Šport
22 ogledov

Najboljši telovadci aprila v Mariboru

Pegan na drogu uživa bolj kot v boju z mlini na veter. Žurnal24 main
Gimnastična zveza Slovenije je predstavila projekt organizacije dveh tekem svetovnega pokala, ki bosta aprila v Mariboru. Hkrati so predstavili tudi razvoj projekta Pegan na olimpijskih igrah.
Maribor aprila prireja dve tekmi svetovnega pokala v gimnastiki, prvo se bodo pomerili v ritmični, potem pa še v športni gimnastiki. Gimnastična zveza Slovenije je ob tej priložnosti obelodanila tudi napredek pri projektu Pegan na Olimpijskih igrah.
 
 

Če se bo vse izteklo kot v sanjah, bo psihološki pritisk nedvomno velik.

Aljaž Pegan

 
Telovadec Aljaž Pegan , svetovni in evropski podprvak na drogu, ki je tudi minulo leto končal kot vodilni v skupni razvrstitvi na lestvici svetovnega pokala Mednarodne gimnastične zveze (FIG) in je v karieri zbral več kot 50 kolajn na največjih tekmovanjih, je zaradi togega sistema olimpijskih kvalifikacij ostal brez nastopa v Pekingu . Merila specialistom na posameznih orodjih namreč dovoljujejo nastop le v primeru zmage na svetovnem prvenstvu, sicer se tekmovalci na igre uvrščajo preko mnogoboja ali ekipnega tekmovanja. Zadnja možnost za Pegana je tako posebno povabilo, ki naj bi ga neodvisna tripartitna komisija po ocenah predsednika GZS Klemna Bedenika podelila nekje med koncem marca in koncem aprila. Natančnega datuma ne ve nihče, skrivajo ga tudi pri krovni gimnastični organizaciji (FIG).

"Projekt Pegan na OI traja že več mesecev, v bistvu smo z akcijo pričeli že takoj po septembrskem svetovnem prvenstvu v Stuttgartu. Slovenski del se je končal pred dnevi z akcijo Slovenija telovadi za zvezdo Aljaža Pegana, v mednarodni areni pa je naš trud obrodil sadove v zadnjih tednih. Preko angleške spletne strani www.pegan.si podpora za Peganov nastop v Pekingu kar dežuje, prejeli pa smo tudi pisma podpore številnih nacionalnih gimnastičnih zvez, članic FIG," je pojasnil Bedenik in poudaril, da bodo pri GZS v naslednjih tednih še stopnjevali pritisk: "Resnično upam, da se bo izkazalo, da bo v boju za wild card 'zmagal' Aljaž." Na povabilo upa tudi Pegan: "Če se bo vse izteklo kot v sanjah in mi bo neodvisna komisija, sestavljena iz članov Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), Mednarodne gimnastične zveze (FIG) in nacionalnih olimpijskih komitejev res podelila posebno povabilo, bo psihološki pritisk nedvomno velik. Gotovo mi ne bo lahko, saj bi bile to zame sploh prve olimpijske igre v dolgoletni karieri. A prepričan sem, da se bom lahko dobro pripravil na nastop in se s pritiskom spopadel enako uspešno kot za vse večje tekme."

Mitja Petkovšek se pripravlja sproščeno. © AFP

 

 
 

Priprave bodo enake kot za vsa večja tekmovanja.

Mitja Petkovšek

 
Medtem se svetovni in evropski prvak na bradlji Mitja Petkovšek , ki si je olimpijski nastop zagotovil prav z naslovom v Stuttgartu , z nastopom na OI ne obremenjuje: "Tako kot minula leta se v miru pripravljam na začetek spomladanske sezone, zaradi OI ne bo nič drugače - priprave bodo enake kot za vsa večja tekmovanja."

Olimpijski nastop se vedno bolj nasmiha tudi najboljši slovenski telovadki Adeli Šajn , saj je ta čas ob začetku spomladanske sezone prva rezerva. "Menim, da ima Adela velike možnosti za nastop v Pekingu, saj bo pomladni del sezone gotovo terjal svoj davek poškodb tudi med telovadkami. A ne preostane nam ničesar drugega, kot čakati. Naj spomnim, da je bila leta 2000 v Sydneyju Mojca Mavrič, ki je nastopila na OI, sprva šele sedma rezerva," je povedal trener Šajnove, Silvo Marinčič .

 

SP 2011 bo v Tokiu

Leta 2009 bo gimnastično SP gostil London, leta 2010 Rotterdam, kvalifikacijsko SP za olimpijske igre leta 2012 v Londonu pa je tako pripadlo Japonski in Tokiu, deželi z bogato gimnastično tradicijo.

Že prihodnji teden se v športni gimnastiki začenja sezona svetovnega pokala; od 4. do 6. marca bo tekma v Katarju , kamor bodo ob Petkovšku, Peganu in Šajnovi odpotovali še Sašo Bertoncelj, Alen Dimic, Žiga Britovšek in Rok Klavora . Nato je v karavani svetovnega pokala mesec dni premora, sledita pa Cottbus (11. - 13.) in Maribor (25. - 27. april), ki bo gimnastično smetano gostil v dvorani Tabor v okviru 41. Šalamunovega memoriala. Že dva tedna poprej (12. - 13.) pa se bodo v dvorani Lukna na Braniku na svetovnem pokalu zbrale najboljše ritmičarke na čelu z najboljšima Slovenkama Mojco Rode in Tjašo Šeme .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.