisom v svoji prvi igri in Fedexu dopustil dve možnosti za odvzem servisa, a mu ga je na koncu le uspelo ubraniti. Španec, ki je Federerja ugnal v zadnjih dveh finalih, leta 2005 pa v polfinalu, je Švicarju v nadaljevanju kar trikrat odvzel začetni udarec in prvi niz po le 32 minutah dobil s 6:1.

Rafa je Rogerju zavezal kravato. © Reuters

 
Po 49 minutah igre je drugi niz Nadal dobil z izidom 6:3. Ko je Španec v drugem nizu povedel z 2:0, je Švicar le zaigral bolje in izenačil na 2:2, z brejkom nato na 3:3. V osmi igri drugega niza je Nadal Federerju znova odvzel servis in povedel s 5:3. V tretjem in odločilnem nizu je Rafael Rogerju zavezal kravato, kot rečemo, saj ga je dobil s kar 6:0. Po še drugem odvzetem servisu v odločilnem nizu je po vsega 13 minutah Španec vodil že s 3:0. Nato je potreboval le še 14 minut, Švicarju je odvzel še en servis in veselje ob osvojitvi četrtega zaporednega naslova v Parizu se je lahko začelo. Nadal je tako izenačil rekord Bjorna Borga (štiri zaporedne zmage v Parizu) in prav iz rok slednjega prejel tako zelo zaželeni pokal. Šlo je za najkrajši pariški finale v moški konkurenci po letu 1977 glede na število iger ter za najkrajšega po minutaži po letu 1980.

 
 

Želel bi si dobiti kaj več kot le štiri igre, a Rafael je igral zelo, zelo dobro. Na letošnjem turnirju je dominiral.

Roger Federer

 
"Odigral sem popoln dvoboj," so bile prve besede Nadala, ki se je z njimi takoj obrnil k Federerju: "Žal mi je za to finale, a res si dobro igral. Rad bi se zahvalil Rogerju, ker je dal vse od sebe." Federerju so šle besede od porazu le stežka z jezika: "Želel bi si dobiti kaj več kot le štiri igre, a Rafael je igral zelo, zelo dobro. Dominiral je na letošnjem turnirju, tako kot še nihče doslej, z izjemo Borga. Izgubiti v finalu ni lahko. Naslednje leto bom znova poskusil."  Federer, ki je nekaj boljšo igro pokazal le v drugem nizu, ko se je tekmecu upiral vse do sedme igre, tako nebogljen verjetno ni bil še nikoli. Privoščil si je preveč napak. Kar 35 neizsiljenih proti samo sedmim Špančevim je vsekakor preveč. To je bil celo najbolj prepričljiv Federerjev poraz v vseh 177 tekmah, ki jih je igral na turnirjih za veliki slam. "Federer je zagotovo moj največji rival in naj vas gladka zmaga nikar ne zavede. To je bila tudi posledica moje današnje izjemne igre. Igral sem praktično brez napak, a taka igra mi ne bo uspela vedno," je še dejal Nadal.

Za Nadala in Federerja je bil to že 17. dvoboj. Uspešnejši je Španec, ki je Švicarja premagal enajstič, v Parizu pa proti številki ena na lestvici ATP sploh še ni izgubil. Federerju tako še naprej v zbirki osvojenih grand slamov manjka samo še ta. Nadal je v Parizu od leta 2005 zmagal na 28 dvobojih. V ženski konkurenci je zmagovalka Pariza že v soboto postala Srbkinja Ana Ivanović .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.