Šport
9 ogledov

Najboljše za konec: Prevc do daljave večera

Soči 2014 Kranjec trening smučarski skoki olimpijske igre
1/5
EPA
Ko je že kazalo, da četrtkov večer treningov v Sočiju ne bo nič posebnega za slovensko reprezentanco, je ob povratniku Robertu Kranjcu, ki je opravil prve skoke po poškodbi, z daljavo dneva vso konkurenco pokoril srebrni Peter Prevc.

Svetovni prvak v poletih Robert Kranjec, ki si je na treningu pred prvo tekmo na majhni napravi v Sočiju poškodoval koleno, je po nekaj dneh počitka znova poletel na četrtkovem treningu.

"Leteči Kranjčan" je na veliki napravi nastopil s številko 61, skupaj z olimpijskim podprvakom Petrom PrevcemJako Hvalo, Jurijem Tepešem in Jernejem Damjanom. Kljub bolečinam je Kranjec z opornico opravil vse tri skoke – če ne bo večjega poslabšanja njegovega stanja, bo na tekmi tudi nastopil. 

Novi občutki

"Stanje ne more biti dobro. Ta poškodba potrebuje rehabilitacijo, dolgo od šest do osem tednov. Zdaj imam nove občutke, skoki danes niso bili stoodstotni, ker je v smučini povsem drugačen občutek. Vem, kje imam rezerve. A zaradi tega ciljev ne bom spustil, kaj bo pokazala realnost, bomo pa videli," je dejal Kranjec, ki je na treningu zabeležil 59. (111,5), 33. (122 m) in 34. (121 m) rezultat.

Prevc je stopnjeval svoje nastope, skočil je 128 m (9. mesto), 131 m (4. mesto) in v zadnji kar 138,5 metra, kar je bila tudi daljava dneva in seveda najboljši dosežek tretje serije. V prvi je bil najboljši Kamil Stoch, ki ga lažja poškodba ni ovirala, v drugi pa Nemec Severin Freund. Omenjeni tekmovalci so ob Gregorju Schlierenzauerju, Avstrijec je bil na treningih dvakrat tretji, tudi glavni favoriti tekme.

Slabi obeti za ekipno tekmo

Preostali Slovenci z izjemo enega dobrega skoka Damjana niso pokazali veliko, Tepeš in Hvala pravih občutkov nista našla, Damjan pa je z zadnjim skokom, dolgim 130,5 metra (6. mesto) vendarle poskrbel za malo optimizma.

"Veliko stvari gre narobe, med drugim tudi tisto, kar je bilo moje najmočnejše orožje, let v zraku. Vseeno pa upam, da sem si zagotovil mesto v ekipi," je dejal Tepeš, Damjan je bil bolj optimističen. "Zdaj vem, kaj moram delati, poznam pravo smer. Zelo sem vesel, da se mi je pravočasno posrečil skok," je dejal. Hvala je bil tako kot na treningih na mali skakalnici najslabši od Slovencev.

Prevc najprej izven prve deseterice

Hvala je kot prvi izmed flote orlov pristal pri 118 metrih. Tepeš je bil štiri metre daljši, med oba pa se je z daljavo 120 metrov uvrstil Damjan. Kranjec je ob prvem skoku po grdem padcu pristal pri 111,5 metra, kar je bilo dovolj le za takratno 40. mesto. Dolgo časa vodilnega Avstrijca Michaela Hayböcka je pred nastopom Prevca uspel z daljavo dneva preskočiti nekdanji olimpijski prvak, Švicar Simon Ammann (131,5 m).

Prevc je bil izjemno razpoložen na prvem treningu, ki sta ga zaznamovala padca zlatega Poljaka Stocha in Rusa Mihaila Maksimočkina, zaradi katerega je domači tekmovalec z zlomljenimi rebri že zaključil z nastopi na OI. Srebrni Slovenec je z daljavo 128,0 metra skočil na 14. mesto po prvi seriji. Stoch je formo potrdil z novim "ekstremnim" skokom, dolgim 136 metrov, s katerim je zasedel prvo mesto.

"Po skakalnici le odpeljal"

"Na kolenu imam opornico, zato so občutki povsem drugačni. Zdajle sem se po skakalnici le odpeljal," je bila prva izjava Kranjca po uspešno prestanem preizkusu kolena. Skakalci so se na vrh zaletišča podali za drugi skok, Hvala je znova kot prvi Slovenec le minimalno izboljšal svoj dosežek (119,5 m).

Poslabšal ga je Tepeš, s katerim je bil v drugi seriji izenačen Damjan (oba 119,0). Kranjec je v drugo pristal pri 122 metrih. Najboljšo daljavo srednjega dela treninga je vpisal Nemec Freund (135,5 m), tesno za njim je bil prebujeni Avstrijec Schlierenzauer (133,5), odličen je bil znova tudi Japonec Noriaki Kasai (134,0).

V posteljo z daljavo večera

Mnogo boljši obraz je pokazal tudi Prevc, ki je svoj dosežek iz prve serije še izboljšal in se s skokom, dolgim 131,5 metra, uvrstil na četrto mesto. Za njim je nato za vsega pol metra zaostal tudi Poljak Stoch, a je za skok dobil več točk.

Hvala je v zadnjem skoku pred odhodom s skakalnice pristal pri 117 metrih. Tepeš je za konec vpisal svoj najboljši dosežek (125,0 m), ki je uspel tudi Damjanu (130,5). Kranjec (121,0) ni izboljšal svoje daljave iz druge serije. Zato pa je Prevc za slovo utišal prav vse tekmece in pristal pri za četrtkov trening rekordnih 138,5 metra!

Stocha boli komolec

Katastrofalne "snežne" (bolje rečeno vodene) razmere tokrat niso terjale hujših poškodb. Padel je le Ammann, a hitro vstal, nato pa medijem priznal, da je utrpel udarec v levo stegensko mišico. Stoch po svojem padcu na uvodnem treningu ni kazal znakov zadržanosti in vknjižil drugo daljavo večera.

"Počutim se zelo dobro, moji skoki so bili prav tako dobri. Malce me boli komolec, ampak ne gre za večjo težavo," je Stoch, očitno tudi na veliki napravi najresnejši Prevčev tekmec, po zadnjem četrtkovem skoku dejal za Reuters.

Olimpijske igre, velika skakalnica, trening, rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.