Šport
52 ogledov

Nadalova herojstva premalo: to je Stanov dan!

Nadal Wawrinka finale OP Avstralije grand slam Melbourne pozdrav začetek tekme
1/47
Reuters
Sanjski turnir švicarskega teniškega igralca Stanislasa Wawrinke je dobil zadnje, najslavnejše poglavje prav v finalu OP Avstralije, kjer je po izjemnem boju ugnal prvega nosilca Španca Rafaela Nadala in osvojil svoj prvi turnir za grand slam.

Svoj prvi finale turnirja za grand slam je po turnirju, polnem vrhuncev, Stanislas Wawrinka proti Rafaelu Nadalu začel izvrstno in s samozavestno igro z osnovne črte povedel z 1.0. Še lažje je nato na svoj začetni udarec izenačil Nadal. Toda Švicar je odgovoril z enako mero in v velikem slogu s svojim prepoznavnim bekendom dobil tudi svojo drugo igro.

Majorčan je bil v hudih težavah na svoj drugi začetni udarec, potem ko je Wawrinka prebral njegov skrajšan udarec in po Nadalovem ponesrečenem bekendu povedel s 40:15, po dolgi izmenjavi in odločilnem forhendu pa prišel do prvega brejka. Wawrinka je z asom, ki je mimo Nadala poletel z 210 km/h, začaral že prej navdušeno avstralsko občinstvo in po 17 minutah povedel že s sanjskih 4:1.

Brisače prihajale prepočasi

S hitrim skokom na mrežo je Wawrinka presenetil Nadala in prišel do nove priložnosti za brejk pri 30:40 v šesti igri, ki jo je Nadal ubranil in dobil podaljšano igro po predolgem returnu Švicarja. In medtem, ko je Nadal od uslužbencev turnirja zahteval "malce hitrejše" prinašanje brisač, je Wawrinka nadaljeval s svojo odlično predstavo in z raznovrstno igro povsem razorožil prvega nosilca ter v sedmi igri zdržal pozen nalet nasprotnika za velikih 5:2.

Wawrinka, ki si je pred dvobojem ogledal muzej Jamesa Bonda, je bil pravi Dr. No za Nadala, ki je sicer uspel na svoj začetni udarec brez težav znižati na 3:5, a še naprej iskal pravi ritem. Ta je prišel še pravi čas in Nadal je v deveti igri uspel pobegniti na 0:40. Svoji prvi priložnosti za brejk je otočan zapravil, Wawrinka pa ni plačal za zgrešene prve servise in ušel v podaljšano igro.

As za zmago v prvem nizu

Tam je po predolgem returnu Nadala imel na voljo tudi prvo žogico za zmago v prvem nizu, ki jo je z bombastičnim asom tudi izkoristil za šokantno zmago v prvem nizu. Tudi drugi se je začel katastrofalno za Španca – Wawrinka je z neverjetnim bekend returnom brez izgubljene točke (!) vzel servis Nadalu. 

Nadal finale OP Avstralije grand slam Melbourne pozdrav začetek tekme | Avtor: EPA EPA
Povsem izgubljeni Majorčan je po novem napadu na mrežo s strani Švicarja kot bi trenil zaostajal že z 0:2. Do tedaj je Wawrinka nanizal že 17 winnerjev, njegov sloviti nasprotnik pa le šest. Švicar je Nadala na njegov začetni udarec zvlekel v podaljšano igro, ki pa jo je za 1:2 izgubil. Španec je takrat vzel zdravniške tri minute odmora zaradi domnevne poškodbe hrbta, medtem ko je Wawrinka od sodnika jezno več minut zahteval, da mu pove, zakaj je Španec zapustil igrišče.

Žvižgi za Španca

Nadal se je v areno vrnil ob glasnih žvižgih in prvo igro izgubil brez izstreljenega naboja. Povsem grogiran je že na robu solz zaostal z 1:4. Po novem obisku fizioterapevta ob igrišču je Nadal pred praktično tihim avditorijem nadaljeval z "džogingom" in povsem nepričakovano uspel izenačiti na 40:40 v šesti igri. Takrat je Wawrinka stopil na plin in z asom ter kratko izmenjavo povedel s 5:1.

