Šport
7 ogledov

Nadaljuje se vračanje najboljših

Miro Požun bo člansko ekipo Celja vodil tudi v naslednji sezoni. (Foto: Saša Des Žurnal24 main
Slovensko rokometno reprezentanco junija čakata kvalifikacijski tekmi s Slovaško za SP. Nanj se bo poskušala uvrstiti nekoliko spremenjena ekipa, v kateri bo tudi Renato Vugrinec.
 

Kvalifikacije za SP na Hrvaškem

Slovenija : Slovaška (Celje, 7. 6.)
Slovaška : Slovenija (Levice, 14. 6.)

Pred dobrim tednom ste objavili razširjeni seznam reprezentantov za tekmi s Slovaško. Pod vašim vodstvom se je v reprezentanco vrnil Aleš Pajovič, zdaj še Renato Vugrinec, igralci pa hvalijo vzdušje in ekipni duh.
Dobro vzdušje je bilo tudi pri mojem predhodniku. Odnosi so v redu, igralci zelo radi pridejo v reprezentanco. Z Vugrincem sva se že po evropskem prvenstvu dogovorila, da se bo vrnil. Verjetno bi igral že na EP, če bi jaz malce prej sprejel vabilo v reprezentanco. Na koncu nam je zmanjkalo časa, saj smo seznam morali oddati že v decembru. Takrat sem z Renatom poskušal vzpostaviti stik, on pa ni vedel, kdo ga kliče.

Renato Vugrinec se po dolgem času vrača v reprezentanco. © AFP

 
Znova je na seznamu Nenad Bilbija, v primerjavi z EP bodo manjkali Pungartnik, Kozlina in Gajič.
S Pungartnikom sva se dogovorila, da bosta priložnost dobila mlajša igralca, saj je bil med sezono precej obremenjen. Kozlina in Gajič sta v slabši formi, čeprav je slednji tekmo s Koprom odigral dobro. Problem slovenske reprezentance so levi zunanji. V tujini imamo Backoviča in Pajoviča. Od igralcev iz slovenske lige je Kozlina trenutno v zelo slabi formi. Sicer pa v slovenski ligi na tem položaju v vseh vodilnih klubih igrajo tujci. Zato sem želel videti, kako deluje in kaj zmore Bilbija, ki ima izjemno višino. V svojem klubu Valladolidu je sicer igral malo, saj je bil na tem položaju glavni igralec Muratović, nastope pa mu je preprečila tudi poškodba.

 
 

Najbolj sem zadovoljen s Škofom. Nekateri drugi igralci so pokazali solidno igro, glavnino slovenske ekipe pa bodo sestavljali igralci, ki nastopajo v tujini.

Miro Požun o tekmi Celje : Koper

 
Na Zorana Lubeja ne računate?
Na EP sta krožna napadalca Mlakar in Kozomara igrala zelo dobro. Oba sta še v razvoju, lahko igrata še nekaj časa. Lubej je v igralskem zatonu, zato ne vidim razloga, da bi to kaj spreminjal. Tretji krožni napadalec je nekdo od mladih, tokrat Ščurek. Če bo vse normalno, bosta seveda proti Slovaški v ekipi Kozomara in Mlakar.

Za začetek se boste zbrali v Kranjski Gori, drugi teden se boste preselili v Laško. Kakšen je načrt priprav, za katere imate na voljo slaba dva tedna?
V prvem delu bomo poskušali igralce malo osvežiti, saj so od tekem v domačih prvenstvih in Evropi precej utrujeni. Posebej člani Kiela in Ciudad Reala. Zadnji teden pa bo poudarek izključno na taktiki. Ne bežimo od vloge favorita, smo bolj kakovostni, vendar je treba to potrditi na igrišču. Nasprotnike moramo spoštovati in se nanje dobro pripraviti. Na voljo bomo imeli tudi pet posnetkov tekem Slovakov. Uvrstitve na SP si zelo želimo, saj je SP na Hrvaškem zaradi bližine izjemno zanimivo.

Kaj menite o novem sistemu kvalifikacij za EP, po katerem bo reprezentanca imela veliko več tekem?
Menim, da je ta sistem boljši, saj daje možnost celoletne kontinuitete razvoja in dela reprezentance. Gotovo pa je slabo to, da bodo igralci še bolj obremenjeni. Menim, da bi bila ta rešitev dobra, če bi bila evropska in svetovna prvenstva na štiri leta. Velika tekmovanja ne bi smela biti vsako leto, saj jih je skupaj z olimpijskimi igrami tudi več v enem letu.

Vid Kavtičnik bo imel poslej še več tekem. © Boštjan Tacol

 
 
 

Malokje pa igralce vzgajajo, zato tudi mladi igralci zelo hitro dobijo ceno, ki je včasih višja, kot je njihova vrednost.

Miro Požun

 
Vid Kavtičnik o novem načinu kvalifikacij nima prav dobrega mnenja, saj že tako ali tako igra veliko tekem.
Z Vidom sva v stalnih stikih, jaz sem bil njegov trener, ko je pri 16 letih prvič prišel v člansko ekipo Gorenja. Čudi me, da ima tako velik klub, kot je Kiel, le eno desno krilo in še enega igralca, ki igra tako na krilnem kot zunanjem položaju. V naslednji sezoni naj bi imel na desnem krilu še enega igralca, ki bo Vida razbremenil. Kavtičnik je veliko tekem moral odigrati tudi delno poškodovan, kar gotovo ni humano, ampak takšen je pač šport. Na tem mestu imamo na srečo dovolj kakovosti: poleg Vida in Brumna sta tu še Gajič in Pungartnik, v Sloveniji pa je še nekaj kakovostnih igralcev. Čeprav je desničarjev več, imamo več kakovostnih desnih kril kot levih.

 

Seznam reprezentance

Rezar, Škof, Špiler (vsi Celje), Brumen, Praznik, U. Rapotec, Ščurek (vsi Koper), Dobelšek, Kavaš, Mlakar (vsi Gorenje), Pajovič, Zorman (oba C. Real), Backovič (Teucro), Bilbija (Valladolid), Kavtičnik (Kiel), Kozomara (Aalborg), Lapajne (Aragon), Natek (Chambery), Vugrinec (P. San Antonio) in Žvižej (P. Szeged)

V prejšnjih letih je Slovenijo zajel močan tok odhodov v tujino, trenutno pa je selitev manj. Zakaj?
Tujci so pri nas samo iz nekdanje Jugoslavije. Zaradi kakovosti klubov, ki imajo evropske ambicije, bi morali pripeljati tujce tudi iz drugih držav. Ti so po eni strani dražji, po drugi strani pa gredo raje v Španijo ali Nemčijo, menijo, da smo mi "vzhodnjaki". Tretja stvar pa je, da so se odprla nekatera nova tržišča, na primer Romunija. Malokje pa igralce vzgajajo, zato tudi mladi igralci zelo hitro dobijo ceno, ki je včasih višja, kot je njihova vrednost. Mladi slovenski igralci pa niti niso veliko igrali, ogledniki jih niso imeli priložnosti videti, zato ne odhajajo tako množično v tujino kot v preteklosti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.