Šport
39 ogledov

Najmlajša v zgodovini: Imela sem tremo

Alzain Tareq
1/10
EPA
Desetletna Alzain Tareq na svetovnem prvenstvu v Kazanu nastopa tudi v izjemno zahtevnem delfinu.

Deklica iz Bahrajna je najmlajša udeleženka v zgodovini svetovnih prvenstev v vodnih športih. Na 50 metrov delfin je osvojila zadnje mesto, njen čas pa je znašal 41,13 sekunde, kar je bilo za 14.64 prepočasno za polfinale. Alzain Tareq je bila z nastopom zadovoljna, njen dolgoročnim cilj pa je kvalifikacija na olimpijske igre v Tokiu leta 2020.

"Imela sam kar nekaj treme, še nikoli nisem plavala pred tolikšnim številom ljudi. Ostali plavalci me z začudenjem opazujejo, ko pridem na bazen. vselej me sprašujejo o starosti in kaj sploh počnem tu. Od njih se lahko veliko naučim. Veselim se že naslednjega nastopa (50 prosto op. p.)," je po svojem premiernem nastopu na svetovnih prvenstvih dejala desetletnica.

Kot svoje vzornice je izpšostavila Švedinjo Sarah Sjöström in avstralski sestri Cate in Bronte Campbell. "Govorila sem z njo (Sjöström op. p.) in jo vprašala, če se lahko fotografiram z njo. Zaželela mi je veliko sreče. Cate Campbell je prav tako moja vzornica ... in njena sestra Bronte. Slikala sem se tudi s Cate, ne pa z njeno sestro. Cate se z menoj ni pogovarjala.”

Prireditelji SP so njeno zgodbo seveda vzeli kot zanimivost Kazana. Tareqova po njihovih podatkih trenira pet dni na teden in to vsak dan dvakrat. Na SP se je uvrstila le zato, ker je v plavalno nerazviti državi v domači konkurenci pač premagala starejše tekmice. Ob tem je hči učiteljice in nekdanjega plavalca tudi dobra šolarka.

In Tareqova na SP ni sama. Mjanmar zastopa denimo 12-letni Ahnt Khaung Htut, v ženski konkurenci njegova prav toliko let stara rojakinja San Su Moe Theirt, leto dni sta starejši Ari Arun Budcharern iz Laosa in Darja Semjonova iz Turkmenistana.

"Mislila sem, da obstaja starostna omejitev. Sama leta 1991 kljub doseženi zahtevani normi pri 13 letih nisem smela nastopiti na SP v Perthu, leto dni kasneje sem nato smela na olimpijske igre v Barceloni," je v zvezi z nastopom mladih plavalcev menila nekdanja nemška zvezdnica Franziska van Almsick, ki se je medtem preselila v novinarske vrste in dodala: "Mislim, da je morda prav 14 let res nekakšna spodnja meja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.