Šport
20 ogledov

Nagradi za Majdičevo in Peterko

petra majdič, primož peterka
1/9
Benjamin Kovač
Po skupščini Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) so v Ljubljani odkrili doprsni kip inženirja Stanka Bloudka, doslej edinega slovenskega člana Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), športnika, trenerja, projektanta športnih objektov in športnega organizatorja. Priznanji za Majdičevo in Peterko.

Podelili so tudi častni znak OKS Petri Majdič in Primožu Peterki, ki sta letos sklenila bogati športni karieri. Doprsni kip, ki je delo akademskega kiparja Mirsada Begića, bo stal v Tivoliju, pozneje pa ga bodo prestavili na stalno mesto. Prvi spomenik Bloudku so ukradli.

Skupščina OK potrdila sedem članov sveta FŠO

Na skupščini Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) so imenovali sedmih predstavnikov OKS v svetu Fundacije za šport ter potrdili vsa poročila o delu in financah za lani in letos. OKS je imel v lanskem olimpijskem letu 4.653.471 evrov prihodkov in 4.477.887 evrov odhodkov.

Zveze ekipnih športov so se odločile, da bo njihov predstavnik v svetu FŠO Stane Oražem, podpredsednik Nogometne zveze Slovenije, olimpijske športe bosta zastopala Bogdan Gabrovec (Judo zveza Slovenije) in Bojan Žmavc (Kajakaška zveza Slovenije), zimske športe Andraž Kopač (Smučarska zveza Slovenije), predstavnica športnikov bo Brigita Langerholc Žager, nekdanja atletinja, neolimpijske športe pa bosta predstavljala Bojan Rotovnik (Planinska zveza Slovenije) in Tomaž Subotič (Šahovska zveza Slovenije). Strokovni svet za šport vlade, ki bo zasedal v petek, bo imenoval tri člane sveta; OKS je predlagal, da bi bila med njimi dva imenovana iz lokalnih športnih zvez.

Izvršni odbor (IO) je pred popoldansko skupščino opredelil zaprto listo članov sveta FŠO, o kateri so glasovali na skupščini. Za sedem članov, ki jih imenuje OKS, je prišlo kar 37 kandidatur. Zanimanje za ta organ, ki znatno prispeva k finančni sliki slovenskega športa, je razumljivo. FŠO je za letos že začela deliti sredstva za šport, ta se natekajo pretežno iz koncesijskih dajatev od iger na srečo. Skupaj bo letos razdelila 13 milijonov evrov in trenutno edina sistemsko financira slovenski šport.

OKS je imel lani presežek, ki ga bodo porabili za športne projekte v tem letu. Pozitivna bilanca je bila bistveno višja od načrtov zaradi višjih prilivov iz Mednarodnega olimpijskega komiteja in izplačila dividend Športne loterije. Letos OKS načrtuje 4.398.492 evrov prihodkov in 4.344.568 evrov odhodkov.

Nadzorni odbor, ki je pozitivno ocenil poslovanje in delovanje OKS, je ugotovil, da so kriteriji za letni program, ki jih uporablja ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ), zastareli in okoreli, zato naj OKS poda pobudo za spremembe in se nato v ta proces aktivno vključi. Prav tako naj se v pogovorih z MŠŠ uredi trenutno zelo problematično financiranje športa s strani države.

Prav tako je NO predlagal, da OKS objekta v svoji lasti Sečo v slovenskem primorju in Šumnico v Planici proda, ker s sedanjim načinom upravljanja prinašata izgubo. Tone Jagodic, generalni sekretar OKS, je izrazil upanje, da bodo kmalu obnovili stadion za Bežigradom. OKS je solastnik zemljišča in družbenik v podjetju BŠP, ki si na čelu z Jocem Pečečnikom prizadeva za rekonstrukcijo objekta.

Jagodic je med najpomembnejše dejavnosti OKS v letošnjem letu izpostavil dobre priprave na olimpijske igre v Londonu, usposabljanje in licenciranje kadrov, zagon športnih centrov, poglobitev sodelovanja s pokrovitelji, povečanje črpanja iz skladov Evropske unije ter izboljšanje informatike v športu. Urban Acman, nekdanji olimpijec in slovenski rekorder v teku na 100 m, je bil izvoljen za predsednika disciplinske komisije.

Uvodoma je Steklarna Rogaška podpisala sponzorsko pogodbo z OKS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.