Šport
21 ogledov

Najboljši od Prevcev tokrat Cene

Domen Prevc EPA
Štirje slovenski skakalci so nastopili v finalni seriji prve tekme novoletne turneje, trije pa so se uvrstili v prvo deseterico. Razočaranje je doživel Domen Prevc.

Slovenski skakalci so zelo spodbudno skakali v poskusni seriji prve tekme novoletne turneje. Le Jernej Damjan je skočil manj od svojega tekmeca v prvi seriji, z lepimi uvrstitvami pa se je izkazala ostala četverica Slovencev. Domen Prevc je zasedel tretje mesto, Peter Prevc je bil šesti. Jurij Tepeš je poskusne skoke končal kot 11, Cene Prevc kot 13., Damjan kot 30.

Sledili so dvoboji prve serije. Tepeš se je pomeril s Švicarjem Simonom Ammannom, Ceneta Prevca je čakal Poljak Klemens Muranka, Damjana Francoz Vincent Descombes Sevoie, Petra Prevca Norvežan Tom Hilde, Domna Prevca pa Japonec Taku Takeuchi.

Odlična Cene Prevc in Tepeš

Ammann je v dvoboju s Tepešem doskočil pri 123 metrih, kar pa je bilo odločno premalo za slovenskega skakalca. Ta je poletel do 133,5 metra in zanesljivo prevzel tudi vodstvo. Le meter manj od Tepeša je skočil Cene Prevc, ki je še lažje ugnal Muranko (119 metra). Z enakim izkupičkom točk sta bila na vrhu po 14 skakalcih prav oba Slovenca. Za njima je zaostal tudi nemški as Severin Freund.

Sledil je poraz Damjana (124 m), ki ga je njegov francoski nasprotnik preskočil za dva metra. aktualni slovenski državni prvak se v finale ni uspel prebiti kot srečni poraženec, po standardnih pravilih pa bi bil ravno 30.

Kot prvi je slovenski dvojec na vrhu v 11. paru preskočil Poljak Piotr Zyla, na drugem mestu pa je ostal tudi po skoku Petra Prevca. Ta ni veliko zaostal, devet parov pred koncem prve serije je zasedel peto mesto.

Razočaranje za Domna

Prvo mesto je nato s 135 metri prevzel Avstrijec Michael Hayböck, v naslednjem paru pa je bil s svojim skokom razočaran Domen Prevc. Ta je vseeno premagal Japonca, a s 124,5 metra precej zaostal za najresnejšimi tekmeci. Pred najboljša Slovenca so se nato uvrstili še Markus Eisenbichler, Manuel Fettner in Stefan Kraft (139 m), ki je tudi prevzel vodstvo. Za Avstrijcem sta zaostala tudi Kamil Stoch in Daniel Andre Tande. Norvežan je celo zaostal za Cenetom Prevcem in Tepešem.

Trije slovenski skakalci v deseterici

Ta sta po prvi seriji tako zasedala sedmo mesto, Peter Prevc je bil 12, Domen pa 27. Slednji je nekoliko dlje skočil v drugo (127 m) in pridobil eno mesto. Po svojem drugem skoku (135 m) se je na lestvici povzpel tudi skupni zmagovalec minule zime in si zagotovil uvrstitev med najboljših deset. Petra je po pričakovanjih nato kot prvi premagal Tande.

Tik za Norvežana se je najprej uvrstil Tepeš, kasneje pa še Cene Prevc, ki je tako prišel do svojega najboljšega rezultata v svetovnem pokalu. Tepeš je dosegel svoj najboljši izid v sezoni. 

Kot prvi je Tandeja ugnal tretji po prvi seriji Hayböck, kasneje pa sta se na prvo mesto povzpela še Stoch in Kraft. Avstrijec je tako dobil prvo tekmo novoletne turneje.

Cene Prevc je bil osmi, Tepeš deveti, Peter Prevc deseti. Domen Prevc je osvojil 26. mesto.

Novoletna turneja, Oberstdorf, rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.