Šport
1370 ogledov

Nadala po epski zmagi čaka največja bitka kariere

Rafael Nadal Epa
Španski teniški zvezdnik v mrzličnem iskanju rešitve, ki bi mu omogočila nadaljevanje kariere.

Rafael Nadal je s še eno dominantno predstavo v finalu OP Francije z igrišča odpihnil Norvežana Casperja Ruuda, a je njegov zgodovinski trenutek ob 14. zmagi na pariškem pesku (14-0 v finalih) zasenčil dvom glede nadaljevanja kariere.

V preteklih dveh tednih so v medijih krožile številne govorice, da se športna pot 22-kratnega zmagovalca grand slamov nezadržno približuje koncu. Poglavitni razlog za skrb je kronična bolezen stopala (Müller-Weissov sindrom), zaradi katere je v Parizu igral s pomočjo anestetikov, ki so mu jih z injekcijo vbrizgali v živec.

 | Avtor: Epa Epa

Ker gre za dolgoročno gledano nevzdržne postopke zdravljenja, je Nadal po zmagi v Parizu napovedal, da se v prihodnosti ne namerava posluževati tovrstnih zdravniških praks, ki bi lahko ogrozile kvaliteto njegovega življenja po upokojitvi.

Čeprav je izrazil željo po nastopu na Wimbledonu (27. junij - 10. julij), bo njegova udeležba na sveti travi odvisna od tega, ali bo z zdravniki našel alternativno rešitev za pomiritev razdraženega stopala.

"Nedvomno bi raje izgubil finale, če bi v zameno dobil novo stopalo," je dva dni pred finalnim dvobojem z Ruudom priznal 36-letni veteran. "Novo stopalo bi mi prineslo več zadovoljstva v življenju. Lepo je zmagovati, a življenje je pomembnejše od kateregakoli naslova, še posebej po karieri, kakršno sem imel," je dodal Španec.

Pred začetkom nedeljskega finala so v medijih zaokrožile govirce, da je Nadal zaprosil za dodatno novinarsko konferenco po dvoboju, kar je sprožilo ugibanja o upokojitvi. Pisanje nekaterih medijev je takoj hitel negirati vodja Nadalove PR ekipe Benito Perez-Barbadillo.

Nekaj ur zatem je "kralj peska" z napol omrtvičeno nogo na osrednjem igrišču Philippe Chatrier slavil svojo 14. zmago na Roland Garrosu in 22. na grand slamih. Poraženemu Ruudu je v finalu prepustil vsega šest iger.

 | Avtor: Epa Epa

"Letos se mi dogajajo izjemne reči," je povedal čustveni Nadal, ki je pred OP Francije osvojil že OP Avstralije. "Težko opišem svoje občutke. Nikoli si nisem predstavljal, da bom pri 36 letih še vedno konkurenčen na najpomembnejšem igrišču v moji karieri. To mi veliko pomeni. Ne vem, kaj se bo zgodilo v prihodnosti, vendar se bom boril za to, da bom lahko igral naprej," je dodal.

Kasneje se je na novinarski konferenci dotaknil prihajajočega turnirja na sveti travi, kjer je nazadnje zmagal leta 2010. "Wimbledon je vsekakor moja prioriteta. Če bom lahko igral s protivnetnimi zdravili, potem se bom turnirja udeležil, ne bom pa se posluževal anestetičnih injekcij. Ne bom se več spravil v takšen položaj, to ni filozofija, h kateri stremim. Nočem zamuditi Wimbledona. Tam sem dosegel veliko uspehov. Vedno si želim igrati, toda...," je na možnost odpovedi še namignil četrti igralec sveta.

 | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.