Šport
31 ogledov

Največji grešniki so kolesarji

Nad Tourom se tudi po koncu dirke zbirajo temni oblaki. Žurnal24 main
Uporaba prepovedanih sredstev je najpogostejša v kolesarstvu in atletiki, so pokazali rezultati naše ankete. Predsednik nacionalne antidopinške komisije Joško Osredkar pravi, da je to realno stanje.

Sredi novembra je Svetovna protidopinška agencija (WADA) na tretji protidopinški konferenci v Madridu potrdila nov protidopinški kodeks, ki začne veljati 1. januarja 2008 in ki naj bi bil novo orožje v boju proti dopingu. V tem duhu smo vas povprašali, v katerem športu je po vašem mnenju najpogostejša uporaba prepovedanih sredstev. Od nekaj več kot 800 glasov ste jih 56 odstotkov namenili kolesarstvu, z 31 odstotki mu sledi atletika, tretje mesto pa je pripadlo nogometu (9 odstotkov). Plavanju in tenisu ste namenili po en odstotek, dva pa drugim športom. Za komentar rezultatov smo se obrnili na Joška Osredkarja, predsednika Nacionalne antidopinške komisije (NAK).


Po mnenju Joška Osredkarja je to realna slika. © Sportnet

 
"To je kar realna slika. Mi imamo športe kategorizirane na visoko rizične in malo manj rizične. Kolesarstvo in atletika sta glede dopinga uvrščena med visoko rizične, to se pravi, da je pojavnost dopinga tu večja," je takoj povedal Osredkar, sicer doktor farmacije, ki bi se na osnovi 17-letnih izkušenj tudi sam odločil, da je največ primerov dopinga prav v kolesarstvu in atletiki. Ob tem je poudaril, da kolesarstvo in atletika prednjačita tudi v številu odvzetih vzorcev. "Dejansko največ testov opravimo v teh dveh panogah – če bi jih več opravili v drugih panogah, bi verjetno tam bilo tudi več kršitev. Na to je treba biti pozoren. Mi dejansko v teh dveh panogah izvedemo največ testiranj, zato je tudi toliko pozitivnih testov, je pa res, da sta atletika in kolesarstvo med visoko rizičnimi športi."

Največ odvzetih vzorcev je v kolesarstvu in atletiki, zato je v teh športih odkritih tudi največ prestopnikov. © AFP

 
Joška Osredkarja smo povprašali tudi, kakšno je trenutno stanje v slovenskem športu, kar se tiče uporabe prepovedanih sredstev. Z izjemo Jolande Čeplak kakšnega večjega škandala ni bilo, poleti je negativno presenetil le primer Tomaža Noseta , ki naj bi s soglasjem Olimpijskega komiteja Slovenije jemal zdravilo, ki je na seznamu prepovedanih substanc. "Vsako leto imamo kakšen primer. Število primerov je različno – odvisno od tega, koliko vzorcev vzamemo, imamo nekje enega do tri na leto. Če gre za tekmovalca višjega ranga in z boljšimi rezultati, je to tudi bolj odmevno, drugače pa mediji včasih na koga tudi pozabijo," je povedal Osredkar, ki pa je ob tem znova poudaril, da med kršitvami vendarle prednjačita kolesarstvo in atletika.

Ker je WADA v Madridu sprejela nov protidopinški kodeks, smo Osredkarja povprašali še, kaj se po njegovem mnenju da storiti glede zmanjšanja uporabe prepovedanih sredstev. Medtem ko WADA predlaga štiriletno prepoved tekmovanja za prve prestopnike, pa on rešitev vidi drugje. "Sam na prvo mesto postavljam izobraževanje in ozaveščanje vseh, ki delajo v športu," pravi Osredkar in dodaja, da je za to potrebnega predvsem ogromno časa in potenciala – povedati je namreč treba, kaj je pri jemanju prepovedanih sredstev slabo in kakšen učinek ima doping na zdravje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.