Šport
7 ogledov

Nadal v treh nizih razblinil švicarske sanje

Rafael Nadal
1/21
Reuters
Rafael Nadal se je uvrstil v finale OP Avstralije, potem ko je v treh nizih s 7:6 (4), 6:3, 6:3 premagal svojega večnega rivala Rogerja Federerja. Prvi igralec sveta se bo v finalu pomeril s Stanislasom Wawrinko.

Rafael Nadal je na osrednjem igrišču Melbourne Parka prikazal svoj najboljšo igro na letošnjem turnirju za OP Avstralije in v treh nizih s 7:6 (4), 6:3, 6:3 premagal Rogerja Federerja. Španec je na igrišču Rod Laver Arene zabeležil peto zaporedno zmago proti švicarskemu maestru in se še 19-ič uvrstil v finale turnirja za grand slam, kjer ga čaka še en Švicar, osmi igralec sveta Stanislas Wawrinka. Z 19 finali na turnirjih velike četverice se je na drugem mestu iznačil s Čehom Ivanom Lendlom, medtem ko na prvem ostaja Federer (24).
Nadal je za zmago proti Federerju potreboval dve uri in 23 minut, v nedeljo pa bo poskušal osvojiti svoj drugi naslov v Melbournu, kjer je leta 2009 v petih nizih premagal prav Federerja.

Federer odigral zbrano na brejk žogice

Prvi niz je bil dokaj izenačen, vendar je hitro postalo jasno, da Federerjeva agresivna taktika, s katero je premagal Jo-Wilfrieda Tsongaja in Andyja Murrayja, proti Nadalu ne bo tako učinkovita. Švicar je v sedmi in deveti igri ubranil nekaj brejk priložnosti in izsilil podaljšano igro. Nadal je v ''tie-brejku'' prevzel pobudo in hitro pobegnil na 5:1. Čeprav je Federer znižal na 4:5, je prvi igralec sveta dobil naslednji dve točki in povedel v nizih.

Nadal kaznoval neizdelane prihode na mrežo

Federer je upošteval nasvet svojega novega trenerja, neuradno tenisača z najboljšim volejem vseh časov, Stefana Edberga ter poskušal na Nadala pritisniti s pogostimi prihodi na mrežo, medtem ko je Rafa vztrajno, kot je to značilno za vse njune obračune, udarjal na Švicarjevo backhand stran.

Nadal je zaradi težav z žuljem zahteval zdravniški odmor, v nadaljevanju obračuna pa ni kazal znakov nelagodja. Federer je spet ubranil nekaj brejk priložnosti, popustil pa je šele v osmi igri, ko je Nadal z inside-out forehand winnerjem Švicarju prvič na srečanju odvzel servis ter na svoj začetni udarec povedel 2:0 v nizih.

Nadal zapravil brejk, nato popravil napako

V tretjem nizu se je Federer takoj znašel v težavah, ko je z nespretnim volejem izgubil svoj servis, vendar mu je Nadal hitro vrnil uslugo in Švicar je na veliko veselje Rod Laver Arene uspel celo povesti. Španec je nato ponovno ''brejknil'' v sedmi igri, ko je Federerjev forehand po stiku z mrežo preletel osnovno črto. Nadal si do konca ni več privoščil napake in se uvrstil v finale.
To je bil že 33. obračun Federerja in Nadala, s 23:10 pa vodi prvi igralec sveta. Na turnirjih za grand slam sta odigrala 11 obračunov, tudi v tej statistični prvini pa premočno vodi Španec (9:2). Federer, zmagovalec 17 turnirjev za grand slam in štirikratni prvak OP Avstralije, je Nadala na enem izmed največjih štirih turnirjev nazadnje premagal leta 2007. ''Dobro se je odrezal. Ni delal napak, čeprav sem poskušal udarjati močno in ravno. Zaslužil si je zmago. Bil je boljši,'' je priznal Federer in dodal: ''Nekoliko sem razočaran, da mi na returnu ni uspelo priigrati več priložnosti. Upal sem, da bom lahko ogrozil njegov servis. Če bi povedel v prvem ali drugem nizu, bi morda lahko zaigral bolj sproščeno, tako pa sem moral ves čas dohajati.''

Polfinale v številkah

Nadal je imel 65% prvi servis in dobil 73% točk na svoj prvi začetni udarec. Enako uspešen je bil pri dobljenih točkah na svoj drugi servis (73%). Skupno je dosegel 28 winnerjev in 25 neizsiljenih napak, medtem ko je Federer zbral 34 winnerjev in 50 neizslijenih napak. Švicar je imel 66% prvi servis, na katerega je dobil 65% točk. Na drugi začetni udarec je bil Švicar 50%. Španec je izkoristil le štiri od 19 brejk priložnosti (29%), Švicar pa eno od dveh (50%). Skupno število osvojenih točk je znašalo 105:86 v korist Nadala.

OP Avstralije, polfinale (M):

Rafael Nadal (Špa/1) : Roger Federer (Švi/6) 7:6 (4), 6:3 6:3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.