Šport
30 ogledov

Najbolj zvita lisička je Tessa, Tina peta!

Maze Kranjska Gora zlata lisica veleslalom
1/9
Reuters
Tessa Worley je zmagovalka veleslaloma za 48. Zlato lisico v Kranjski Gori. Vodilna Avstrijka Elisabeth Görgl je na drugi progi padla na zaključni strmini in omogočila zmago Francozinji. Stopničke sta dopolnili Italijanka Federica Brignone in Nemka Viktoria Rebensburg. Tina Maze je s petim mestom dosegla najboljšo veleslalomsko uvrstitev sezone.

Več kot leto dni dolgo zmagovalno sušo je francoska smučarka Tessa Worley uspela prekiniti na veleslalomu v Kranjski Gori, Zlata lisica pa je na svoji 48. izvedbi dobila novo zmagovalko v bogati zgodovini. Nosilka bronaste kolajne s svetovnega prvenstva je v letu 2010 denimo zmagala na treh zaporednih veleslalomih, leto 2011 pa je zaključila brez ene same zmage. Zmagovalni oder je bil s povprečno starostjo manj kot 23 let nasploh eden najmlajših v zgodovini Zlate lisice, saj je 22-letna Worleyjeva prehitela 21-letno Italijanko Federico Brignone in nemško olimpijsko prvakinjo Viktorio Rebensburg s katero si, zanimivo, delita rojstni dan.

Lovše Mazejevi namenja 212.000 € na sezono
Lovše: "Tina pobegnila s snemanja"
SZS o ekipi Mazejeve: "Interpretirajo, kot jim ustreza"
Massi: "Nekateri delujejo le z denarjem"

Branilka malega veleslalomskega kristalnega globusa Tina Maze je močno izboljšala deveto mesto po prvi vožnji in bila na koncu peta, med Črnjanko in zmagovalni oder pa se je vrinila Lindsey Vonn, ki je prednost pred Mazejevo v skupnem seštevku svetovnega pokala zdaj povišala na 296 točk. Vodilna po prvi vožnji Elisabeth Görgl je bila do zaključne strmine v igri za zmago, saj je zaostajala le za dobrih deset stotink, a je Avstrijko v enem izmed zadnjih zavojev potegnilo na repe smuči, kar je pomenilo njen odstop. V Kranjski Gori bo v nedeljo na sporedu še slalomska preizkušnja.

Medijska vojna med Smučarsko zvezo Slovenije in ekipo Tine Maze je pomenila neposrečen uvod v tekmovalni vikend, ki ga petič v zgodovini gosti gorenjsko smučarsko središče. Najboljša slovenska smučarka je pred preizkušnjo v svoji paradni disciplini letošnje sezone, slalomom, v soboto napadala najvišja mesta na veleslalomu in s startno številko pet v prvi vožnji v cilj prišla s četrtim časom, 0,96 sekunde za vodilno Avstrijko Elisabeth Görgl. Dosežek Črnjanke je bil na koncu dovolj za deveto mesto, saj so jo v cilju prehitele še Federica Brignone, Denise Karbon, Kathrin Zettel, Viktoria Rebensburg in Anemone Marmottan. Vse omenjene tekmovalke so tesno skupaj, samo Mazejevo pa je na devetem mestu od stopničk ločilo vsega 37 stotink.

Od Slovenk so nastopile še Ana Drev, Mateja Robnik, Ula Hafner, Katarina Lavtar in Nina-Katarina Mihovilovič. V finale se je z dobro predstavo uvrstila Drevova, ki je na koncu zasedla 26. mesto, brez druge vožnje pa so ostale Lavtarjeva, ki je bila 41. (+ 3,74), Robnikova mesto za njo (42./+ 3,84), Mihovilovičeva (53./+ 5,30) in Hafnarjeva (58./+ 6,44).

Mazejeva je bila po prvi vožnji deveta. V finalu je smučala bolj napadalno. "Le spodaj me je malo 'pobralo'. Proga je bila tehnično zelo zahtevna, kar smo sicer vedeli že pred tekmo. Borila sem se po svojih najboljših močeh in vesela sem tega izida. Moj nekdanji serviser Zvonko Žirovnik mi je vedno rekel, da je uvrstitev med najboljših šest vedno dobra. Sama menim prav tako. Sem blizu najboljšim, stopničke pa sem izgubila na srednjem delu prve proge, ko sem si pridelala prevelik zaostanek. Veseli me napredek v veleslalomu, kar sem si najbolj želela in to tudi dosegla. Imela sem kar precejšnjo veleslalomsko luknjo, kar sem danes presegla. V nedeljo je pred nami še slalom, kjer si prav tako želim visoko. Že današnji veleslalom je bil zahteven, jutri bo še bolj. Težka je ta vitranška strmina. Vzdušje je bilo odlično in hvala vsem za podporo," je pojasnila Mazejeva.

