Šport
88 ogledov

Najuspešnejša slovenska olimpijka

Tino Maze v Whistlerju čakata še dva nastopa. (Foto: www.alesfevzer.com)
1/14
Žurnal24 main
Šestindvajsetletna Tina Maze je s svojo drugo srebrno olimpijsko kolajno postala prva Slovenka z dvema olimpijskima odličjema in s tem najuspešnejša slovenska olimpijka.
Vesela sem zase, za svojo ekipo in tudi za Slovenijo.
Tina Maze

Po Petri dve kolajni še Tini
Potem ko se je Slovenija z zadnjih zimskih olimpijskih iger v Torinu leta 2006 vrnila praznih rok, je smučarska tekačica Petra Majdič na igrah štiri leta pozneje v Vancouvru z bronom poskrbela, da se je Slovenija tokrat spet zavihtela na seznam dobitnic odličij. Štiri dni kasneje je Tina Maze na superveleslalomu stopila še stopničko višje, kar je deseta slovenska kolajna na zimskih igrah. Ta četrtek pa je dobila še drugo srebrno kolajno, in sicer na veleslalomu. Prvo je (takrat še za Jugoslavijo) prismučal Jure Franko. Tako ima Slovenija zdaj štiri srebrne in šest bronastih, še vedno pa manjka najžlahtnejša zlata.

Od leta 2004 je Tina Maze dosegla sedem zmag v svetovnem pokalu, od tega šest v veleslalomu, v katerem je tudi prismučala svoje drugo olimpijsko srebro. Mazejeve se sicer drži smola večnega drugega mesta na velikih preizkušnjah in tudi pri zadnjem olimpijskem uspehu so jo od prvouvrščene ločile le štiri stotinke sekunde. Črnjanka, ki od sezone 2008/2009 trenira v samostojnem klubu, je za Slovenijo priborila 49. in jubilejno 50. kolajno na vseh olimpijskih igrah ter 10. in 11. odličje na zimskih olimpijskih igrah.

Za Slovenijo je bil doslej najuspešnejši nastop v kanadskem Calgaryju leta 1988, kjer sta se s srebrom okitila skakalna reprezentanca v postavi Matjaž Debelak, Miran Tepeš, Matjaž Zupan in Primož Ulaga ter smučarka Mateja Svet v slalomu, Debelak pa je dodal bron na posamični tekmi skakalcev. Zelo uspešen je bil tudi nastop v norveškem Lillehammerju leta 1994, od koder so se z bronastimi kolajnami v domovino vrnili alpski smučarji Alenka Dovžan, Katja Koren in Jure Košir.

Zadnja kolajna leta 2002
Z olimpijskih iger v Naganu leta 1998 so se slovenski športniki kljub dobrim obetom – veliko smo pričakovali od skakalca Primoža Peterke in alpskih smučarjev – vrnili domov brez odličij. Bronasto in edino odličje v Salt Lake Cityju 2002 so osvojili smučarski skakalci Damjan Fras, Primož Peterka, Robert Kranjec in Peter Žonta na ekipni tekmi, na zadnjih ZOI v Torinu pa je bila slovenska bera skromnejša; s šestimi mesti se lahko pohvalijo deskar Dejan Košir, tekačica Petra Majdič ter ženska biatlonska ekipa v postavi Teja Gregorin, Andreja Mali, Dijana Ravnikar in Tadeja Brankovič Likozar.

Slovenske medalje na zimskih olimpijskih igrah:

- srebrne (5):
Jure Franko, smučanje – veleslalom, Sarajevo 1984
Mateja Svet, smučanje – slalom, Calgary 1988
smučarji skakalci (Miran Tepeš, Matjaž Zupan, Primož Ulaga, Matjaž Debelak) – ekipno, Calgary 1988
Tina Maze, smučanje – superveleslalom, Vancouver 2010
Tina Maze, smučanje – veleslalom, Vancouver 2010

- bronaste (6):
Matjaž Debelak, smučarski skoki – Calgary 1988
Alenka Dovžan, smučanje – kombinacija, Lillehammer 1994
Katja Koren, smučanje – slalom, Lillehammer 1994
Jure Košir, smučanje – slalom, Lillehammer 1994
smučarji skakalci (Damjan Fras, Primož Peterka, Robert Kranjec, Peter Žonta) – ekipno, Salt Lake City 2002
Petra Majdič, smučarski tek – klasični sprint, Vancouver 2010

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.