Šport
36 ogledov

Nadal nad Rodov dosežek: "Nemogoče"

1/8
Žurnal24 main
Rafael Nadal ali Roger Federer. To bo vprašanje naslednja dva tedna. Še njuni konkurenti dvomijo, da ju v Melbournu lahko premagajo. To nedeljo sta bila še prijatelja, od jutri naprej spet tekmeca.
Zadnjih 5 zmagovalcev Melbourna:
2006: Roger Federer
2007: Roger Federer
2008: Novak Djoković
2009: Rafael Nadal
2010: Roger Federer

V noči na ponedeljek se v Melbournu začenja prvi grand slam sezone 2011. Rafael Nadal lahko postane prvi igralec po letu 1969 z velikim grand slamom oziroma štirimi zaporednimi zmagami na velikih turnirjih. In zanimivo, to lahko doseže na osrednjem igrišču melbournskega parka, ki nosi ime igralca, ki mu je nazadnje to uspelo. Rodney George Rod Laver je bil avstralski tenisač, ki je prvo mesto na svetu zasedal v zaporednih sedmih letih (1964–1970) in v tem času dvakrat osvojil vse štiri grand slame v istem letu. Čeprav Rafael Nadal pravi, da je njegova zmaga "skoraj nemogoča", in da se bo njuna vladavina z Rogerjem Federerjem na grand slam turnirjih (skupaj sta jih osvojila 21 od zadnjih 23) slej kot prej končala, pa je 24-letni Španec še naprej glavni favorit za končno zmago. Stavničarjev ni zmotilo niti dejstvo, da njegovi koleni trpita in da je sezono zaradi prehlada začel slabo.

nadal trening | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

In s tem se strinja tudi Federer: "Že res, da sem dobil finale lanske sezone in zelo dobro igram na začetku te, a on je tisti, ki v zadnjem času dominira na grand slamih. To ga dela za jasnega favorita." Federer je branilec zmage na OP Avstralije. Če mu ne uspe, se bo prvič po letu 2003 zgodilo, da ni aktualni prvak enega od štirih grand slamov. S tem se ne obremenjuje: "Bo, kar bo. Slamov ni enostavno zmagovati. Da jih osvajam že sedem let, pomeni, da delam nekaj res posebnega. Četudi mi tukaj ne uspe, sezone ne bo konec. Imel bom še tri priložnosti, da letos dobim grand slam. Ni vse samo v slamih, so tudi drugi pomembni turnirji, kot je denimo zaključni masters sezone." No, Rogerja vendarle ne gre odpisati. "Tukaj vedno dobro igram. Nisem še imel slabega turnirja v Avstraliji." Dve leti nazaj se je denimo v finalu pet nizov upiral, a na koncu moral priznati poraz proti Rafaelu.

Letošnje OP Avstralije
je 99. po vrsti, nagradni sklad bo rekorden oziroma štiri odstotke višji kot lani. Igralke in igralci si bodo razdelili 18,17 milijona evrov. Zmagovalec in zmagovalka bosta prejela po 1,6 milijona evrov.

Feder ima 29 let, Nadal 24, oba pa se zavedata, da prihajajo novi, še mlajši in prav tako talentirani igralci. "Nisva sama. Je kar nekaj zelo dobrih, mladih igralcev, ki zdaj prihajajo na vrhunec svojih zmožnosti,“ zatrjuje Nadal. Tista, ki ju že nekaj časa poskušata izriniti z vrha, imata to v načrtu tudi tokrat – Novak Djoković in Andy Murray. "Lani sem v Melbournu igral enega svojih najboljših tenisov, a če želim letos premagati Rafo in Rogerja, bom moral odigrati še bolje,“ pove Murray, podobnega mnenja je tudi Djoković: "Boljši sem kot lani, a kar nekaj igralcev je zelo napredovalo. Mislim, da Robin Söderling, Andy Murray in Nikolaj Davidenko igrajo odlično. A čeprav sem napredoval, Federer in Nadal ostajata korak spredaj."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.