Andrea Massi, vodja njene ekipe, je bil zadovoljen s predstavo svoje varovanke, dodal pa je, da ima še rezerve. "Malo je zaspala v srednjem delu, predvsem v prvi vožnji. Toda skupna ocena je zelo pozitivna. Sedaj imamo tudi material takšen, da Mazejevi vliva zaupanje. Prvič v veleslalomih v sezoni je imela dobro nabrušene robnike, kar je bilo težko doseči, saj na tako ledenih progah, kot je bila tu, tega niso mogli testirati," je ocenil Massi. Dan pred tekmo se je ekipa Tine Maze ukvarjala tudi s pogovori z vodstvom Smučarske zveze Slovenije. "Vesel sem, da je ohranila tudi psihično trdnost po petkovih nevšečnostih, da se milo izrazim. Mislim, da je sramota, da ima take težave v lastni zvezi. Sam sem skušal vse skupaj čim bolj oddaljiti od nje, vendar je videla, kaj se dogaja, ko je prižgala računalnik. Pri 'pogovorih' z zvezo mi je zelo pomagal odvetnik Damjan Terpin in rešil današnjo tekmo. Če bi se moral ukvarjati še s tem, bi 'crknil', čeprav sem kljub temu doživljal ta petek zelo stresno," je pojasnil Massi.

Svetovni pokal, veleslalom (Ž), rezultati:

1. Tessa Worley (Fra) 2:03,02 sekunde
2. Federica Brignone (Ita) +0,56
3. Viktoria Rebensburg (Nem) +0,89
4. Lindsey Vonn (ZDA) +0,92
5. Tina Maze (Slo) +1,20

6. Maria Höfl-Riesch (Nem) +1,25
7. Anemone Marmottan (Fra) +1,33
8. Anna Fenninger (Avt) +1,35
9. Kathrin Zettel (Avt) +1,63
10. Tanja Poutiainen (Fin) +1,83
...
26. Ana Drev (Slo) +4,06
...
41. Katarina Lavtar + 3,74
42. Mateja Robnik + 3,84
53. Nina-Katarina Mihovilovič + 5,30
58. Ula Hafnar + 6,44
...

Odstopili na drugi progi: Elisabeth Görgl (Avt), Elena Curtoni (Ita)

Svetovni pokal, veleslalom (po četrti tekmi od devetih):

1. Viktoria Rebensburg (Nem) 290 točk
2. Anna Fenninger (Avt) 222
3. Lindsey Vonn (ZDA) 217
4. Tessa Worley (Fra) 210
5. Elisabeth Görgl (Avt) 176
6. Federica Brignone (Ita) 160
7. Julia Mancuso (ZDA) 112
8. Jessica Lindell-Vikarby (Šve)109
9. Tina Maze (Slo) 107
10. Stefanie Köhle (Avt) 87
...
36. Ana Drev (Slo) 11
...

Svetovni pokal, skupno (po 17. tekmi od 39):

1. Lindsey Vonn (ZDA) 934 točk
2. Tina Maze (Slo) 638
3. Marlies Schild (Avt) 548
4. Elisabeth Görgl (Avt) 516
5. Maria Höfl-Riesch (Nem) 506
6. Anna Fenninger (Avt) 499
7. Viktoria Rebensburg (Nem) 416
8. Julia Mancuso (ZDA) 413
9. Fabienne Suter (Švi) 389
10. Dominique Gisin (Švi) 297
...
53. Maruša Ferk (Slo) 57
62. Ilka Štuhec (Slo) 43
87. Ana Drev (Slo) 11
...

Komentarjev 9
  • veber 19:47 21.januar 2012.

    Dobro, da Tini gre, fino. Kar tako naprej.Massi naj bo pa kar tiho, saj ima mnogo zaslug za razvoj dogodkov in za slabe odnose - tako s serviserji kot SZS.

  • gec 19:29 21.januar 2012.

    naj mu ga tvoja mama,mu bo toplej ha,ha,ha...

  • zic 19:14 21.januar 2012.

    ti ga pa mal Massiju potegn...