Šport
19 ogledov

Nadal zagrizel v newyorško lovoriko

Rafael Nadal je gentlemansko čestital Djokoviću. (Foto: Reuters)
1/19
Žurnal24 main
Španec Rafael Nadal, prvi teniški igralec sveta, je zmagovalec zadnjega letošnjega turnirja za grand slam v New Yorku. V finalu je prvi nosilec premagal Srba Novaka Djokovića s 6:4, 5:7, 6:4, 6:2.

Za Rafo Nadala je to prva newyorška zmaga, postal pa je sedmi igralec v zgodovini tenisa z zmagami na vseh štirih velikih turnirjih. Nadal je slavil po treh urah in pol, za finalni uspeh na igriščih Flushing Meadowsa pa je dobil 1,7 milijona dolarjev. Španski teniški zvezdnik se je po zmagi v New Yorku pridružil šesterici igralcev, ki so se v teniško zgodovino vpisali z zmagami v Avstraliji, Parizu, Wimbledonu in New Yorku. Pred Nadalom so se lahko s takšnim dosežkom pohvalili Don Budge, Rod Laver, Fred Perry, Roy Emerson, Andre Agassi in Roger Federer. Obenem je to že tretja zaporedna zmaga na velikih turnirjih za Nadala po Parizu in Wimbledonu, skupno pa deveta v karieri.

Nadal je takoj po zmagi prve besede gentlemansko namenil nasprotniku. ''Čestitam Noletu za odličen turnir. Ta turnir boš osvojil zelo kmalu, o tem sem prepričan. Čestitam ti za to, kako si sprejel poraz v finalu grand slam turnirja, to je odličen zgled za otroke.'' Nato se je zahvalil celotnemu svojemu taboru, na koncu pa še opisal občutke, kako je postati šele sedmi igralec v zgodovini tenisa, ki mu je uspelo osvojiti vse štiri velike turnirje. ''To je več, kot sem kdaj sanjal, to je neverjetno. Tudi finale je bil neverjeten. Zahvalil bi se navijačem, ki so bili zares izjemni.'' Dodal je še: "Mislim, da sem prvič v življenju tudi v New Yorku igral res dobro. Odlično sem se počutil in v pravem trenutku sem bil najboljši."

Djoković je poraz v velikem finalu dobro sprejel in takoj čestital Nadalu. "Najprej bi čestital Rafi in njegovemu taboru. V tem trenutku je najboljši igralec na svetu in zaslužil si je to lovoriko.'' Nole ni pozabil niti na zvesto množico, ki ga je v New Yorku podpirala v najpomembnejših trenutkih. ''Boril sem se zaradi te publike, tega vzdušja, zaradi trenutka, ki ga občutim, ko stopim na centralno igrišče.''

Finale bo prinesel tudi manjšo spremembo na vrhu lestvice ATP. Rafa Nadal bo seveda ostal prvi igralec sveta, zato pa bo Novak Djoković napredoval na drugo mesto.

Na letošnji finale je imelo precejšen vpliv tudi vreme. Zaradi dežja so odločilni dvoboj prestavili z nedelje na ponedeljek, brez vremenskih nevšečnosti pa ni šlo niti danes: zaradi nevihte so po drugem nizu dvoboj prekinili za več kot poldrugo uro. Prav ob tej prekinitvi je Djoković nato dobil drugi niz, to pa je bil na koncu tudi edini izgubljeni niz Nadala na tekmovanju.

V tretjem nizu je bilo spet vse po starem. Nadal je prevzel pobudo in tekmecu ni dal možnosti za preobrat. "Odličen je bil. Ni mi dal nikakršne možnosti, da bi se vrnil v igro," je po finalu priznal srbski teniški zvezdnik in zmagovalca pohvalil: "Ima vse možnosti, da postane najboljši teniški igralec vseh časov. Še nikoli ga nisem videl igrati tako dobro. Servis je izjemen, pa tudi na osnovni črti igra sijajno."

OP ZDA, New York, izid, finale:

Rafael Nadal (Špa/1) : Novak Djoković (Srb/3) 6:4, 5:7, 6:4, 6:2


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.