Šport
39 ogledov

Nadal uspešno ''odstranil'' Bernardesa

rafael nadal EPA
Rafael Nadal naj bi po poročanju britanskih medijev uresničil grožnjo in Carlosu Bernardesu onemogočil, da bi sodil na njegovih obračunih.

Angleški The Telegraph v ekskluzivni zgodbi razkriva, kako naj bi Zveza teniških profesionalcev (ATP) kapitulirala pod pritiski enega od največjih zvezdnikov in ugodila zahtevi Rafaela Nadala, ki na svojih obračunih ne želi videti Carlos Bernardesa.

Jabolko spora med brazilskim delilcem pravice in španskim matadorjem, ki se pripravlja na pohod na 10. zmago na OP Francije, sega tri mesece nazaj, ko sta se zapletla v burno razpravo med polfinalnim obračunom v Riu de Janeiru.

Bernardes je Nadalu izrekel drugo opozorilo, ker naj bi med točkami večkrat presegel dovoljeno mejo 25 sekund, za kar je bil Španec kaznovan z odvzemom prvega servisa. ''Poskrbel bom, da mi ne boš več sodil,'' je Nadal med premorom zabičal glavnemu sodniku. Sedmi igralec sveta je od takrat zaigral na 24 obračunih in, poglej ga zlomka, Brazilec ni sodil niti na enem.

Bernardes sodi v skupino devetih vrhunskih sodnikov, ki delijo pravico na večini dvobojev na ATP Touru, zato je naključje malo verjetno. ''Pri izbiri sodnika upoštevamo več dejavnikov, vključno s kompetencami, narodnostjo, zgodovino in morebitne pretekle incidente,'' svojo odločitev pojasnjujejo na Zvezi teniških profesionalcev (ATP).

Nadal je znan po tem, da si med točkami privošči več časa, kot velevajo pravila (25 sekund), zato se je v zadnjih letih pogosto znašel na udaru kritik. Sodniki mu ponavadi izrečejo prvi opomin, ki ne pomeni ničesar, le redko pa se odločijo za drugega, ki tenisaču odvzame prvi začetni udarec. V primeru tretje kršitve se točka dodeli nasprotniku.

''Vem, da sem nekoliko počasen, toda vremenski pogoji v Riu... po vsakem dvoboju je bila moja roka takšna, kot da bi dve uri preživel v jacuzziju. Bernardes name vrši več pritiska kot drugi sodniki. Ni prav, da nekateri igralci govorijo grde besede, lomijo loparje in na igrišču delajo predstave, težava je pa tistih dodatnih pet sekund. Tega ne morem sprejeti. Ne morem se strinjati,'' je nekaj tednov kasneje v Indian Wellsu povedal Nadal.

Analitik televizijske mreže Sky Barry Cowan se na tem mestu ne strinja s Špancem. ''Pravila so pravila, ne gre za sivo območje. Pogosto vidimo, da Nadal prejme prvo opozorilo. Ponavadi pred pomembnimi točkami, kot da bi sodniki hoteli sporočiti 'postali bomo bolj strog', nato pa ne naredijo naslednjega koraka. Ko je imel Marcel Granollers težave s krči in se je prepočasi postavil na servisno črto, bum, izgubljena točka. Slišali smo Dimitrija Tursunova, ki je dejal, da za Nadala velja eno pravilo, za vse ostale pa drugo.''

Nadal je od začetka leta 2013, ko so pozivi k pospeševanju teniške igre postajali vse glasnejši, začel igrati hitreje, a še vedno ne dovolj, da bi se izognil opozorilom glavnih sodnikov. 

The Telegraph poroča, da Bernardes ne bo sodil na nobenem od potencialno sedmih Nadalovih obračunov na Roland Garrosu, kar je še en dokaz o vplivu, ki ga imajo največji športni zvezdniki na svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.