Šport
12 ogledov

Nadoknadil, odšel, se vrnil, unovčil

Kimi Räikkönen in Sebastian Loeb na podelitvi pokalov Žurnal24 main
Kimi Räikkönen izničil sedem točk. Boston na poti stare slave. Joseja Mourinha zamenjal Avram Grant. Serena Williams spet zmaguje. Sebastian Loeb unovčil osem zmag. To so Žurnalovi preobrati leta!
Kimi Räikkönen
Pred zadnjo dirko sezone formule 1 je Finec Kimi Räikkönen ( Ferrari ) na tretjem mestu skupnega seštevka za vodilnim Britancem Lewisom Hamiltonom ( McLaren Mercedes ) zaostajal za sedem točk. VN Brazilije se je končala z zmago Räikkönena (10 točk), Hamilton je po veliki napaki osvojil sedmo mesto (dve točki), pred dirko drugouvrščeni Španec Fernando Alonso (McLaren) pa tretje. Finec je v devetem obračunu v zgodovini formule 1, v katerem so se za naslov na odločilni dirki potegovali trije dirkači, kot prvi napredoval s tretjega na prvo mesto. Obenem je šlo še za najtesnejši razplet, saj je vodilno trojico ločila le točka – Finec jih je na 17 dirkah zbral 110, Španec in Britanec pa po 109. Bojazen, da bi formula 1 po odhodu Michaela Schumacherja izgubila na zanimivosti in priljubljenosti, je bila povsem odveč. "Počutim se kot v sedmih nebesih. Najbrž bo trajalo kak mesec, da se bom vrnil na realna tla. Pred začetkom dirke nisem bil v najboljšem položaju, a nikoli nisem izgubil upanja," je po dirki pojasnjeval novi svetovni prvak, ki mu je uspel zgodovinski preobrat: "Trikrat sem bil že zelo blizu naslovu najboljšega. A je tudi letos dolgo kazalo, da bo tako kot v preteklosti. Lepo, da se je zdaj vse izšlo."

Kimi Räikkönen je na zadnji dirki preprečil slavje McLaren-Mercedesa. © AFP

 

Boston Celtics

Najtrofejnejše moštvo košarkarske lige NBA Boston Celtics je zadnjega od 16. šampionskih prstanov osvojilo v sezoni 1986/87. V zadnjih desetih sezonah so se v končnico uvrstili zgolj štirikrat. Lansko sezono so s 24 zmagami in 58 porazi končali kot drugo najslabše moštvo. Med 5. januarjem in 14. februarjem so izgubili 18 zaporednih srečanj, kar je neslaven klubski rekord. Največja udarca za Boston sta bila smrt Reda Auerbacha , njihovega legendarnega trenerja, in poškodba Paula Pierca , njihovega najboljšega igralca. Spomladi je Pierce poškodbo saniral, v klub pa sta pred novo sezono prišla Ray Allen , izvrsten pri metu z razdalje (iz Seattla), in Kevin Garnett , odličen igralec pod košem (iz Minnesote). In zgodil se je veliki preobrat. Po četrtini rednega dela sezone 2007/08 je Boston z zgolj dvema porazoma in 20 zmagami najboljša ekipa lige, na domačem parketu so dobili vseh 12 obračunov. Pierce dosega povprečno 21 točk na tekmo, Allen 19,2 točke, Garnett pa 18,9. Veliko trojko odlično dopolnjujejo na eni strani mladi igralci ( Rajon Rondo , Kendrick Perkins ) in na drugi veterani ( Eddie House , James Posey ).

