Šport
14 ogledov

Nadal spet prvi: "Darilo za eno najboljših let"

Nadal Berdych Peking China Open EPA
Španski teniški igralec Rafael Nadal se bo spet povzpel na vrh teniške lestvice ATP, potem ko je Čeh Tomáš Berdych predal njun dvoboj v polfinalu turnirja v Pekingu.

Uvrstitev v pekinški finale bo Rafaelu Nadalu prinesla sanjski povratek na vrh računalniške lestvice ATP, ki ga bo v ponedeljek prevzel iz rok srbskega heroja Novaka Đokovića. Dolgo časa prvi teniški igralec sveta bo po zmagi nad Richardom Gasquetom tudi Špančev nasprotnik v finalu.

Tomáš Berdych je proti Nadalu v prvem nizu že zaostajal z 2:4 in zahteval zdravniški premor, po nekaj naslednjih točkah pa se je odločil, da bo dvoboj predal. 27-letnemu Majorčanu je tako odprl pot do nedeljskega finala, pred katerim je že zaključil svoj sanjski povratek po poškodbi.

Deset milijonov razlogov

Nadal je tik pred koncem sezone osvojil že svoj 13 naslovov na turnirjih za grand slam, slavil je na OP Francije in OP ZDA, na vrh lestvice ATP pa se vrača prvič po juliju 2011 (824 dneh). Od februarja naprej je (razen v Wimbledonu, kjer je ekspresno izpadel) nanizal izjemne predstave in naslove osvajal kot po tekočem traku.

Izgubil je le dva finala in slavil na kar desetih turnirjih, kar mu je poleg velikega zadovoljstva ob povratku na računališki vrh prineslo tudi okrog deset milijonov dolarjev denarnih nagrad.

"Eno najboljših let v karieri"

"To je kot darilo po izjemnem letu, enemu najboljših v moji karieri, brez vsakršnega dvoma," je v Pekingu po dvoboju z Berdychom dejal Nadal. "Malce žalostno je to doseči tako, da se je moral predati, ampak upam, da si bo opomogel za Šanghaj. Nekaj zelo posebnega se je vrniti na vrh lestvice po pol leta neigranja. Letos sem igral v 13 finalih na 14 turnirjih, kar mi še ni uspelo. Zato je zame to nekaj zelo, zelo posebnega. Zdaj sem spet številka ena, ampak konec koncev je to le številka.

Kar me v resnici osrečuje je vse tisto, kar sem napravil za povratek na to mesto, veliko bolj kot to, kar sem sedaj. Ne počutim se boljšega igralca kot pred petimi urami. Nocoj ne bom šel spat z mislijo, da sem najboljši igralec sveta. Tenis je tako poseben, da ni časa za slavje. V le nekaj dneh si že na drugem turnirju, kjer igraš in tekmuješ z drugim igralcem, ki te želi premagati. Na koncu leta, če bom številka ena, bo res potrebno proslaviti, saj sem bil pred letom dni v popolnoma drugačni situaciji."

ATP Peking (3,57 milijona dolarjev), polfinale, rezultata:

Novak Đoković (Srb/1) : Richard Gasquet (Fra/5) 6:4, 6:2;
Rafael Nadal (Špa/2) : Tomáš Berdych (Češ/4) 4:2, predaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.