Šport
2 ogledov

Napad na deseterico

Tadej Valjavec trenutno ne ve natančno, kam sodi v primerjavi s konkurenco. Žurnal24 main
Žurnal se je pred odhodom na Giro pogovarjal z enim od štirih Slovencev, ki bo imel od naših najbolj ugledno vlogo - kapetansko. Tadej Valjavec je malo negotov, a vseeno odločen.
 

Preberite še ...

Se Astana utaplja v dolgovih?
Armstrong: Na Giro po etapno zmago

Kaj pričakujete od letošnjega Gira?
Negotov sem, saj sem letos zelo malo dirkal, ker sem bil veliko bolan. Tako sem izgubil stik s konkurenco. Ne vem točno, kam sodim. Na Romandiji sem bil že dober, ampak ne tako kot leta 2004, ko sem to dirko končal na četrtem mestu in nato Giro na devetem. Nisem še maksimalno pripravljen, ampak forma se vzpenja, ker sem končno odpeljal eno dirko, ne da bi zbolel. Ta teden počitka lahko naredi še veliko. Ne vem pa, koliko bo v primerjavi z drugimi to pomenilo.

Ste morda zaradi tega, ker nimate najboljših pomočnikov, kaj bolj pesimistični?
Ne, gotovo ne. Na moji ekipi ni pritiska, ker nismo favoriti. Uvrstitev okrog deseterice je mogoča tudi brez močne ekipe. Za tja, kamor sodim, bom imel dovolj pomoči.

Tadej Valjavec bo na Giru nastopil s prilagodljivo strategijo. © Reuters

 
Boste zaradi tega morda raje poskušali dobiti posamično etapo ali boste kljub temu dirkali na dobro končno uvrstitev?
Na začetku bom startal na dobro generalno uvrstitev, nato pa, če bom videl, da tega nisem sposoben, se bom tudi sam osredotočil na posamezne etape in kakšno od njih skušal odpeljati res odlično.

Trasa letošnje dirke je zelo nenavadna. Kronomter nima nobene značilnosti pravega kronometra. Čudne so tudi razporeditve etap. Kaj porečete na to?
Giro je čudno razporejen, kot bi ga delal nekdo, ki nima veze s kolesarstvom. Začenja se s krajšimi etapami, nato se zdi, kot da bi sestavljalec videl, da bo vse skupaj prekratko. Vmes je nekaj dolgih etap, nato spet dve kratki. Kronometer ni več kronometer, ampak že skoraj etapa. Spektakel bo in na to so se organizatorji tudi osredotočali. Za nas pa je menjavanje dolgih in kratkih etap še dodatna obremenitev, zlasti za generalno uvrstitev.

Na Giru bo nastopil tudi Armstrong. Kako vi gledate na njegovo vrnitev v kolesarsko karavano?

To je plus za kolesarstvo zaradi medijske pozornosti. Verjetno na Giru še ne bo tako močan kot kasneje na Touru.

 
 

Kadar sem normalno pripravljen, sem sposoben priti med deseterico. S takim ciljem bom tudi začel Giro. Če bom videl, da se temu ne morem približati, bom spremenil taktiko in se osredotočil na krajše etape.

Tadej Valjavec

 
Kdo je za vas glavni favorit dirke?
Glavni favorit je po moje Ivan Basso, ob njem še Levi Leipheimer, nato pa še precej Italijanov: Simoni, Garzelli, Di Luca. Ker je Giro letos precej drugačen, bo krog favoritov širši.

Si upate napovedati, kakšno uvrstitev boste dosegli?
Ne morem napovedati … Kadar sem normalno pripravljen, sem sposoben priti med deseterico. S takim ciljem bom tudi začel Giro. Če bom videl, da se temu ne morem približati, bom spremenil taktiko in se osredotočil na krajše etape.

Si boste Slovenci, če boste v takem položaju, pomagali med sabo?
To je težko reči, ker ima vsak svojega delodajalca, ki narekuje navodila. Lahko si pomagamo v manjših stvareh, da bi pa kaj očitnega naredili druga za drugega, pa ne gre.

Morda imate kakšen poseben ritual na največjih dirkah?
Dirko gledam iz dneva v dan, vsak dan posebej. Ne gledam preveč naprej, saj si včasih že na začetku tako utrujen, da bi ti to lahko vzelo motivacijo.

Tadej Valjavec bo na dirki po Italiji kapetan svojega moštva. © AG2R

 
Sedaj ste že drugo leto član ekipe Ag2r La Mondiale. Kako se počutite v njej?
Počutim se v redu. Nobena ekipa nima samo pozitivnih stvari in jih nikoli ne bo imela nobena. Z ekipo sem zadovoljen.

 
 

Načrti se spreminjajo iz dneva v dan. Ne z moje, ampak s strani delodajalcev, ker so pritiski recesije veliki.

Tadej Valjavec

 
Letos boste kapetan, kar je zagotovo posebna čast.
Gotovo. To pomeni, da ima ekipa zaupanje vame. Ni bilo veliko Slovencev, ki bi v taki vlogi nastopali na tritedenskih dirkah. Tega se zavedam in bom zaupanje skušal tudi upravičiti.

Kakšne načrte imate do konca sezone?
Načrti se spreminjajo iz dneva v dan. Ne z moje, ampak s strani delodajalcev, ker so pritiski recesije veliki. Zaradi tega skušamo biti na vsaki dirki konkurenčni. Po Giru se mi obeta še nastop na dirki po Švici. Če se bo to res zgodilo, bom skoraj zagotovo izpustil francosko pentljo in se pripravil na zaključek sezone, na Vuelto.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.