Pierce, Allen in Garnet so spreobrnili rezultate Boston Celticsov. © Action Images

 




Mourinho je odkorakal iz Londona. © AFP

 
Jose Mourinho
Portugalec Jose Mourinho je eden od najbolj cenjenih trenerjev zadnjih let. Osvojil je štiri državna prvenstva (dva s Portom , dva s Chelseajem ), s Portom je bil zmagovalec pokala UEFA in Lige prvakov. Letos spomladi je s Chelseajem osvojil ligaški pokal (v finalu so premagali Arsenal ) in pokal FA (zmaga nad Manchester Unitedom ), ne pa tudi angleškega prvenstva (zaostali so za Unitedom). Obenem pa z londonskim klubom znova ni osvojil Lige prvakov (v polfinalu so izgubili z Liverpoolom ). Roman Abramovič je bil vse bolj nezadovoljen, slabši začetek nove sezone v Premierligi in remi z Rosenborgom v Ligi prvakov sta sodu izbila dno. 20. septembra je Mourinho "sporazumno" zapustil klub. Da bi bil preobrat še bolj neverjeten, ga je nasledil malo znani Izraelec Avram Grant, ki je decembra podpisal štiriletno pogodbo. "Brez jajc ni omlete, ki pa je odvisna od kakovosti jajc. V supermarketu imaš jajca 1. razreda, 2. razreda in 3. razreda. Če ti primanjkuje najboljših jajc in ne moreš iti v trgovino, imaš, kar imaš," je bila zadnja pikantna izjava Mourinha, s katero je ponazoril stanje v ekipi po poškodbah Franka Lamparda , Didierja Drogbaja in Michaela Ballacka .

Williamsova se je vrnila na vrh. © AFP

 
Serena Williams
Ameriška teniška igralka Serena Williams , nekdanja številka ena ženskega tenisa in zmagovalka osmih turnirjev za grand slam, je zaradi poškodbe kolena izpustila večji del sezone 2006 (odigrala je zgolj 16 dvobojev). V sezono 2007 je vstopila kot 94. na lestvici WTA. Ne le, da je na Odprtem prvenstvu Avstralije prvič po več kot enem letu premagala igralko iz prve deseterice lestvice WTA, ampak je osvojila enega od štirih najprestižnejših turnirjev. V finalu je s 6:1 in 6:2 nadigrala Rusinjo Marijo Šarapovo . "Resnično sem trdo delala in nisem mislila, da moji rezultati kažejo tako pripravljenost. Na koncu se je vse odvilo tako, kot se mora, še posebno v zadnjem dvoboju. Mislim, da je bil ta eden od boljših, vendar bi lahko bil še boljši," je zmago komentirala Serena. S tem se je na lestvici povzpela na 14. mesto. Šlo je za izjemen preobrat v njeni karieri, saj je prav v uvodu v sezono zmagala na še enem turnirju: v finalu Miamija je z 0:6, 7:5 in 6:3 premagala Belgijko Justine Henin . Slednja je sezono končala kot številka ena. Williamsova je v iztekajočem se letu dobila 35 dvobojev, izgubila jih je 10 in končala na sedmem mestu lestvice WTA.

Sebastian Loeb je z zmago na Irskem povedel v seštevku SP v reliju. © AFP

 


Sebastian Loeb
Francoz Sebastian Loeb ( Citroën ) je kot trikratni zaporedni svetovni prvak v reliju v sezono 2007 vstopil kot veliki favorit in dobil uvodno preizkušnjo v Monte Carlu, a je nato moral za četrto lovoriko garati vse do zadnje dirke. Po polovici sezone je v skupnem seštevku vodil Finec Marcus Grönholm ( Ford ), Loeb je zaostajal za devet točk. Po 13. dirkah je bil kljub večjemu številu zmag še naprej na drugem mestu, Marcus je vodil za štiri točke. Na Japonskem sta nato oba odstopila. Na predzadnji dirki novembra na Irskem se je le zgodil preobrat, ki se je napovedoval od poletja: Finec je odstopil, Francoz je zmagal in prevzel vodstvo v seštevku s šestimi točkami prednosti. Na zadnji dirki ni dovolil drugega preobrata v letošnji reli sezoni in je s tretjim mestom osvojil četrti naslov najboljšega na svetu. Sezono je končal z osmimi zmagami in še petimi uvrstitvami na zmagovalni oder. Loeb: "V primerjavi z minulimi sezonami sem se za naslov svetovnega prvaka boril do zadnje hitrostne preizkušnje. Med dirko sem se vseskozi prepričeval, da moram voziti z največjim možnim tveganjem, če želim premagati Grönholma, kar sem na koncu tudi storil."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.