Po še enem predolgem returnu je Nadal zaostajal s 15:40 in Wawrinki ponudil prvo žogico za zmago v drugem nizu. "Odnehaj!" je zaklical nekdo s tribune in Nadal je znova uspel izenačiti na 40, v podaljšani igri pa rešil še eno žogico za zmago Wawrinke in celo dobil niz za znižanje zaostanka na 2:5, a je s tem le za nekaj minut odložil zmago Švicarja v drugem nizu.

Kot feniks iz pepela

Nadal je v morda odločilnem tretjem nizu rešil nekaj priložnosti za brejk Wawrinke že v prvi igri na svoj začetni udarec, prvič na tekmi pa po podaljšani igri povedel z lepim letečim bekendom v daljši kot igrišča. Neubranljiva paralela Nadala je Špancu pri 15:40 ponudila celo dve priložnosti za odvzem servisa osmemu nosilcu, ki je takoj odgovoril z asom, nato pa izgubil začetni udarec z returnom v mrežo.

Wawrinkina igra je povsem razpadla in klub blagim začetnim udarcem Nadala je Španec v tretjem nizu neverjetno povedel že s 3:0. Švicar se je nato le zbral in bliskovito znižal na 1:3, toda Nadal ni popuščal in ob zaskrbljujočem padcu igre nasprotnika dobil še eno igro. Da se prebuja, je Wawrinka s svojim enoročnim bekendom pokazal v sedmi igri, a je Nadal takrat na svoj začetni udarec izenačil na 30:30 in po dveh predolgih returnih nasprotnika zaključil za 5:2.

Nemogoče je mogoče?

Po tem, ko je Švicar znižal na 3:5, je imel v deveti igri pri 15:40 dve priložnosti za zlata vreden brejk. Obe je zapravil in Nadal je prišel do prve "set žogice" in jo po močnem forhendu Wawrinke prav tako izpustil iz rok, a nato le znižal na skupnih 1:2, ko je Wawrinka svoj bekend poslal v mrežo.

Kljub dobremu začetku četrtega niza je Wawrinka zapravil priložnost za brejk v drugi igri in Nadal je zdržal za 1:1. Izenačeno je bilo tudi v četrti igri, nato pa je Wawrinka povedel s 15:40 pri vodstvu s 3:2 in Nadalu z natančno paralelo prizadejal prvi brejk. Toda Nadal je takoj odgovoril in v sedmi igri izkoristil prvo od treh priložnosti za takojšen odvzem servisa.

Zmagal v prvem finalu kot Del Potro

Wawrinka je "zbombardiral" Nadala na njegov začetni udarec in po slabi skrajšani žogi imel na voljo dve veliki priložnosti pri rezultatu 15:40. Švicar ju je izkoristil in nato v deveti igri serviral za zmago. Izkoristil je prvo zaključno žogico in z močnim forehandom dokončal delo.

Kot da ne bi povsem verjel, je Wawrinka čestital nasprotniku in se sprehodil v objem trenerjev in svojih najbližjih. Dosežka Peta Samprasa in njegovih 14 naslovov za grand slam Nadalu tako ni uspelo izenačiti, prav Sampras pa je Norman Brookes Challenge Cup potisnil v roke Švicarja, ki je po Juanu Martínu del Potru leta 2009 na US Opnu prvi igralec z zmago v svojem prvem finalnem nastopu.

Francozinja Kristina Mladenović in Kanadčan Daniel Nestor sta zmagala med mešanimi dvojicami na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu. V finalu uvodnega turnirja za veliki slam v sezoni sta premagala Indijko Sanio Mirzo in Romuna Horia Tecauja, šesta nosilca, s 6:3 in 6:2.

OP Avstralije, Melbourne, finale:

Moški

Stanislas Wawrinka (Švi/8) : Rafael Nadal (Špa/1) 6:3, 6:2, 3:6, 6:3.

Mešane dvojice

Kristina Mladenović/Daniel Nestor (Fra/Kan) : Sania Mirza/Horia Tecau (Ind/Rom/6) 6:3, 6:2.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.