Šport
22 ogledov

Naj nogomet zamenjajo za naš šport

Desmond Hendricks
1/9
Nik Rovan
Z ameriškim podajalcem Vinnyjem Gayem in igralcem obrambe, kot ga še niso imeli, Desmondom Hendricksom, bodo Ljubljana Silverhawks v sezoni 2011 poskušali prvič osvojiti mednarodno ligo Cefl.
In za koga so ameriški Sokoli v ligi NFL? "Colts, baby, Colts!" ponosno pove Desmond. Vinny je za Tampo Bay, Leo pa navija za: "St. Louis Rams (vmes smeh Desa). Ja, zaradi tega se mi številni smejejo."

Državni prvaki v ameriškem nogometu Ljubljana Silverhawks so sezono 2011 začeli z zmago 40:14 proti gostom v t. i. SNFL, ekipi Zagreb Thunder. Minulo soboto pa so z 58:0 gladko odpravili lanske finaliste DP Kranj Alp Devils. Prvi pravi preizkus pa jih čaka to soboto v Beogradu, ko bodo v prvem kolu mednarodne lige Cefl igrali z aktualnimi prvaki Beograd Vukovi. V domačem prvenstvu so Sokoli premočni zgolj z domačimi igralci, v ligi prvakov Srbije (Vukovi), Turčije (Istanbul Cavaliers), Madžarske (Budapest Wolves) in Slovenije pa jim bodo za enakovredno kosanje na pomoč priskočili trije ameriški igralci: povratnik v ekipo Leo Rudovic (linija( ter novinca Desmond Hendricks (obamba) in Vinny Gay (podajalec).

"Upam tudi kaže tako –, da bomo imeli dobro sezono," je optimističen Desmond Hendricks, ki pa na vprašanje o nadaljnih ciljih v karieri ne pove veliko. "Poskušam živeti ta trenutek. Ne gledam preveč v prihodnost.
Zdaj poskušam izkoristiti to priložnost. Grem trening za treningom, tekmo za tekmo."

Des: "Naj govori raje igra"
185 centrimetrov visoki in dobrih 110 kilogramov težki Desmond Hendricks bi za ameriško profesionalno ligo veljal za povprečnega linebackerja in defensive enda, za evropske razmere pa za vrhunskega. Na univerzi Rhodes College (3. divizija v NCAA) je bil dvakrat MVP ekipe. Trener Silverhawksov Uroš Valant pravi, da nočeš biti tekač, če ti nasproti stoji Desmond. "Upam, da je to res (smeh)! Rad naredim kakšno veliko akcijo, kdor ima žogo, mora pristati na tleh! Tako jaz igram. Moja naloga je, da ustavim tek in igro v zraku. Naloga obrambe je, da nasprotnik ne osvaja točk," je za Žurnal24 dejal Des, kot ga kličejo, ko smo Silverhawks obiskali na treningu. Torej, Brandon McDowell, MVP lanskega finala Cefla (ko so Vukovi Silverhawkse premagali z 42:20), pazi se!? "Naj raje govori igra. Upam, da bomo zmagali. Seveda je naš cilj, da jim odvzamemo čim več žog. Je pa Brandon zagotovo njihova največja nevarnost."

Čeprav v Ameriki Slovenija velja za veliko neznanko, kar se tiče ameriškega nogometa, pa se Desu ni bilo težko odločiti za Silverhawks. "Trdo sem delal, da bi lahko zaigral prek luže. Nisem si mislil, da bom dobil takšno priložnost. Ni se bilo težko odločiti za Silverhawks." Po dobrih treh tednih se je že navadil na življenje v Ljubljani in se hitro poklopil z novimi soigralci. "Fantje so res dobri. Vsi imajo podoben odnos kot jaz, radi se zabavajo, radi zmagujejo … Ni se težko hitro privaditi na tako okolje." Čeprav Američani v DP za Silverhawks ne smejo igrati, pa Desa ni bilo težko zgrešiti na sobotni tekmi z Alp Devils: na robu zelenice je skakal in bodril soigralce. Je vedno tako poln adrenalina? "Ja, vedno!" Se torej obeta bitka za glavnega motivatorja v ekipi? Vemo, da je bil to v minulih dveh sezonah Rudovic. "Pred začetkom tekme imam veliko energije. Rad sprostim ta adrenalin, da je celotna ekipa pripravljena za tekmo," v smehu odgovori povratnik k Sokolom, igralec linije Rudovic.

"Mislim, da bo ta šport tukaj, kot tudi po vsej Evropi, v petih, 10 letih še bolj popularen. Upam, da prepričamo čim več fantov, da nogomet ali kako drugo igro z žogo zamenjajo za naš šport. V Avstriji je nekaj zelo dobrih ekip, konkurenčnost je na zelo visokem nivoju, skoraj kot na univerzitetnem nivoju v Ameriki," o razvoju ameriškega nogometa na stari celini pove Vinny Gay.

Linijaš? Ne, podajalec!
Drugi novinec v Ljubljani je 183 centrimetrov visoki in za podajalca kar 102 kilograma težki Vinny Gay. Zanj bo to druga sezona v Evropi, saj je lani igral za avstrijske St. Pölten Invaders. "Lani sem igral scrimmage proti Silverhawksom. Bila je dobra tekma, nekaj fantov mi je bilo takoj všeč. Za letos so pogovori z Avstrijci propadli. Kasneje me je kontaktiral tudi neki nemški klub, a iz tega ni bilo nič. Na koncu sem se odločil za Silverhawks in odločitve gotovo ne obžalujem. Tukaj sem, da igram nogomet, torej res ni razloga, da bi se pritoževal," nam pove Vinny, ki bo ekipi pomagal tudi kot trener slovenskih podajalcev. "Že lani sem v Avstriji pomagal mladim podajalcem, jeseni sem malo treniral na univerzi, kjer sem igral. Bil sem odgovoren za podajalce. To rad počnem."

Lahko Silverhawks prvič premagajo Vukove? Se je Vinny res ukvarjal z rokoborbo? To nam bosta Leo in Vinny povedala v drugem delu naše zgodbe o ameriških okrepitvah Silverhawksov, ki ga bomo objavili v soboto dopoldne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.